Geplaatst op: 27-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

Ambitie provincie Utrecht 600.000 bomen erbij

Ambitie provincie Utrecht 600.000 bomen erbij
600.000 bomen erbij in de provincie Utrecht in de komende drie jaar.

Het is mogelijk om 600.000 nieuwe bomen aan te planten in de provincie Utrecht voor 2023. Dat staat in het ‘Bomen Actieplan’ dat door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) is opgesteld in opdracht van de provincie Utrecht. Het recreatieschap wordt ook een ondertekenaar van het plan.

Een motie van CDA, D66 en GroenLinks ligt ten grondslag aan het initiatief. Om de ambities waar te maken is samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties van belang.

38 projecten levert 600.000 bomen op

De Natuur en Milieufederatie Utrecht heeft voor de provincie gekeken op welke manier het mogelijk is om de komende jaren 600.000 bomen aan te planten. Samen met Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) brachten zij in kaart dat dit middels 38 verschillende boomplantprojecten haalbaar is. 

Sommige van deze projectideeën zijn al in een gevorderd stadium en een ander deel bevindt zich nog in de opstart- of ideeënfase. Het gaat onder meer om de aanleg van geheel nieuwe bossen in de provincie, maar ook om projecten waarbij het draait om het planten van nieuwe bomen in bestaande bossen. Een voorbeeld van een lopend project is de geplande bosaanplant in natuurgebied Lunenburgerwaard, nabij Wijk bij Duurstede.

Naast de provincie Utrecht ondertekenen nog elf Utrechtse organisaties het plan. Dat zijn Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, IVN, LTO Noord, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, Utrechts Particulier Grondbezit, MeerBomenNU, Bosgroepen en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Volgens het plan kan het doel van 600.000 extra bomen worden behaald in de komende drie jaar, 2021, 2022 en 2023.

Financiering grond en plantmateriaal lastigste punt

Het onderzoek naar waar de kansen liggen voor het aanplanten van bomen, heeft het provinciebestuur op verzoek van Provinciale Staten laten uitvoeren. Zij riepen een jaar geleden op om maatschappelijke organisaties te vragen met een gezamenlijk actieplan te komen, waarin wordt beschreven hoe de ambitie voor 600.000 nieuwe bomen gehaald kan worden. Een belangrijke voorwaarde voor realisatie is de beschikbaarheid van financiering voor grond en plantmateriaal. Hiervoor zullen provincie, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen moeten optrekken.
Trefwoorden: bomen, recreatie, natuur, actieplan, beleid

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
24/02/21
7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.