Geplaatst op: 25-01-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederlands toerisme ook in 2021 nog ver van niveau 2019

Nederlands toerisme ook in 2021 nog ver van niveau 2019
Afbeelding van Pexels via Pixabay

Nederland heeft in 2020 7,1 miljoen internationale gasten verwelkomd, 65% minder dan in 2019. Ook het aantal Nederlandse gasten kreeg een knauw en daalde met 26% naar 19 miljoen. Dat maakte NBTC vandaag bekend op haar event NBTC Focus. Daar werd ook het nieuwe NL-brand gelanceerd waarmee NBTC vanaf nu de buitenlandse markt gaat bewerken.

Ondanks mogelijke groei nog lang niet op niveau van 2019

Voor dit jaar verwacht NBTC in het meest positieve scenario een forse groei (+29%) van het inkomend toerisme. In dit scenario verwacht NBTC dat per april/mei reizen vanuit de buurlanden weer mogelijk is, vanaf juli binnen de EU en vanaf het najaar weer intercontinentaal. Maar met 9,1 miljoen buitenlandse gasten zijn we dan nog ver verwijderd van de 20,1 miljoen buitenlanders die ons land in 2019 ontving. Ook de ontwikkeling van het aantal binnenlandse gasten zal in het meest positieve scenario (+8%) met 21 miljoen gasten nog niet het niveau (25,8 miljoen) van 2019 aantikken. 

In het meest negatieve scenario is pas vanaf 2022 internationaal reizen weer mogelijk. Dan krimpt het inkomend toerisme ten opzichte van 2020 nog eens met 38% naar 4,4 miljoen buitenlandse gasten. Ook het binnenlands toerisme krijgt dan weer een tikje en daalt met 8% naar 17,5 miljoen gasten. 

Drie scenario's voor de Nederlandse bezoekerseconomie

 1. Scenario 1: Reizen vanuit buurlanden mogelijk per april/mei, vanaf juli binnen EU, vanaf najaar intercontinentaal
 2. Scenario 2: Reizen vanuit buurlanden mogelijk per augustus, vanaf oktober binnen EU, nauwelijks intercontinentaal
 3. Scenario 3: Reizen vanuit buur;anden (en andere landen) mogelijk per 2022

  Mensen willen reizen maar boeken niet

  Aan de plannen van vakantiegangers zal het niet liggen. Een ruime meerderheid van de toeristen uit voor Nederland belangrijke herkomstlanden heeft vakantieplannen. Aan kop staan Chinezen met 85%, Gevolgd door Fransen (77%), Duitsers (76%), Engelsen (75%), Belgen (71%) en hekkensluiter Nederland met 69%. Opvallend is dat in vrijwel alle Europese landen minder dan 20% van de ondervraagden een vakantie ook daadwerkelijk heeft geboekt. NBTC-directeur Jos Vranken: "We zien dat mensen als gevolg van de huidige omstandigheden een enorme behoefte hebben om op vakantie te gaan. Dit geldt zowel voor Nederlanders, als voor inwoners van de andere landen. Men is door de huidige maatregelen echter zeer terughoudend en afwachtend in het vooruit boeken van vakanties en dat is zorgelijk voor de sector.”

  Veel Nederlanders kiezen voor eigen land

  Van de Nederlanders heeft op dit moment slechts 15% een vakantie geboekt, 7% is in het bezit van een voucher en heeft plannen en 46% heeft plannen maar moet nog boeken. Eenderde heeft geen plannen of gaat pas volgend jaar weer met vakantie. Van alle Nederlanders met zomervakantieplannen, overweegt 45% Nederland als bestemming.  "De wens van Nederlanders om op vakantie te gaan naar het buitenland is onverminderd groot. Maar Nederlanders zijn ook reëel. Slechts twee op de vijf Nederlanders denkt dat een vakantie naar het buitenland dit jaar überhaupt mogelijk is. Het andere deel niet. Bijna de helft van de Nederlanders overweegt dan ook een zomervakantie in eigen land,” licht Jos Vranken toe. 

  Spanje blijft ook voor 2021 de populairste Europese vakantiebestemming. Dit geldt niet alleen voor Nederlanders met vakantieplannen maar ook voor mensen met vakantieplannen uit de andere landen. Ook andere landen met een mediterraans karakter zoals Griekenland en Italië blijven populair, zij het beduidend minder dan Spanje. De positie van Nederland als vakantiebestemming voor 2021 blijft beperkt. Nederland is relatief populair onder onze buren uit België en Duitsland. Vanuit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk blijft de populariteit klein.

  Figuur 1: Ontwikkeling Nederlands toerisme, 2012-2020
  OntwikkelingNederlandToerismeBron: CBS, bewerking NBTC
  Figuur 2: Ontwikkeling binnenlands toerisme met drie scenario's
  ScenarioBinnenlandsToerismeBron: CBS, bewerking NBTC
  Figuur 3: Ontwikkeling inkomend toerisme met drie scenario's
  ScenarioBuitenlandsToerismeBron: CBS, bewerking NBTC
  Trefwoorden: vakanties, toerisme, inkomend toerisme, binnenlands toerisme, onderzoek

  ||| Blogs |||

  25/02/21
  Voorwaarts Mars!
  Voorwaarts Mars!
  25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
  Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
  03/01/21
  2021 wordt een mooi(er) jaar!
  2021 wordt een mooi(er) jaar!
  03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
  2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
  09/12/20
  Brood en betaald voetbal
  Brood en betaald voetbal
  09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
  In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
  30/10/20
  Open brandbrief
  Open brandbrief
  30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
  Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
  05/10/20
  Van overtoerisme naar ondertoerisme?
  Van overtoerisme naar ondertoerisme?
  05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
  Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  26/02/21
  Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
  Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
  26/02/21
  Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
  Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
  26/02/21
  Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
  Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
  25/02/21
  VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
  Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
  24/02/21
  The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
  Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
  24/02/21
  Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
  Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
  24/02/21
  Sifra Mooren start campingplatform
  Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
  24/02/21
  7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
  Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.