Geplaatst op: 04-01-2021
Auteur: Marc Gerlings

5 x kampeertrend voor 2021

5 x kampeertrend voor 2021
Occaissons campers zijn nauwelijks aan te slepen.

Ramon van Reine, CEO van campingspecialist ACSI, voorspelt 5 kampeertrends voor 2021. op basis van verschillende onderzoeken die ACSI onlangs heeft gehouden onder duizenden Europese kampeerders. Opvallend is de sterke marktvergroting onder de jongere doelgroep en  trend 4 over zelfvoorzienend kamperen.

1. Opmars kamperende millennials

Millennials, de generatie tussen de 20 en 40 jaar oud, hebben het afgelopen jaar ontdekt hoe fijn het is om de natuur in te trekken. De hyperconnected generatie wordt continu overprikkeld door de digitale revolutie en heeft afgelopen jaar ontdekt dat offline zijn in de natuur haar batterij enorm oplaadt. Kamperen is dé manier. Verhuurplatforms noteerden dit jaar al een enorme stijging van boekingen en occasions (met name campers) zijn nauwelijks aan te slepen. En wie eenmaal gewend is aan deze vrijheid (en luxe) op wielen, zal deze weelde niet meer zo snel inwisselen voor een all-inclusive vliegvakantie.

2. Lekker weg naar het buitenland

Hoewel veel kampeerders Nederland hebben herontdekt deze zomer staan ze te popelen om weer naar het buitenland te gaan. Zodra de grenzen weer open zijn en de kust veilig is, gaan ze weer op pad, zo blijkt uit het meest recente onderzoek van ACSI naar de kampeerintenties van de Europese kampeerder. De status van het vaccin speelt mogelijk ook een positieve rol in deze ontwikkeling. 

3. Veilig en gezond op vakantie

Nergens zit je zo veilig als in je kampeermiddel. Je hebt een afgebakende plek. Je kan makkelijk 1,5 meter afstand bewaren van je kampeerburen en als het je ergens niet bevalt, ben je zo weer weg. Een camping is daarnaast de perfecte mindwellness. Je bent veel buiten waardoor je teruggaat naar de basis en het beter lukt om afstand te nemen van de hectiek van het dagelijks leven. Gezien de huidige reisbeperkingen die voorlopig nog niet van de baan zijn, is de verwachting dat de veilig- en gezondheid van het kamperen een steeds belangrijker motief wordt voor een campingvakantie.

4. Zelfvoorzienend kamperen

In het voorjaar was kamperen in Nederland alleen toegestaan als je de beschikking had over privé-sanitair en dat is een grote groep kampeerders goed bevallen. Fabrikanten van chemische toiletten en toilettenten plukken hier de vruchten van. Ze kunnen de vraag nog maar nauwelijks aan. Met het oog op de 1,5 meter richtlijn die naar alle waarschijnlijkheid nog wel een tijd gaat duren, verzekeren steeds meer kampeerders zich van eigen sanitair, voor zover die niet al aanwezig is in je eigen caravan of camper. Als alternatief vliegen ook de kampeerplekken met privé-sanitair als zoete broodjes over de toonbank. 

5. Soort zoekt soort

Steeds meer kampeerders zoeken een camping die ze op het lijf geschreven is. Campinghouders spelen hier op in door zich te profileren als een bepaald type camping. Duurzaamheid en groen zijn vaak thema’s die daarin terugkomen. Maar ook zijn er voorbeelden van 50-plus campings, een prikkelarme camping voor kinderen met autisme en campings waar kinderen juist niet welkom zijn. 
Trefwoorden: trend, kamperen, 2021

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/01/21
Nieuwe CAO voor watersportbedrijven en zeilmakerijen
Er is een nieuwe HISWA/SZS-cao afgesloten voor watersportbedrijven en zeilmakerijen. HISWA-RECRON (o...
22/01/21
673 duurzame accommodaties voor recreatie, vakantie en zakelijke markt ontvangen het Green Key certificaat 2021
Vandaag worden door het keurmerk Green Key 673 certificaten verstrekt aan ondernemers in de toeristi...
22/01/21
Exclusief voor leden
Kampioen recycling is nog niet sterk in de circulaire economie
In de recreatiesector biedt de circulaire economie een grote kans om de duurzaamheid naar een hoog peil te brengen. Bouwmaterialen, inrichting en verlichting van accommodaties, het kan allemaal de cirkel in voor hergebruik. Nederland is goed in het scheiden van afval maar de stap naar een circulaire economie blijkt moeilijk. Daarom verbetert Van Veldhoven het beleid op dit gebied.
22/01/21
Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten.
22/01/21
Groener Osdorp voorbeeld voor bedrijventerreinen
Op woensdag 13 januari zijn 42 extra bomen geplant langs het centrale wandelpad (kunstroute) langs de Etnastraat. Samen met andere duurzame maatregelen kan Business Park Amsterdam Osdorp hiermee een kan hiermee de komende jaren als voorbeeld dienen voor andere Amsterdamse bedrijventerreinen.
22/01/21
Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen
Het Nederlandse kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers uit. In het zicht van de haven is de strategie om niet alle bedrijven te redden, verlaten. Met de uitbreiding van het pakket is een bedrag van 7,6 miljard euro gemoeid. Voor de vrijetijdssector is de aankondiging van een garantiefonds voor evenementen de grote opsteker en het feit dat ook grote bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.
21/01/21
Exclusief voor leden
Gelderland geeft duizenden stacaravans huisnummer voor verbetering veiligheid
Provincie Gelderland heeft ruim 9.500 Gelderse stacaravans en chalets een huisnummer gegeven. Zo zijn de bewoners minder anoniem, en worden vakantieparken veiliger. De provincie gaat door met de registratie.
21/01/21
Groot doek wordt zes meter opgetild in Maritiem Museum
Het vijf eeuwen oude kunstwerk van 4 bij 2 meter is 6 meter omhoog getakeld omdat het niet in de grootste lift paste.