Geplaatst op: 17-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

ING: Ook 2021 nog zwaar jaar voor de horeca

ING: Ook 2021 nog zwaar jaar voor de horeca
Afbeelding van PDPics via Pixabay

Voor de Nederlandse horeca is de turbulente periode nog lang niet voorbij. Ook in 2021 verwachten deskundigen van de ING nog flinke omzetverliezen. Daarbij herstellen met name hotels en cafés langzamer dan de rest van de horeca. In 2021 gaat ook het aantal faillissementen sterk stijgen. Zorgelijk is verder dat het virus een aantal gedragsveranderingen in gang heeft gezet, waar de horeca nog lang last van blijft houden.

Dit jaar loopt voor de hele horeca het omzetverlies op tot -40% ten opzichte van 2019 en loopt de branche bijna 10 miljard euro aan omzet mis. Hoewel de horecabestedingen in 2021 door vaccinaties sterk zullen opveren, verwacht ING nog steeds een omzetverlies van -20% ook ten opzichte van 2019. De verschillen tussen de deelbranches zijn overigens groot.

Grote verschillen tussen deelsectoren

Voor bedrijven met veel afhaal- en bezorgomzet zoals cafetaria’s en fastservice restaurants is de schade van de lockdowns relatief minder groot. Bij een geleidelijke versoepeling van de corona-maatregelen is het voor hen ook makkelijker om weer terug te keren naar normaal. Bij hotels komt de terugkeer van zakenreizigers en buitenlandse gasten mogelijk pas in de tweede helft van 2021 op gang. Verder verwachten deskundigen van ING dat restaurants eerder mogen heropenen dan zaken waar gasten staan en lopen. Cafés en het nachtleven kampen daardoor juist langer met de naweeën van corona.

Verdubbeling van faillissementen

ING verwacht dat tussen de 500 en 600 horecabedrijven de coronacrisis niet zullen overleven. Ondanks de steunmaatregelen, bezuinigingsoperaties en het interen op reserves duurt voor hen de crisis te lang. Het aantal te verwachten faillissementen is dubbel zo veel als in een normaal jaar. Afgezet tegenover bijna 60.000 horecabedrijven nog steeds gering maar voor de betrokken ondernemers wel een drama. Sectoreconoom Thijs Geijer van ING: "Door het onzekere perspectief slaat de sterke groei van het aantal horecazaken van de afgelopen jaren om in een krimp. Faillissementen zijn daarbij het topje van de ijsberg want de meeste ondernemers die stoppen laten het niet zo ver komen en trekken zelf de stekker er uit”.

Negatief perspectief

ING verwacht dat coronaeen aantal veranderingen in gang gezet die het perspectief voor de horeca voor langere tijd negatief zullen beïnvloeden.

Drie structurele veranderingen

  1. Consumenten zijn terughoudender met uitgaven in de horeca door oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Dit geldt voor Nederlanders maar ook voor buitenlandse toeristen want in veel andere landen is de economische klap nog groter.
  2. Door alle beperkingen ontvangt Nederland in 2020 65% minder internationale toeristen en zakenreizigers. Sinds de uitbraak van het corona-virus is videoconferencing uitgegroeid tot een steeds beter alternatief en de drempel om zakelijk te reizen is daardoor blijvend hoger geworden.
  3. Thuiswerken is gangbaarder geworden en veel organisaties sturen er op aan dat personeel structureel meer thuiswerkt. Dit heeft grote gevolgen voor cateraars en daarnaast betekent het ook minder vervoersbewegingen en dus minder kopjes koffie en broodjes voor onderweg.
Link: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/outlook/horeca.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, crisis, corona, omzet, faillissementen, hotels, restaurants, cafes, fastservice

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/01/21
Wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken?
Een meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk dat hun (klein)kinderen ook op een dagje uit gezond eten. Maar wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken? Ondanks het ruime beschikbare eet- en drinkbudget bij veel bezoekers blijkt een aantrekkelijke prijsstelling van gezond eten een belangrijke driver.
19/01/21
MBO hospitality heeft stageplaatsen hard nodig
Onder meer via www.stage010.nl een campagne waarin bedrijven in de regio Rijnmond worden opgeroepen stageplekken aan te bieden aan mbo-studenten. Veel stageplekken zijn door de coronacrisis in de afgelopen tijd weggevallen: ruim 4.000 mbo-studenten zijn momenteel dringend opzoek naar een stageplek.
18/01/21
Nederlandse hotelmarkt volgend jaar hersteld, omzetten nog langer onder druk
De Nederlandse hotelmarkt zal in 2022 weer hersteld zijn en op het niveau van 2019 liggen. Alleen voor Amsterdam zal het herstel een jaar later komen. De omzet is dan evenwel nog niet op niveau.
15/01/21
Naar verhouding veel bedrijven die stoppen in recreatie en horeca in 2020
Het aantal bedrijven in Nederland is in 2020 met 78.312 toegenomen tot 2.078.716. Dit aantal bedrijven stond geregistreerd in het Handelsregister op 1 januari 2021. Maar net in de gastvrijheidsbranche en recreatie stoppen veel bedrijven.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.
12/01/21
Prijzen vrijetijdsbesteding stijgen sterker dan gemiddeld
Vorig jaar bedroeg de inflatie in Nederland gemiddeld 1,3%. Dat was een stuk minder dan in 2019 toen de prijzen nog met 2,6% stegen. In de vrijetijdssector stegen de prijzen over het algemeen sterker dan gemiddeld. Dat maakt het CBS bekend.
12/01/21
Bezorgmarkt maaltijden groeit met 37%
In 2020 groeide de omzet van bezorging van maaltijden met maar liefst 37% naar ruim 2,7 miljard euro. Dat maakt het FoodService Instituut Nederland vandaag bekend.
07/01/21
BUNK Hotels wint prestigieuze award
BUNK Hotels is verkozen tot winnaar van de Travel & Hospitality Awards 2021 in de categorie European Travel Awards. Hierdoor mag BUNK zich een jaar lang het meest unieke hotel van Nederland noemen. Het hotelconcept met vestigingen in Utrecht en Amsterdam onderscheidde zich van maar liefst 4.000 inzendingen.