Geplaatst op: 02-02-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Glamping populairder dan ooit

Glamping populairder dan ooit
Foto bij persbericht

Vakanties naar het buitenland worden nog nauwelijks geboekt maar de boekingen voor glampingaccommodaties gaan als een tierelier. Bij online boekingsplatform glamping.nl steeg de interesse in januari met bijna 30% ten opzichte van vorig jaar. Ook  Villatent, dat ingerichte safaritenten verhuurt, ziet de trend. Zij breiden flink uit voor aankomend kampeerseizoen. Inspiratieplatform Supertrips zag de boekingen van hun Nederlandse glampingaccommodaties met 200% stijgen en die trend zet deze maand door. Met een ‘gedwongen’ vakantie in eigen land, kiezen mensen vaker voor luxe, maar dan wel met de sfeer van een camping.

Goed seizoen 2020

In eerste instantie leek 2020 een extreem slecht seizoen te worden voor de recreatiebranche, toen veel recreatiebedrijven hun deuren moesten sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. Toch trok die achterstand in de maanden juli, augustus en september weer wat bij. In die maanden werden er 7,6 miljoen vakanties geboekt in eigen land, ten opzichte van 6 miljoen in 2019. Een stijging van 26% zo meldde het CBS indertijd.

Voor de glamping accommodaties was het een goed seizoen. Outstanding, leverancier van ingerichte glampingtenten, zag een toename van 100% in de online zoekvolumes en schaalt flink op voor het aankomende seizoen. Erik van Donselaar, eigenaar van Outstanding: "Vorig jaar overviel de toename van de interesse ons natuurlijk. Dit jaar zijn we veel beter voorbereid en kunnen we iets beter inschatten hoe het seizoen eruit zal zien. We denken dat er nog altijd veel meer mensen in Nederland blijven als gevolg van de coronamaatregelen. Veel campings bereiden zich dus nu al voor op drukte en bestellen meer tenten bij ons. We zien in 2 jaar tijd een verdubbeling van onze afzet binnen Nederland.”

Glamping

Ook bij Supertrips.nl klagen ze niet. Eigenaar Rutger van de Maat zag een stijging van 200% van het aantal boekingen in Nederland: "Heel veel Nederlanders bleven in 2020 in Nederland en waren op zoek naar iets bijzonders. In deze eerste maand van 2021 lijkt deze stijging ook gewoon door te zetten, dus we verwachten ook een hoge bezetting van bijzondere accommodaties tijdens de zomermaanden.”

Januari boekmaand

De vraag naar glamping zit al een tijdje in de lift, maar sinds vorige zomer lijkt de trend pas echt doorgebroken te zijn.* Bij online platform Glamping.nl ziet ook eigenaar Richard Otten de cijfers stijgen deze maand: "Januari is natuurlijk van oudsher de ‘boekmaand’. De vakantiebeurzen vallen normaliter in januari en het is de start van het nieuwe seizoen. Ondanks corona zien we dat ook nu terug in de boekingen die via onze website gaan. Mensen zijn toch wel weer bezig met een vakantie in het voorjaar of de zomer en om zoveel mogelijk onzekerheden uit te sluiten, is de bestemming meestal in eigen land.”

Lekker luxe

Bij Villatent Europe zien ze op het gebied van glamping nog een andere trend. "Er is meer en meer vraag naar luxe varianten van kamperen. Onze tenten met sanitair zijn bijvoorbeeld veel populairder nu. Ook krijgen we steeds vaker de vraag of er een laadpaal voor een auto bij de tenten beschikbaar is en of er een airco of afwasmachine in de tenten aanwezig is. Mensen willen steeds meer gemak en luxe, maar dan wel met de sfeer van een camping” merkt marketingcoördinator Evelien van Aafst op.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kamperen, glamping

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
06/05/20
De revival van de stacaravan en andere na-Coronaase trends in 2025
Herinnert u zich nog vaag het artikel uit het Algemeen Dagblad in november 2019? "In 2018 gaven...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
23/02/21
Taxeren moet je aan een expert overlaten
In de 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren van recreatie- en watersportbedrijven, is er veel veranderd in taxatieland. Taxaties en de taxateurs dienen in meerdere mate te voldoen aan allerlei wettelijke eisen alsmede aan voorwaarden van de banken.
22/02/21
EuroParcs Group nieuwe eigenaar van camping Schuilenburg en paviljoen Hindeloopen
EuroParcs heeft camping Schuilenburg en het badpaviljoen Hindeloopen overgenomen. De camping en het paviljoen liggen direct aan het IJsselmeer. Het is alweer de tweede overname van EuroParcs dit jaar. Eerder werd camping Oriëntal in Limburg overgenomen.
22/02/21
30.000 bezoekers voor online vakantiebeurzen van SVR
De eerste drie online vakantiebeurzen van de Stichting Vrije Recreatie hebben al 30.000 bezoekers getrokken.
22/02/21
Laatste loodjes coronacrisis loodzwaar voor de Drentse vrijetijdssector
In het laatste kwartaal van 2020 is het sentiment onder Drentse toeristische ondernemers flink afgenomen. Minder gasten, minder boekingen, volledige sluiting. Allemaal gevolgen van de huidige maatregelen.