Geplaatst op: 25-01-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Reisplannen Nederlanders steeds later

Reisplannen Nederlanders steeds later
Photo by Zosia Korcz on Unsplash

Steeds minder Nederlanders hebben reisplannen en de plannen die er zijn schuiven steeds verder naar achteren. Nederlanders zijn een stuk negatiever dan de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit de vierde meting van de European Travel Commission die reisplannen van Europeanen in kaart brengt.

Reisplannen van Nederlanders

Van alle Nederlanders had in de laatste meting (november-december 2020) 46% reisplannen voor de komende zes maanden. In de eerste meting (augustus-september) was nog 51% van de Nederlanders van plan in die periode een reis te ondernemen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de relatief hoge besmettingsgraad in Nederland. 

Reisplannen_Nederlanders


De reisplannen van Nederlanders schuiven ook steeds verder op in de tijd. In de laatste meting heeft 25% plannen voor over 5 tot 6 maanden. Het betreft dan vakanties in de periode april-juni 2021. In eerdere metingen lag dat nog op 19%. Opvallend is dat de plannen voor binnenlandse en Europese vakanties afnemen maar voor intercontinentale reizen juist toenemen. 

Reisplannen van Europeanen

Nederlanders zijn een stuk negatiever over reizen dan Europeanen. Van alle Europeanen is 52% van plan binnen zes maanden een reis te ondernemen. Demografisch zien we opvallende verschillen. Jongeren (18-24) en ouderen (+55) hebben de laagste reisintentie. De meeste Europeanen gaan dan weer vliegen (52%), een kleiner deel (37%) kiest voor de auto. 

Reisplannen_Europeanen


Vakantie is voor 63% van de Europese respondenten de reden om op reis te gaan, gevolgd door het bezoek van vrienden of familie (21%) en zaken (9%). Populairste Europese reisbestemming is Spanje (10%), gevolgd door Italië (8%) en Frankrijk (6%).  Nederland staat met een aandeel van 3% op positie 8. De kust is voor 28% van de Europeanen de favoriete bestemming. Ook steden (17%), cultuur (14%) en natuur (12%) zijn favoriete reisdoelen. Een ruime meerderheid (67%) vindt het fijn als er op de vakantiebestemming strikte coronaprotocollen worden nageleefd. Een vijfde denkt dat daardoor juist de vakantie wordt verpest. 

Link: https://etc-corporate.org
Trefwoorden: vakanties, reisbranche, vakantieplannen, Nederlanders, Europeanen

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/03/21
Vakantiepark De Eikensingel is de beste
Vakantiepark De Eikensingel in het Gelderse Uddel is uitgeroepen tot ‘Beste vakantiepark van Nederland’. Droomparken werd uitgeroepen tot ‘Beste keten van Nederland’.
05/03/21
Amsterdamse Bos: asfalt eruit bomen erin
Voor Amsterdammers is het Amsterdamse Bos een belangrijk recreatiegebied. De gemeente maakt het bos ...
05/03/21
Kleurrijk initiatief: bloemenlint van Mook tot Maastricht
Natuurorganisatie IKL neemt een kleurrijk initiatief. Er komt een lint van bloemen van Maastricht tot Mook. Een bloemrijke oase boordevol voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten, en een beschutte leefplek voor allerlei dieren.
04/03/21
Exclusief voor leden
Regionale overheden bekijken kansen voor samenwerking met bruine vloot
Overheden en schippers van de bruine vloot verstevigen de samenwerking. Dat is de belangrijkste constatering uit het symposium “Toekomst van de Bruine Vloot”. Onderzocht wordt hoe het varend erfgoed een rol kan spelen in het verwezenlijken van maatschappelijke ambities zoals waardevol cultuurtoerisme, er is geld ingezameld voor onderzoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden en er werd, en passant, een initiatief gelanceerd om de vloot op de UNESCO werelderfgoedlijst te krijgen.
04/03/21
TUI introduceert nieuw label: Fair Travel
TUI introduceert onder het label Fair Travel pakketreizen die een positieve impact hebben op de lokale bevolking en bijdragen aan de verduurzaming van de mobiliteit.
04/03/21
Proefvakanties naar het buitenland en terrassen open
Nu de vaccinaties op stoom raken, komen ook de wensen om versoepelingen weer in grote kracht terug. Zeker vanuit getroffen sectoren. Horecaondernemers voeren actie om in iedere geval de terrassen weer te openen en daar vinden ze een gewillig oor bij de meerderheid van de Nederlanders. En goed voorbeeld doet volgen want ook de reisbranche wil net als de evenementenbranche fieldlabs organiseren voor vakanties naar het buitenland.
03/03/21
Te veel plannen voor camperplaatsen in Limburg
Het aantal camperplaatsen in de provincie Limburg kan de komende jaren nog bescheiden groeien. Daarmee kan de groeiende populariteit van campers goed worden opgevangen. Om Limburg als camperprovincie op de kaart te zetten moeten de Limburgse DMO’s aan de slag. Ook ondernemers moeten werken aan kwaliteitsverbetering en prijsdifferentiatie.
03/03/21
Wonen op een vakantiepark met huurtoeslag
Een bijzondere situatie: tijdelijke bewoners van recreatieparken kunnen huurtoeslag aanvragen. Tenminste, wanneer door de gemeente tijdelijke bewoning wordt toegestaan of gedoogd. Dat meldt Vitale Vakantieparken in haar nieuwsbrief.