Geplaatst op: 17-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Amsterdam brengt met webapplicatie drukte in beeld

Amsterdam brengt met webapplicatie drukte in beeld

De gemeente Amsterdam heeft een druktemeter gelanceerd om de drukte in de stad in beeld te brengen. De webapplicatie druktebeeld.amsterdam.nl geeft actuele informatie over drukke én rustige plekken en het weggebruik in de stad. Doel is bezoekers te stimuleren minder drukke plekken en momenten op te zoeken.

Druktebeeld.amsterdam.nl geeft de drukte in de stad weer via een zogenaamde heatmap. Kleurt het gebied rood? Dan is het daar druk. Is het gebied groen? Dan is het rustig. U kunt ook zien hoe druk het is bij bijvoorbeeld de pontjes.

Vertel hoe druk het is

Mensen kunnen ook anoniem hun eigen 'drukte-ervaring' delen. Die informatie helpt andere Amsterdammers en bezoekers met de keuze om wel of niet naar een bepaald gebied te gaan. Daarnaast helpt deze actuele informatie over drukte in de stad om de applicatie te verbeteren.

Hoe weet de applicatie hoe druk het is?

De applicatie maakt slim gebruik van verschillende data die samen een actueel beeld geven van de drukte in de stad. Bijvoorbeeld het aantal passanten op een locatie en het aantal beschikbare parkeerplaatsen.

De app is nu in gebruik genomen, maar dat betekent niet dat hij al uitontwikkeld is. Later worden meer databronnen toegevoegd, onder andere over het openbaar vervoer en het wegverkeer. Ook kijken ze naar mogelijkheden om adviezen over (loop)routes toe te voegen.

Samenwerking

Druktebeeld.amsterdam.nl is ontwikkeld door de gemeente Amsterdam. Daarbij is samengewerkt met partners, waaronder amsterdam&partners, AMS Institute en Nationaal Dataportaal Wegverkeer.

Link: https://druktebeeld.amsterdam.nl
Trefwoorden: dagrecreatie, beleid, dmo, drukte, noord-holland, steden

||| Blogs |||

09/05/20
Van de verblijfsrecreatieparadox naar de toerismeparodie…
Deel 1 van de toerismeparodieRECRON lanceerde ooit eens de term ‘verblijfsrecreatieparadox’ waar...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
03/02/20
Overtoerisme!
Overtoerisme!
03/02/20 · Beleid · Toerisme · Hans van Leeuwen | Lees meer
Overtoerisme zal ongetwijfeld als een van de meest prominente nieuwkomers in de Dikke Van Dale worde...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/01/21
Exclusief voor leden
Einde voor innovatief coronaproof M-theater
De verlenging van de lockdown betekent het einde voor dit initiatief maar de twee partijen hebben elkaar wel gevonden.
11/01/21
Bicycle Tourism Conference over boost in aanleg fietspaden
De coronacrisis heeft een flinke impuls gegeven aan het fietsgebruik en de aanleg van fietspaden in heel Europa. Hoe kan het fietstoerisme hiervan profiteren? En welke trends kunnen we de komende jaren verwachten op dit gebied? Het zijn enkele onderwerpen die de revue passeren tijdens de tweede editie van de IBTC, de International Bicycling Tourism Conference.
08/01/21
Drinkwaterbedrijf Oasen en Zuid-Holland maken nieuwe natuur
Provincie Zuid-Holland en drinkwaterbedrijf Oasen maken ruimte voor natuurontwikkeling in polder Nieuw-Lekkerland. Dit levert ook meer routes op voor fietsers.
07/01/21
Bas van Es wordt merkleider Arnhem Nijmegen
Per 1 februari 2021 start Bas van Es als Merkleider Arnhem Nijmegen bij Toerisme Veluwe Arnhem Nijme...
07/01/21
Kerk wordt Kijkdepot voor Stedelijk Museum
Half maart opent in de recent gerestaureerde Havenkerk in Schiedam het Kijkdepot Schiedam. Daar nemen medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam samen met experts en publiek de historische collectie onder de loep. ‘We hopen dat mensen straks – coronaproof – komen kijken en hun verhaal over de voorwerpen vertellen’, zegt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart.
06/01/21
Exclusief voor leden
Professionaliseringsslag register mobiel erfgoed
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de koepelorganisatie van en voor al het mobiel erfgoed in Nederland, begint in 2021 met een grote professionaliseringsslag. De bestaande database met mobiel erfgoed wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat zowel particulieren, als overheden en tal van organisaties makkelijk gebruik kunnen maken van dat register.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
24/12/20
Negatieve test voor alle vliegreizigers
Vanaf 29 december moeten alle inkomende vliegpassagiers naar Nederland een negatieve PCR-testuitslag kunnen overleggen. Dat heeft minister De Jonge aan de Tweede Kamer geschreven.