Geplaatst op: 20-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

Ook vaste banen stoppen bij musea

Museumvereniging: start garantiefonds voor festivals

Ook vaste banen stoppen bij musea
Aanpassingen aan coronamaatregelen brengen ook kosten met zich mee voor musea.

Voor het eerst blijken niet alleen tijdelijke, maar ook vaste banen verloren te zijn gegaan bij musea door de sterk gedaalde inkomsten. Maar bijna alle musea hebben 2020 alsnog doorstaan. Door noodsteun, kostenbesparing en door bijsturen van de tentoonstellingskalender en aanpassingen aan de anderhalve meter.  Dit heeft gevolgen voor de exploitatie in 2021.

In april 2020 zag het er nog naar uit dat een kwart van de musea in dat jaar zou omvallen. Dat blijkt uit onderzoek van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van Nederlandse musea. Nu er door vaccinaties en sneltesten licht aan het eind van de tunnel gloort, hebben musea vooral behoefte aan voorspelbare afschaling van de bezoekbeperkende maatregelen zodra de coronacijfers daartoe ruimte bieden. Om verregaand verlies aan werkgelegenheid en inkomen te voorkomen, zijn toezeggingen nodig over voortzetting van generieke en sectorspecifieke noodsteun vanaf 1 juli.

10% vaste medewerkers ontslagen

Bij een enquête van de Museumvereniging antwoordde 30,5% van de deelnemende musea dat ze tijdelijke contracten niet hebben verlengd. In de nabije toekomst denkt 23,5% tijdelijke contracten niet te verlengen, waardoor dit banenverlies verder zal oplopen. Voor het eerst meldden musea ook dat ze vaste medewerkers hebben ontslagen – dat gebeurde al bij ruim 10% van de deelnemers aan de enquête. Dit terwijl er financieel nog een zware periode aankomt, omdat de bezoekbeperkingen naar verwachting tot in het najaar zullen voortduren. 

Naast het wegvallen van publieksinkomsten zijn er ook andere signalen dat er zwaar weer aankomt. Ruim de helft van de musea heeft een gemeente als hoofdfinancier; ongeveer een kwart van die musea denkt dat de gemeentelijke subsidie wordt verlaagd.

Waar gaat die 150 miljoen naartoe?

Zo’n aanstaande daling van subsidies kan ingrijpend zijn. De Museumvereniging benadrukt daarom dat de 150 miljoen voor cultuur die OCW aan het Gemeentefonds heeft overgemaakt voor de lokale infrastructuur, daadwerkelijk bij culturele instellingen terecht moet komen. Een aantal gemeenten heeft overigens al het goede voorbeeld gegeven en onder andere musea laten weten dat zij op een bijdrage kunnen rekenen.

Noodsteun voor tweede helft 2021 nodig

Het blijkt dat noodsteun bijdraagt aan het voortbestaan van musea. Juist daarom pleit de Museumvereniging ervoor die ook voort te zetten vanaf 1 juli, want voorlopig blijven de gevolgen van corona nog groot. Nu is er alleen noodsteun toegezegd voor de eerste helft van dit jaar. Dat schept grote onzekerheid voor musea, die kosten maken voor personeel, gebouwen, de zorg voor hun collecties, en extra kosten vanwege de anderhalve meter. Zo moeten tentoonstellingsplannen worden bijgesteld, zijn er aanpassingen aan museumgebouwen en webshops, is er soms extra menskracht nodig om bijvoorbeeld bezoekers goed door het gebouw te begeleiden, en zijn er kosten voor extra en nieuw aanbod online. Daarom zijn dringend toezeggingen nodig voor noodsteun voor de tweede helft van 2021. Denk aan verlenging van de NOW, verlenging van de TVL (zonder plafond, met een hogere tegemoetkoming en vanaf een omzetverlies van 20 procent in plaats van 30%). Het is gebleken dat noodsteun werkt, meldt de Museumvereniging.

Verbinding met festivals

Naast de oproep voor verlenging van ten minste de generieke noodsteun en voorspelbare afschaling van bezoekbeperkende maatregelen, onderschrijft de Museumvereniging ook de oproep van de Taskforce culturele en creatieve sector om voor 1 februari een garantiefonds voor festivals op te richten, op korte termijn veilig bezoek binnen anderhalve meter te testen en snel de toegezegde noodsteun over te maken. Hierdoor kunnen culturele instellingen weer sneller, veilig meer bezoek ontvangen, en kunnen zzp’ers en vrijwilligers in de culturele sector ook weer aan de slag.

Onderzoek

Sinds het uitbreken van de coronapandemie vraagt de Museumvereniging elke twee maanden de 450 musea die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie naar de effecten van corona voor musea. Zo komen de noden concreet in beeld, net als de effectiviteit van steunmaatregelen voor de sector. Deze enquête liep van 21 december tot en met 9 januari en is ingevuld door ruim 250 musea.
Trefwoorden: museum, beleid, steun, festival, exploitatie, verdienmodel, arbeid, kosten, corona

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...