Gelderland geeft duizenden stacaravans huisnummer voor verbetering veiligheid

Aanpak om criminaliteit of kwetsbare mensen op te sporen.
Provincie Gelderland heeft ruim 9.500 Gelderse stacaravans en chalets een huisnummer gegeven. Zo zijn de bewoners minder anoniem, en worden vakantieparken veiliger. De provincie gaat door met de registratie.
Stacaravans hoeven niet te worden geregistreerd. Dat biedt mogelijkheden voor criminelen. Om criminaliteit tegen te gaan en kwetsbare mensen te helpen, is informatie nodig. Door adressen worden mensen beter vindbaar. In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) staan basisgegevens van alle adressen en gebouwen in een gemeente. In Gelderland staan vermoedelijk zo'n 15.000 stacaravans, maar deze staan niet allemaal in de BAG. Dit omdat ze niet permanent vastzitten aan de grond, zoals een huis. Daarom registreert de provincie Gelderland in overleg met gemeenten de standplaatsen, en gaven deze een adres. Deze staan nu wel in de BAG. Die adressen zijn te verbinden aan de Basisregistratie Personen. Zo kunnen overheden en hulpverleners sneller actie ondernemen.
Misstanden op vakantieparken aanpakken
"We willen misstanden op vakantie- en recreatieparken tegengaan. Met het programma Vitale Vakantieparken. maken we zwakkere recreatie-ondernemingen vitaal. Maar vaak is de situatie ernstiger. Dan is het Ariadne-project nodig. In dit project werken de Gelderse gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie en provincie Gelderland samen om criminaliteit en ondermijning op vakantieparken tegen te gaan. Voordat we de stacaravans een huisnummer gaven, overlegden we met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie gaf toestemming, want het gebrek aan informatie over sommige bewoners op de parken gaat heel Nederland aan. We kregen daarbij ondersteuning van ANTEA. Dit bureau weet alles van wet- en regelgeving rondom het toekennen van adressen," meldt de provincie.
Oproep aan gemeenten
Inmiddels hebben gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Ede, Epe, Ermelo, Neder-Betuwe, West Maas en Waal, Winterswijk en Zaltbommel de huisnummers geregistreerd.
Weerbaarheidsgedeputeerde Peter van ’t Hoog: "Het nummeren van recreatieobjecten om criminaliteit tegen te gaan klinkt heel logisch. Ik ben blij dat een aantal gemeenten dit goed heeft opgepakt. Maar we zijn er nog niet. Ik roep andere plaatsen op hieraan mee te doen.”
Topics:Beleid, Verblijfsrecreatie
Trefwoorden: caravan, camping, vakantiepark, bungalowpark, veiligheid, beleid