Geplaatst op: 25-01-2021
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Reisplannen Nederlanders steeds later

Reisplannen Nederlanders steeds later
Photo by Zosia Korcz on Unsplash

Steeds minder Nederlanders hebben reisplannen en de plannen die er zijn schuiven steeds verder naar achteren. Nederlanders zijn een stuk negatiever dan de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit de vierde meting van de European Travel Commission die reisplannen van Europeanen in kaart brengt.

Reisplannen van Nederlanders

Van alle Nederlanders had in de laatste meting (november-december 2020) 46% reisplannen voor de komende zes maanden. In de eerste meting (augustus-september) was nog 51% van de Nederlanders van plan in die periode een reis te ondernemen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de relatief hoge besmettingsgraad in Nederland. 

Reisplannen_Nederlanders


De reisplannen van Nederlanders schuiven ook steeds verder op in de tijd. In de laatste meting heeft 25% plannen voor over 5 tot 6 maanden. Het betreft dan vakanties in de periode april-juni 2021. In eerdere metingen lag dat nog op 19%. Opvallend is dat de plannen voor binnenlandse en Europese vakanties afnemen maar voor intercontinentale reizen juist toenemen. 

Reisplannen van Europeanen

Nederlanders zijn een stuk negatiever over reizen dan Europeanen. Van alle Europeanen is 52% van plan binnen zes maanden een reis te ondernemen. Demografisch zien we opvallende verschillen. Jongeren (18-24) en ouderen (+55) hebben de laagste reisintentie. De meeste Europeanen gaan dan weer vliegen (52%), een kleiner deel (37%) kiest voor de auto. 

Reisplannen_Europeanen


Vakantie is voor 63% van de Europese respondenten de reden om op reis te gaan, gevolgd door het bezoek van vrienden of familie (21%) en zaken (9%). Populairste Europese reisbestemming is Spanje (10%), gevolgd door Italië (8%) en Frankrijk (6%).  Nederland staat met een aandeel van 3% op positie 8. De kust is voor 28% van de Europeanen de favoriete bestemming. Ook steden (17%), cultuur (14%) en natuur (12%) zijn favoriete reisdoelen. Een ruime meerderheid (67%) vindt het fijn als er op de vakantiebestemming strikte coronaprotocollen worden nageleefd. Een vijfde denkt dat daardoor juist de vakantie wordt verpest. 

Link: https://etc-corporate.org
Trefwoorden: vakanties, reisbranche, vakantieplannen, Nederlanders, Europeanen

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
24/02/21
7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.