Geplaatst op: 03-02-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Helpt de routekaart van het kabinet de vrijetijdssector uit de coronacrisis?

Het Nederlandse kabinet heeft gisterenavond een routekaart gepresenteerd die onder andere de vrijetijdssector uit de coronacrisis moet helpen. Er gloort licht aan het eind van de tunnel maar dan moeten we wel van het huidige risiconiveau ‘zeer ernstig’ af. 

De routekaart gaat uit van vier risiconiveau’s: ‘waakzaam’, ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ en ‘zeer ernstig’. In de routekaart worden diverse indicatoren benoemd waarop we van niveau wisselen. Helaas is het onduidelijk bij welke waarden van niveau wordt gewisseld en of dat dan nationaal of regionaal is. Duidelijk is wel dat we nu voor het hele land in het risiconiveau ‘zeer ernstig’ zitten. Dat heeft voor diverse vormen van vrijetijdsbesteding grote gevolgen.

Reizen naar risicogebieden blijft heel lastig

Voor buitenlandse reizen geldt nu ‘reis niet, tenzij strikt noodzakelijk’. Voor alle andere niveau’s geldt dat reizigers bij vertrek met vliegtuig, boot, bus of trein uit een hoog risicogebied een PCR-test moeten overleggen die niet ouder is dan 72 uur en bovendien nog een sneltest moeten tonen die niet ouder is dan 4 uur. Bovendien moeten de reisadviezen van Buitenlandse Zaken worden gevolgd. Dat betekent dat reizen naar risicogebieden heel erg lastig blijft. 

Doorstroomlocaties: Open bij niveau ernstig

Positiever nieuws is er voor doorstroomlocaties. Zij mogen bij het eerstvolgende niveau ‘ernstig’ weer open. Wel met verplichte triage, reservering vooraf en een maximale capaciteit. Die regels blijven gelden bij alle andere lagere risiconiveau’s. 

Restaurants: Bij niveau ernstig weer open

Restaurants mogen bij het volgende risiconiveau weer open onder strenge voorwaarden. Ze moeten dan om 22:00u dicht en de laatste gasten om 21:00u ontvangen. Reservering, triage en placering is verplicht. Maximaal 4 personen per tafel en per shift mogen maximaal 30 personen worden toegelaten. Het aantal shifts is op twee per tafel per avond gesteld. Gasten moeten op afgesproken momenten in tijdslots aankomen, het zogenaamde cohorteren. Bij de twee laagste risiconiveau’s worden de maatregelen voor restaurants versoepeld naar meer personen aan een tafel en een hoger maximum aantal gasten. Reservering, triage en plagerig blijft.

Overige horeca: Pas bij niveau zorgelijk weer mogelijkheden

De overige horeca blijft op de twee hoogste risiconiveau’s gesloten. Pas bij het niveau ‘zorgelijk’ is opening met restricties weer aan de orde. Wel met een verplichte zitplaats en een maximum aantal personen binnen op 50 bij ‘zorgelijk’ en op 100 bij ‘waakzaam’. Voor de nachtclubs en discotheken blijft het scenario inktzwart. Zij blijven bij alle risiconiveau’s gesloten. 

Culturele instellingen en evenementen: duidelijke route

Bij het eerstvolgende risiconiveau ‘ernstig’ mogen culturele instellingen hun reguliere exploitatie weer openstellen. Wel met maximaal 30 personen per ruimte/zaal, een verplichte reservering, registratie, triage en placering. Bij de volgende risiconiveau’s (zorgelijk en waakzaam) zijn kleinere evenementen met maximaal 50 personen (zorgelijk) of 100 personen (waakzaam) personen weer mogelijk. Voor evenementenlocaties groter dan 2.000 m2 geldt dat zij onder voorwaarden kunnen worden uitgezonderd van de maxima. Bij het risiconiveau ‘waakzaam’ zijn buitenevenementen onder voorwaarden en met de eis dat afstand kan worden gehouden, weer mogelijk. 

Link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/02/02/routekaart-coronamaatregelen
Trefwoorden: corona, crisis, cultuur, attractieparken, evenementen, reisbranche, horeca

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...