Geplaatst op: 02-02-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Glamping populairder dan ooit

Glamping populairder dan ooit
Foto bij persbericht

Vakanties naar het buitenland worden nog nauwelijks geboekt maar de boekingen voor glampingaccommodaties gaan als een tierelier. Bij online boekingsplatform glamping.nl steeg de interesse in januari met bijna 30% ten opzichte van vorig jaar. Ook  Villatent, dat ingerichte safaritenten verhuurt, ziet de trend. Zij breiden flink uit voor aankomend kampeerseizoen. Inspiratieplatform Supertrips zag de boekingen van hun Nederlandse glampingaccommodaties met 200% stijgen en die trend zet deze maand door. Met een ‘gedwongen’ vakantie in eigen land, kiezen mensen vaker voor luxe, maar dan wel met de sfeer van een camping.

Goed seizoen 2020

In eerste instantie leek 2020 een extreem slecht seizoen te worden voor de recreatiebranche, toen veel recreatiebedrijven hun deuren moesten sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. Toch trok die achterstand in de maanden juli, augustus en september weer wat bij. In die maanden werden er 7,6 miljoen vakanties geboekt in eigen land, ten opzichte van 6 miljoen in 2019. Een stijging van 26% zo meldde het CBS indertijd.

Voor de glamping accommodaties was het een goed seizoen. Outstanding, leverancier van ingerichte glampingtenten, zag een toename van 100% in de online zoekvolumes en schaalt flink op voor het aankomende seizoen. Erik van Donselaar, eigenaar van Outstanding: "Vorig jaar overviel de toename van de interesse ons natuurlijk. Dit jaar zijn we veel beter voorbereid en kunnen we iets beter inschatten hoe het seizoen eruit zal zien. We denken dat er nog altijd veel meer mensen in Nederland blijven als gevolg van de coronamaatregelen. Veel campings bereiden zich dus nu al voor op drukte en bestellen meer tenten bij ons. We zien in 2 jaar tijd een verdubbeling van onze afzet binnen Nederland.”

Glamping

Ook bij Supertrips.nl klagen ze niet. Eigenaar Rutger van de Maat zag een stijging van 200% van het aantal boekingen in Nederland: "Heel veel Nederlanders bleven in 2020 in Nederland en waren op zoek naar iets bijzonders. In deze eerste maand van 2021 lijkt deze stijging ook gewoon door te zetten, dus we verwachten ook een hoge bezetting van bijzondere accommodaties tijdens de zomermaanden.”

Januari boekmaand

De vraag naar glamping zit al een tijdje in de lift, maar sinds vorige zomer lijkt de trend pas echt doorgebroken te zijn.* Bij online platform Glamping.nl ziet ook eigenaar Richard Otten de cijfers stijgen deze maand: "Januari is natuurlijk van oudsher de ‘boekmaand’. De vakantiebeurzen vallen normaliter in januari en het is de start van het nieuwe seizoen. Ondanks corona zien we dat ook nu terug in de boekingen die via onze website gaan. Mensen zijn toch wel weer bezig met een vakantie in het voorjaar of de zomer en om zoveel mogelijk onzekerheden uit te sluiten, is de bestemming meestal in eigen land.”

Lekker luxe

Bij Villatent Europe zien ze op het gebied van glamping nog een andere trend. "Er is meer en meer vraag naar luxe varianten van kamperen. Onze tenten met sanitair zijn bijvoorbeeld veel populairder nu. Ook krijgen we steeds vaker de vraag of er een laadpaal voor een auto bij de tenten beschikbaar is en of er een airco of afwasmachine in de tenten aanwezig is. Mensen willen steeds meer gemak en luxe, maar dan wel met de sfeer van een camping” merkt marketingcoördinator Evelien van Aafst op.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kamperen, glamping

CELTH
 






||| Nieuws |||

15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...
11/04/24
Marieke Braber spreker workshop Vakantieparken en trends
Jos van der Sterren heeft bij zijn workshop over vakantieparken een stevige side-kick naast zich in de vorm van Marieke Braber. Het is weer een sterke aanvulling in het programma van Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
09/04/24
Ga op speeddate bij Trendcongres Toerisme en Vrijetijd
Nog een reden om naar het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd te komen. Je mag als bezoeker op speeddate. Leer razendsnel je vakgenoten kennen.
05/04/24
Exclusief voor leden
Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken
Het Expertisecentrum Vitale Vakantieparken Overijssel heeft de ‘Handreiking tijdelijke functieverandering vakantieparken' aan aan demissionair minister Hugo de Jonge overhandigd.
03/04/24
Exclusief voor leden
Hoe bouw je een onderscheidend merk?
Hoe bouw je een merk met een onderscheidende identiteit? Die vraag stond centraal op de presentatie van Martijn Assen van bureau NLVK op het kennisevent Embrace Growth 2024 van Booking Experts. In dit artikel de highlights en wat pointers.
03/04/24
ACSI Kampeerreizen nieuwe sponsor NJBB
Per april 2024 heeft ACSI heeft een driejarige sponsorovereenkomst gesloten met de Nederlandse Jeu de Boules Bond, gericht op promotie onder kampeerliefhebbers.
03/04/24
Exclusief voor leden
Dormio start verhuur 76 appartementen in Breskens
Dormio Resorts & Hotels is gestart met de verhuur en het beheer van Breskens Apartments in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Het complex, ontwikkeld door Cafferelli en Van der Poel, bestaat momenteel uit drie luxe appartementsgebouwen en biedt 76 appartementen en penthouses.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...