Geplaatst op: 08-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

Heusden ontwikkelt Art Festival

September 2021 eerste editiie

Heusden ontwikkelt Art Festival
Hoofden, thema eerste Art Festival in Heusden. Foto: Stichting Kunst Vesting Heusden

Door de lockdown is het niet mogelijk om evenementen te houden maar de ontwikkeling gaat wel verder. Heusden zet zich in september op de kaart met een nieuw artistiek evenement, Art Festival Heusden.

De vestingstad wordt een openluchtmuseum met als thema ‘het hoofd’. De eerste kunstenaars Artists in Residence zijn bekend. Op 11 en 12 september 2021 vindt het Art Festival Heusden plaats. Dit is een nieuw initiatief dat artistiek talent, vernieuwende creaties, muziek, dans en de monumentale schoonheid van Heusden Vesting verenigt in één groot, interactief Kunstfestival. 

Het uitgangspunt is om nieuwe creaties te creëren binnen een actueel thema: het hoofd. Het Art festival daagt kunstenaars uit heel het land uit om op dit thema in te spelen en de hoofden van de bezoekers te inspireren.

Hoofden maatschappij

Waarom het hoofd als thema? Het roept veel vragen in het hoofd op. Leven we niet te veel in ons hoofd? Zijn we een ‘hoofden maatschappij’ geworden? Wat doet eenzaamheid en corona met ons hoofd? Het hoofd staat centraal in onze maatschappij, het staat aan het hoofd van het lichaam, herbergt onze persoonlijkheid, wensen, verschillen, gedachten en angsten.

Artists in Residence kunstenaars bekend

Een onderdeel van het Art festival is Artists in Residence. Een week voor aanvang van het Festival zijn 6 kunstenaars in de vesting woonachtig om te werken aan hun kunstproject. De geselecteerde kunstenaars zijn: MooniQ Priem, Casper Strietman, Thomas Trum, Anita Vermeeren en Janneke Verhoeven. 

Er is nog één wildcard te vergeven aan een talentvolle student van het St. Joost. Met de bekendmaking van deze kunstenaars is de open inschrijving voor deelname aan het Art Festival Heusden officieel van start.

Open inschrijving tot 1 maart 2021

Tot 1 maart 2021 is er de mogelijkheid voor kunstenaars en artiesten zich in te schrijven via www.artfestivalheusden.nl . Het thema ‘hoofd’ zal centraal staan tijdens de eerste editie van die kunstfestival, met de vestingstad Heusden als toneel. Er zijn 40 expositieplekken beschikbaar. Een onafhankelijke commissie onder leiding van Ine Castelijns zal de verschillende inzendingen beoordelen en selecteren.
Trefwoorden: Heusden, festival, kunst, cultuur, citymarketing, evenement, DMO

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/01/21
Heusden ontwikkelt Art Festival
Door de lockdown is het niet mogelijk om evenementen te houden maar de ontwikkeling gaat wel verder. Heusden zet zich in september op de kaart met een nieuw artistiek evenement, Art Festival Heusden.
06/01/21
Exclusief voor leden
Professionaliseringsslag register mobiel erfgoed
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de koepelorganisatie van en voor al het mobiel erfgoed in Nederland, begint in 2021 met een grote professionaliseringsslag. De bestaande database met mobiel erfgoed wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat zowel particulieren, als overheden en tal van organisaties makkelijk gebruik kunnen maken van dat register.
06/01/21
Slechts 17% van de geprognotiseerde festivals gehouden in 2020
Op basis van festivalcijfers 2019 en de geprognotiseerde groei van de sector was de verwachting dat 2020 zou uitkomen op bijna 1200 kunst- en cultuurfestivals die gezamenlijk 27,4 miljoen bezoeken zouden generen.
04/01/21
Stadsganzebord als coronaproof uitje
Groepswijzer.nl heeft haar succesvolle citygame het Stadsganzenbord uitgebracht in negen historische binnensteden en blijkt een coronaproof gezinsuitje.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
23/12/20
Aantal festivals terug op het niveau van 1985
Geen nieuws maar toch heel confronterend als je het ziet: het festivallandschap van 2020 in cijfers. Respons en VVEM blikken terug op 2020 na een topjaar 2019.
18/12/20
Exclusief voor leden
Grote meerderheid Nederlanders voor vaccinatiebewijs dat meer vrijheden geeft
Een opmerkelijk onderzoek: Een ruime meerderheid van de Nederlanders (71%) is voor een vaccinatiebewijs waarmee het weer mogelijk wordt om met grote groepen mensen bij elkaar te komen.
15/12/20
Exclusief voor leden
Rotterdam wordt gaststad van World Energy Congress in 2025 (WEC2025)
Rotterdam wordt gaststad van het World Energy Congress in 2025 (WEC2025). De World Energy Council in Londen riep WEC Netherlands uit als winnaar van de internationale biedprocedure. Het congres vindt plaats van 8 tot 11 september 2025, in het onlangs opgeleverde Rotterdam Ahoy Convention Centre als congreslocatie.