Geplaatst op: 04-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Brugge investeert bijna 50 miljoen euro in artistieke hub

Brugge investeert bijna 50 miljoen euro in artistieke hub
Design by Robbrecht en Daem architecten & Olivier Salens architecten, Image by MakeMe.

De Vlaamse Kunststad Brugge gaat een grote kunsthal in de stad bouwen en van het omliggende gebied een aangename verblijfsruimte maken. Met BRUSK zet Brugge in op innovatieve tentoonstellingen, inclusief hedendaagse mogelijkheden op het vlak van de presentaties. BRUSK en de omgevende museumsite worden geen plaats voor een vluchtig bezoek, maar een nieuwe creatieve, artistieke ‘hub’ in de stad; een plek waar verschillende kunstvormen tot volle bloei kunnen komen.

De collectie van de Brugse musea is ronduit indrukwekkend. Naast werken van de Vlaamse Primitieven omvat ze 86 Vlaamse topstukken en gezamenlijk meer dan 70.000 kunstobjecten. Om die collectie optimaal te ontsluiten en tentoonstellingen te organiseren zonder tijdelijk deuren te sluiten en kunstwerken op te bergen, bouwen de Stad Brugge en Musea Brugge een nieuwe museum- en kunstsite. 

Het ontwerp

BRUSK komt op de Garenmarkt, net naast het Groeningemuseum. In totaliteit gaat het om een site van 20.000m² die attractief en publiek toegankelijk zullen zijn. De twee tentoonstellingszalen worden één niveau opgetild en van elkaar gescheiden door een publiek doorwaadbare passage, zodat een heel open, transparant en toegankelijk gelijkvloers ontstaat.

BRUSK


BRUSK’s tentoonstellingszalen onderscheiden zich in het museale landschap sterk met enerzijds een natuurlijke lichtinval (uit het noorden, precies zoals het licht ook in het klassieke kunstenaarsatelier binnenvalt), en anderzijds de unieke hoogte van de ruimtes (die de historische herinnering van een kerk of kathedraal in zich heeft). BRUSK breekt zo met de trend van musea en museale ruimtes om natuurlijk licht te schuwen en bijna uitsluitend voor kunstmatig licht te kiezen. 

De twee museale ruimtes krijgen een hoogte van 17,40 meter. Door deze hoogte kunnen ook uitzonderlijk grote kunstwerken (tot 15 meter hoog en tot 70 meter lang) worden getoond. Het gebouw manifesteert zich als een nieuw architecturaal baken, maar met zijn hellende dakvorm slaagt BRUSK er ook in om de historische skyline van Brugge te vrijwaren.

BRUSK

Masterplan museumsite 

Naast de bouw van BRUSK, wordt ook het hart van de museumstad aangepakt en krijgt de volledige site een make-over door middel van een nieuw park, waarbij ook het Groeningemuseum een essentiële renovatie zal ondergaan. Ook het nieuwe ‘Musea Brugge Centrum voor Collectieonderzoek’ of de plek voor verdiepend wetenschappelijk onderzoek krijgt een waardevolle plek. In totaal wordt 49 miljoen euro geïnvesteerd in het hele project waarvan 28,5 miljoen in BRUSK. In december 2024 is de oplevering voorzien. 

BRUSK

Duurzaam en circulair

BRUSK zal na oplevering meer dan tweemaal energiezuiniger zijn dan de huidige BEN-norm. Zonne-energie wordt opgewekt via de bekleding van het gebouw, verwarming en passieve koeling gebeurt met energie uit de bodem. Dat levert een jaarlijkse CO2-besparing op van meer dan 200 ton CO2,eq t.o.v. ‘business as usual’. Het gebouw is daarnaast gereed voor een circulaire economie met demonteerbare, glazen gevel- en dakelementen via een kliksysteem en de keuze van bouwmaterialen.

Link: https://www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/brusk
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, België, Vlaanderen, kunststeden

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
07/03/24
NS station Leeuwarden steunt museum Princessehof
Spoorbedrijf NS wil meer doen met maatschappelijke partners. Concreet is dit te zien in het station ...
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.
27/02/24
Koning opent Nationaal Holocaust Museum
Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Het museum toont aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties de geschiedenis.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...