Geplaatst op: 02-02-2021
Auteur: Redactie
NRIT

Glamping populairder dan ooit

Glamping populairder dan ooit
Foto bij persbericht

Vakanties naar het buitenland worden nog nauwelijks geboekt maar de boekingen voor glampingaccommodaties gaan als een tierelier. Bij online boekingsplatform glamping.nl steeg de interesse in januari met bijna 30% ten opzichte van vorig jaar. Ook  Villatent, dat ingerichte safaritenten verhuurt, ziet de trend. Zij breiden flink uit voor aankomend kampeerseizoen. Inspiratieplatform Supertrips zag de boekingen van hun Nederlandse glampingaccommodaties met 200% stijgen en die trend zet deze maand door. Met een ‘gedwongen’ vakantie in eigen land, kiezen mensen vaker voor luxe, maar dan wel met de sfeer van een camping.

Goed seizoen 2020

In eerste instantie leek 2020 een extreem slecht seizoen te worden voor de recreatiebranche, toen veel recreatiebedrijven hun deuren moesten sluiten als gevolg van de coronamaatregelen. Toch trok die achterstand in de maanden juli, augustus en september weer wat bij. In die maanden werden er 7,6 miljoen vakanties geboekt in eigen land, ten opzichte van 6 miljoen in 2019. Een stijging van 26% zo meldde het CBS indertijd.

Voor de glamping accommodaties was het een goed seizoen. Outstanding, leverancier van ingerichte glampingtenten, zag een toename van 100% in de online zoekvolumes en schaalt flink op voor het aankomende seizoen. Erik van Donselaar, eigenaar van Outstanding: "Vorig jaar overviel de toename van de interesse ons natuurlijk. Dit jaar zijn we veel beter voorbereid en kunnen we iets beter inschatten hoe het seizoen eruit zal zien. We denken dat er nog altijd veel meer mensen in Nederland blijven als gevolg van de coronamaatregelen. Veel campings bereiden zich dus nu al voor op drukte en bestellen meer tenten bij ons. We zien in 2 jaar tijd een verdubbeling van onze afzet binnen Nederland.”

Glamping

Ook bij Supertrips.nl klagen ze niet. Eigenaar Rutger van de Maat zag een stijging van 200% van het aantal boekingen in Nederland: "Heel veel Nederlanders bleven in 2020 in Nederland en waren op zoek naar iets bijzonders. In deze eerste maand van 2021 lijkt deze stijging ook gewoon door te zetten, dus we verwachten ook een hoge bezetting van bijzondere accommodaties tijdens de zomermaanden.”

Januari boekmaand

De vraag naar glamping zit al een tijdje in de lift, maar sinds vorige zomer lijkt de trend pas echt doorgebroken te zijn.* Bij online platform Glamping.nl ziet ook eigenaar Richard Otten de cijfers stijgen deze maand: "Januari is natuurlijk van oudsher de ‘boekmaand’. De vakantiebeurzen vallen normaliter in januari en het is de start van het nieuwe seizoen. Ondanks corona zien we dat ook nu terug in de boekingen die via onze website gaan. Mensen zijn toch wel weer bezig met een vakantie in het voorjaar of de zomer en om zoveel mogelijk onzekerheden uit te sluiten, is de bestemming meestal in eigen land.”

Lekker luxe

Bij Villatent Europe zien ze op het gebied van glamping nog een andere trend. "Er is meer en meer vraag naar luxe varianten van kamperen. Onze tenten met sanitair zijn bijvoorbeeld veel populairder nu. Ook krijgen we steeds vaker de vraag of er een laadpaal voor een auto bij de tenten beschikbaar is en of er een airco of afwasmachine in de tenten aanwezig is. Mensen willen steeds meer gemak en luxe, maar dan wel met de sfeer van een camping” merkt marketingcoördinator Evelien van Aafst op.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kamperen, glamping

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
24/02/21
7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.