Geplaatst op: 16-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

Is de reiziger bereid om te betalen voor klimaatcompensatie?

Is de reiziger bereid om te betalen voor klimaatcompensatie?
Hoeveel is de consument bereid om te betalen als compensatie voor de vlucht?

Melise Rikels, studente Tourism Management van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, heeft op vrijdag 11 december de TUI-CELTH Sustainable Tourism Thesis Award 2020 gewonnen. Deze award wordt ieder jaar uitgereikt aan de student met de beste scriptie van Nederland over duurzaam toerisme. Melise onderzocht in hoeverre Nederlandse vakantiegangers bereid zijn te betalen voor klimaatcompensatie van hun vakantievlucht en wat de meest optimale prijs hiervoor zou zijn. Daar komen twee duidelijke bedragen uit.

Beoordeling aan de hand van UN Sustainable Development Goals

Verschillende hogescholen in Nederland selecteerden hun beste scripties op het gebied van duurzaam toerisme. De vakjury boog zich over 17 inzendingen en stelde een scriptie tot 3 samen aan de hand van drie categorieën:

Best for Social Sustainability – Loreen Sharf van Hogeschool Inholland
Best for Environmental Sustainability – Lianne Michon van Breda University of Applied Sciences
Best for Economic Sustainability – Melise Rikels van NHL Stenden Hogeschool

Uit deze top 3 werd één algemene winnaar gekozen, namelijk Melise Rikels. De UN Sustainable Development Goals (SDGs) en de bijdrage van de scriptie aan de SDGs speelden een belangrijke rol in de beoordeling van de jury. 

Prijselasticiteit CO2-compensatie vakantievluchten

In haar scriptie onderzocht Melise in hoeverre Nederlandse vakantiegangers bereid zijn om te betalen voor CO2-compensatie van hun vakantievlucht en wat de meest optimale prijs hiervoor zou zijn. Ze deed een steekproef onder 503 Nederlandse vakantiegangers. Ze ontdekte dat prijsverhoging van een vliegticket door CO2-compensatie niet snel leidt tot een afname in vakantievluchten. De optimale prijs voor CO2-compensatie berekende ze op € 10,00 voor Europese en € 20,00 voor intercontinentale vluchten. Bij een hogere prijs nemen de inkomsten af.

Verduurzaming reisbranche

De award is een samenwerking tussen TUI Nederland en Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH). Met deze award proberen zij studenten uit te dagen om met hun scriptie de sector te helpen met onderzoek en goede ideeën bij deze verduurzaming. De  student van vandaag is tenslotte de toerismeprofessional van morgen. 

De vakjury bestond uit Melvin Mak (Manager Sustainability van TUI en juryvoorzitter), Flip van Woerkom (Operationeel Directeur Change Inc), Ewout Versloot (Strategist NBTC Holland Marketing), Brigitte Nitsch (Senior Lecturer NHL Stenden Hogeschool) en Ko Koens (Lector Hogeschool InHolland).

CELTH is één van de landelijke Centres of Expertise en het enige op het gebied van de gastvrijheidsbranche. Deze centres zijn voortgekomen uit een initiatief van de ministeries van OCW en EZK om innovatie aan te jagen en tegelijkertijd het onderwijs meer actualiteit te geven. CELTH is een samenwerking van de Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool en HZ University of Applied Sciences en de universiteiten van Wageningen, Tilburg en Groningen. Daarnaast is CELTH inmiddels gekoppeld aan internationale netwerken, zowel op academisch niveau als met marktsectoren.

Trefwoorden: thesis, scriptie, klimaat, compensatie. vliegen, CELTH, TUI

CELTH
 





||| Nieuws |||

26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
27/02/24
Exclusief voor leden
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
Ongekende marktpotentie 9 op de 10 Nederlanders gaat met vakantie
20/02/24
Camperaars steeds duurzamer
Camperaars in Nederland houden bij hun reisgedrag steeds meer rekening met duurzaamheid. Een opvallende trend is de toepassing van duurzame energiebronnen onder camperaars

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...