Geplaatst op: 21-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

Gelderland geeft duizenden stacaravans huisnummer voor verbetering veiligheid

Gelderland geeft duizenden stacaravans huisnummer voor verbetering veiligheid
Aanpak om criminaliteit of kwetsbare mensen op te sporen.

Provincie Gelderland heeft ruim 9.500 Gelderse stacaravans en chalets een huisnummer gegeven. Zo zijn de bewoners minder anoniem, en worden vakantieparken veiliger. De provincie gaat door met de registratie.

Stacaravans hoeven niet te worden geregistreerd. Dat biedt mogelijkheden voor criminelen. Om criminaliteit tegen te gaan en kwetsbare mensen te helpen, is informatie nodig. Door adressen worden mensen beter vindbaar. In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) staan basisgegevens van alle adressen en gebouwen in een gemeente. In Gelderland staan vermoedelijk zo'n 15.000 stacaravans, maar deze staan niet allemaal in de BAG. Dit omdat ze niet permanent vastzitten aan de grond, zoals een huis. Daarom registreert de provincie Gelderland in overleg met gemeenten de standplaatsen, en gaven deze een adres. Deze staan nu wel in de BAG. Die adressen zijn te verbinden aan de Basisregistratie Personen. Zo kunnen overheden en hulpverleners sneller actie ondernemen.

Misstanden op vakantieparken aanpakken

"We willen misstanden op vakantie- en recreatieparken tegengaan. Met het programma Vitale Vakantieparken. maken we zwakkere recreatie-ondernemingen vitaal. Maar vaak is de situatie ernstiger. Dan is het Ariadne-project nodig. In dit project werken de Gelderse gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie en provincie Gelderland samen om criminaliteit en ondermijning op vakantieparken tegen te gaan. Voordat we de stacaravans een huisnummer gaven, overlegden we met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie gaf toestemming, want het gebrek aan informatie over sommige bewoners op de parken gaat heel Nederland aan. We kregen daarbij ondersteuning van ANTEA. Dit bureau weet alles van wet- en regelgeving rondom het toekennen van adressen," meldt de provincie.

Oproep aan gemeenten

Inmiddels hebben gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Ede, Epe, Ermelo, Neder-Betuwe, West Maas en Waal, Winterswijk en Zaltbommel de huisnummers geregistreerd. 

Weerbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: "Het nummeren van recreatieobjecten om criminaliteit tegen te gaan klinkt heel logisch. Ik ben blij dat een aantal gemeenten dit goed heeft opgepakt. Maar we zijn er nog niet. Ik roep andere plaatsen op hieraan mee te doen.”
Trefwoorden: caravan, camping, vakantiepark, bungalowpark, veiligheid, beleid

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/03/21
Vrijetijdsactiviteiten hoog op wensenlijstje Nederlanders
In coronatijd met veel negatief nieuws kwam EenVandaag afgelopen zaterdag met een kleine opsteker voor de vrijetijdssector. In de top 5 van activiteiten die Nederlanders weer willen ondernemen -als de maatregelen worden versoepeld- bezet onze sector drie posities
01/03/21
Ongekende krimp voor de horeca
Vorig jaar kromp de omzet van de horeca met 34% procent ten opzichte van 2019. Een ongekende krimp die het CBS niet eerder registreerde.
26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.