Geplaatst op: 17-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Kabinet gaat betere compensatie voor seizoensbedrijven onderzoeken

Kabinet gaat betere compensatie voor seizoensbedrijven onderzoeken

Minister Koolmees van Sociale Zaken gaat onderzoeken of er naast bestaande regelingen een compensatieroute voor seizoensbedrijven kan komen. Daarnaast worden mogelijkheden verkend voor een waarborgfonds voor bedrijven in nood en een oplossing voor verzuimkosten van werknemers in quarantaine. Dat meldt brancheorganisatie HISWA-RECRON naar aanleiding van een gesprek dat de brancheorganisaties uit de gastvrijheidssector met de minister hadden.

In het gesprek werd de minister duidelijk gemaakt dat bedrijven met een sterk seizoenskarakter de dupe zijn van de rekenmethodiek van steunregelingen. Voor NOW geldt de peildatum en kwartaalgemiddelde berekening van de loonsom als struikelblok Voor de TVL is de subsidie gerelateerd aan de nominale omzetdaling. In het hoogseizoen is de omzetdaling in absolute zin hoog en dus de TVL subsidie ook. Maar in het laagseizoen is deze laag ook al is deze procentueel hoog. Al eerder schreef HISWA RECRON hier een bericht over.

Parallelle compensatieroute

Minister Koolmees heeft laten weten de bestaande NOW regelingen niet aan te kunnen passen want dat geeft precedentwerking en uitvoeringsproblemen. Hij heeft wel toegezegd met de minister van EZK en Financiën te overleggen over een parallelle compensatieroute voor deze uitzonderlijke sector. Op zijn verzoek levert HISWA-RECRON voor de kerstvakantie voorbeeldberekeningen aan.

Waarborgfonds voor bedrijven in nood

Verder wil de minister op verzoek van de sector samen met het kabinet de mogelijkheid verkennen van een waarborgfonds voor bedrijven in nood en nadenken over een oplossing voor de verzuimkosten van werknemers in quarantaine. Ook is verzocht om tijdelijke uitstel van de hoge WW premie van  seizoenswerk, deeltijdontslag en overname van transitievergoedingen door UWV voor bedrijven die noodgedwongen toch medewerkers moeten ontslaan om te overleven.

Jacco Vonhoff, voorzitter van MKB Nederland nam ook deel aan dit overleg en zal in zijn wekelijkse overleggen de vinger aan de pols houden. In februari is er een vervolgoverleg met de branches gepland.

Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, dagrecreatie, watersport, ondernemen, crisis, corona

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
24/02/21
7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.