Geplaatst op: 15-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Nederland in lockdown: de gevolgen voor de vrijetijdssector

Nederland in lockdown: de gevolgen voor de vrijetijdssector
Afbeelding van Mabel Amber via Pixabay

Nederland zit weer in een lockdown om het oplopend aantal besmettingen een halt toe te roepen. Ook de vrijetijdssector gaat grotendeels weer dicht. Opvallend was de oproep om tot half maart geen reizen te boeken. Vakantieparken mogen wel open blijven. De brancheorganisaties zijn niet gelukkig.

De maatregelen die het kabinet neemt zijn 15 december om middernacht ingegaan en duren minstens tot en met 19 januari 2021. Het kabinet wil hiermee het aantal contacten beperken en verwacht zo het aantal besmettingen te beteugelen. Daarmee moet de druk op de ziekenhuizen worden verlicht. Een overzicht van de maatregelen voor de vrijetijdssector

  • De horeca blijft gesloten en mag nog steeds bezorgen en laten afhalen. Hotels mogen open blijven maar moeten het restaurant voor gasten sluiten en mogen geen roomservice meer bieden.
  • Reizigers uit niet-EU/Schengenlanden die vanuit een hoog risicogebied naar Nederland reizen, moeten bij binnenkomst een negatieve coronatest kunnen overleggen.
  • Om het aantal reisbewegingen en contacten zo veel mogelijk te beperken geldt in Nederland het dringende advies: blijf zo veel mogelijk thuis, reis niet in het binnen- en naar het buitenland en boek niet voor de periode tot en met medio maart 2021. Ook voor reizen vanuit het buitenland geldt hetzelfde dringende advies: reis niet naar Nederland.
  • In Nederland op vakantie gaan, is toegestaan maar ook daar geldt het devies om zo min mogelijk er op uit te trekken en het aantal contacten te beperken.
  • Alle publiek toegankelijke locaties, inclusief doorstroomlocaties worden voor publiek gesloten. Hiermee is het voor bijvoorbeeld dierenparken, pretparken, markten, musea, bioscopen, concertzalen, theaters, casino’s en sauna’s niet langer toegestaan om voor publiek open te zijn.
  • Op openbare plaatsen binnen en buiten is groepsvorming tot tenminste 19 januari 2021 beperkt tot maximaal twee personen, waar dat nu nog maximaal vier is.
  • Binnensportlocaties worden gesloten. Dit betekent dat sportscholen, zwembaden en sporthallen dicht moeten. Buitensportlocaties kunnen open blijven. Buiten is, ook op de sportlocaties, sporten met maximaal twee personen en op anderhalve meter afstand toegestaan. 
  • Voor kinderen tot en met 17 jaar blijven op de buitensportlocaties georganiseerde activiteiten mogelijk. Ook hierbij zijn dan de sportkantines, douches en kleedkamers gesloten. De uitzonderingen voor topsporters blijven bestaan.

Het enige lichtpuntje is dat het Fieldlab Evenementen half januari van start mag gaan.

KHN: symboolpolitiek

In een reactie stelt KHN dat de sluiting van eet- en drinkgelegenheden in hotels het toppunt is van symboolpolitiek en buiten proportioneel. Onduidelijk is nog of het hotel-restaurant een afhaalfunctie mag hebben voor hun hotelgasten die overnachten. KHN wil dat de TVL-regeling ook toegankelijk wordt voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers en het maximum van 30.000 euro per bedrijf wordt losgelaten. Daarnaast wil de brancheorganisatie dat een huurverlaging bij wet moet worden afgedwongen.

ANVR: Oproep om niet te reizen komt keihard aan

ANVR heeft begrip voor de oproep om tijdens deze piek niet te reizen. "We nemen als reissector onze verantwoordelijkheid daarin ook, zoals we dat al 10 maanden doen. De oproep van het kabinet om helemaal niet naar het buitenland te reizen tot half maart komt bij reisondernemingen wel keihard aan", zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. "Helemaal omdat we al een hele tijd bezig zijn duidelijk te maken op welke wijze er wel veilig gereisd kan worden via de georganiseerde reisbranche. Door middel van testen, testen, testen en in een streng geprotocolleerde omgeving reizen en verblijven. Daar heeft de sector ook keihard aan gewerkt de afgelopen maanden en daar zullen we ook mee door blijven gaan". Ook ANVR  pleit voor het repareren van een aantal weeffouten in de generieke steunmaatregelen NOW en TVL. Anders wordt het voor reisondernemingen wel een heel zware winter en zullen veel reisondernemingen het helaas niet redden.”

Trefwoorden: corona, crisis, beleid, horeca, cultuur, sport, reisbranche, dagrecreatie, attractieparken, evenementen

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...