Geplaatst op: 18-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

2020 topjaar voor recreatiegebieden van Leisurelands

2020 topjaar voor recreatiegebieden van Leisurelands
Topjaar voor gebieden Leisurelands maar geen record ondanks revival bezoek aan Nederland. Foto: Leisurelands.

Dagjes uit en vakantie vieren in eigen land waren in 2020 populairder dan ooit. Met zijn allen herontdekten we Nederland, omdat een vakantie naar het buitenland door covid-19 er veelal niet in zat. Ook de recreatiegebieden van Leisurelands werden goed bezocht. Het was geen recordjaar, maar met bijna vier miljoen strandbezoekers is het in deze omstandigheden zeker een goed jaar geweest.

Druk met Hemelvaart en Pinksteren

Voor ‘het strand om de hoek’ hoef je niet ver te rijden. Dat betekende veel toeloop op de stranden en piekmomenten op zeer warme dagen. Met Hemelvaart en Pinksteren werd het extreem mooi weer. Na een periode van thuis zitten, trok iedereen er massaal op uit. 

Hans Huisman, operationeel manager en coronaverantwoordelijke bij Leisurelands: "Meer dan ooit kregen we te maken met ‘crowd management’. Op mooie dagen werd continu gemonitord hoe druk het was op de stranden. Zo konden we op enkele recreatiegebieden een paar keer geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Door continue berichtgeving op onze website en social mediakanalen en door ter plekke met duidelijke bebording te werken, konden we dit in goede banen leiden. Het heeft nergens tot vervelende situaties geleid en de veiligheid werd gewaarborgd.”

Ruim 2,2 miljoen strandbezoekers op de Veluwe

De Veluwse recreatiegebieden zoals Bussloo, Heerderstrand, Kievitsveld, Zandenplas, Zeumeren, Strand Nulde en Strand Horst kregen ruim 2,2 miljoen mensen op bezoek. Als vanouds trok Bussloo ruim een miljoen strandbezoekers en is hiermee opnieuw dé publiekstrekker van de stedendriehoek. Strand Nulde en Strand Horst waren vooral populair bij watersporters. 

Ontspanning in het Rijk van Nijmegen 

Berendonck, Groene Heuvels, Mookerplas en Wylerbergmeer blijven erg populair en in 2020 staat het bezoekersaantal op bijna 700.000. Na de lange sluiting vorig jaar door baggerwerkzaamheden om de waterkwaliteit te verbeteren op Wylerbergmeer is dit recreatiegebied bezig met een revival. 

Achterhoek en Liemers goed voor ruim 1 miljoen bezoekers

Onder andere Rhederlaag, Hilgelo, Stroombroek en Hambroekplas werden in 2020 weer goed bezocht. Ruim 1 miljoen mensen trokken erop uit om te ontspannen of actief bezig te zijn op de recreatiegebieden. Vooral Hilgelo werd in 2020 herontdekt door onze oosterburen. 

Moeilijk jaar voor ondernemers op recreatiegebieden 

De recreatiegebieden van Leisurelands kenmerken zich door gecontroleerd zwemwater, zandstranden, veel groen en diverse faciliteiten. Maar ook zijn er volop activiteiten die je zelf kunt doen, denk aan hardlopen, wandelen, fietsen, surfen, vissen en duiken. De ondernemingen op de recreatiegebieden zoals jachthavens, wellnessresorts, campings, restaurants, outdoorbedrijven, golfbanen en waterski/wakeboard banen zorgen voor extra diversiteit in het aanbod. Voor veel van deze ondernemingen was 2020 een moeilijk jaar. Ze moesten lang hun deuren gesloten houden in het voorjaar. Gelukkig kon er met een hoop creativiteit en een goede samenwerking in de zomer en het najaar alsnog een redelijke hoeveelheid bezoekers worden ontvangen. 

Nieuwe initiatieven voor kleine evenementen

In andere jaren waren de recreatiegebieden van Leisurelands het decor van mooie sport- en muziekevenementen. Afgelopen jaar helaas geen Strong Viking Obstacle Run, Emporium, Ground Zero Festival, Dreamfields Festival, Down the Rabbit Hole of Mega Piraten Festijn. Er was tijdens de zomer wel ruimte voor kleinschalige activiteiten en bijeenkomsten tot 250 personen. Organisatoren klopten dan ook vaak aan om hun kleine evenement op het strand te organiseren zodat het afstand houden niet in gevaar zou komen. Zo waren Stroombroek en Bussloo het toneel van Kidspret en de Doglovers Wandeling. 

"Het jaar 2020 toont aan hoe belangrijk het is om de deur uit te gaan, en Leisurelands is blij hier een relevante rol in te kunnen spelen. We kijken positief naar 2021, en inmiddels zijn we volop in voorbereiding om onze recreatiegebieden nog mooier, leuker en aantrekkelijker te maken voor de zomer van 2021”, aldus directeur Kees Rutten.   
Trefwoorden: recreatie, strand, bos, buiten, natuur, wandelen, fietsen

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

01/03/21
ANVR ziet sprankje hoop op start reizen
Branchevereniging ANVR ziet een sprankje hoop in het overleg in Brussel door de ministers van toerisme. De ANVR ziet graag dat ook Nederland de koers van vaccineren inclusief een vaccinatiepaspoort en testen omarmt. ANVR ziet ook dat minister president Mark Rutte geen voorstander is van deze aanpak.
01/03/21
Vakantiepark De Veluwse Hoevegaerde voortaan Roompot park
164 vrijstaande vakantiewoningen Ideaal voor fietstochten of lange wandelingen in de Veluwe Met tal...
01/03/21
GroenLinks, D66, PvdA, Partij van de Dieren en ChristenUnie scoren 'goed' voor fietsers
Van de partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen en kans maken op één of meer zetels heeft GroenLinks het beste programma voor fietsers. GroenLinks wordt op de voet gevolgd door D66, PvdA, Partij voor de Dieren, en ChristenUnie. Dat blijkt uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma’s door de Fietsersbond.
01/03/21
Vrijetijdsactiviteiten hoog op wensenlijstje Nederlanders
In coronatijd met veel negatief nieuws kwam EenVandaag afgelopen zaterdag met een kleine opsteker voor de vrijetijdssector. In de top 5 van activiteiten die Nederlanders weer willen ondernemen -als de maatregelen worden versoepeld- bezet onze sector drie posities
01/03/21
Ongekende krimp voor de horeca
Vorig jaar kromp de omzet van de horeca met 34% procent ten opzichte van 2019. Een ongekende krimp die het CBS niet eerder registreerde.
26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed