Geplaatst op: 15-12-2020
Auteur: Iris Kamphorst, Joep Coolen, Justin van der Pas
Breda University of Applied Sciences

Veiligheid in de leisure branche

Alles is tegenwoordig Crowd Safety

Veiligheid in de leisure branche

In september 2019 ging de eerste editie van de minor Crowd Safety in Hubs & Events van start. BUas werkt hierin samen met expertisecentrum Event Safety Institute en Manchester Metropolitan University (MMU). Na een succesvolle eerste minoreditie wordt binnen het onderwijs gebouwd aan een structurele plek waar kennis, theorie en praktijk gericht op crowd safety samenkomen. Sinds corona zijn er bovendien volop kansen buiten de evenementensector voor toepassing van kennis over crowd safety.

Theoretische basis

Marathon Eindhoven, A Day in the Park Festival, Jaarmarkt in Alphen aan de Rijn en de Wereld Haven Dagen in Rotterdam waren enkele van de eerste opdrachtgevers. Grote evenementen met bezoekersaantallen, die zorgen voor bottlenecks. Mooie uitdagingen voor de studenten om aan te werken. Oplossingen bedenken voor drukte bij de ingang van een festival, voor uitstroom aan het einde van het evenement of voor het verbeteren van de doorstroom bij de horeca. Vanuit de theorie van Prof. Dr. G. Keith Still van MMU maken ze locatie analyses en brengen instroom, uitstroom en circulatie in kaart. Theoretische modellen als het DIM-ICE Model, RAMP analysis en Congestion mapping werken studenten visueel uit. Ook voorzien ze in praktische oplossingen en 3D Simulaties. De minor geeft de studenten, na een succesvolle afronding, direct toegang tot de Master Crowd Safety & Risk Analysis van MMU.

Tot voor corona ging crowd safety vooral over grote aantallen bezoekers op evenementen en openbare plekken.

Het DIM-ICE-model van Still (2009; 2014) bevat ‘Design, Information and Management’ (DIM) als de drie belangrijkste middelen om bezoekers te beïnvloeden. Design staat voor ontwerp van de locatie. Information staat voor informatie en communicatie richting bezoekers. Management staat voor het aansturen en leidinggeven aan de organisatie. De ‘ICE’ component verwijst naar de ‘Ingress, Circulation and Egress’ fases van een activiteit. Ingress is het moment dat de bezoekers arriveren. Circulation is de fase waarin de bezoekers zich begeven op de activiteit (rondlopen op een festival, van attractie naar attractie lopen in een pretpark). Ingress is de fase waarin de bezoekers de activiteit verlaten. Zowel risico’s als maatregelen verschillen per fase. Het uitwerken van de fases gebeurt door middel van het gebruik van de kleuren groen (geen risico), oranje (beperkt risico) en rood (hoog risico). Dit maakt direct inzichtelijk waar de grootste risico’s zitten. De combinatie van DIM- en ICE resulteert in een systematische checklist voor risicobeoordeling en maakt het meten en ontwikkelen van mensenmassa (Still, 2014a) en fysiek afstandsbeheer mogelijk.

 Joep Coolen, Iris Kamphorst en Justin van de Pas

 Iris Kamphorst (links) is project manager event logistics, Logistics Community Brabant. Justin van de Pas (midden) is docent en onderzoeker Built Environment & Logistics, Breda University of Applied Sciences. Joep Coolen (rechts) is docent en onderzoeker Leisure & Events, Breda University of Applied Sciences.

Crowd Science Hub

De minor zorgde voor een goede energie in de samenwerking met studenten en in het samenspel tussen BUas, Event Safety Insititute, MMU en opdrachtgevers. Tevens werd duidelijk dat er meer behoefte is aan structurele kennisontwikkeling. Daarom is de Crowd Science Hub opgezet, waar kennis over crowd safety en crowd management wordt samengebracht voor onderwijs, studenten en professionals en wordt er een brug geslagen tussen academisch en toegepast onderzoek. In de hub bundelen Logistics Community Brabant, Academy for Leisure & Events en Academy for Built Environment & Logistics kennis en expertise. De hub is onderdeel van het Innovation Square, een verzamelplek voor startups op de BUas-campus.

Crowd safety en corona

Tot voor corona ging crowd safety vooral over grote aantallen bezoekers op evenementen en openbare plekken. Tegenwoordig moeten we overal afstand houden: in scholen, dierentuinen, theaters, winkels, restaurants, binnensteden. Crowd safety wordt onderdeel van het dagelijks leven en speelt een nog grotere rol in de vrijetijdsbranche.

Organisaties en evenementen moeten voortaan voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. En dat betekent meer afstand houden. Precies daarvoor komt de kennis en theorie van crowd safety van pas. Wat is de capaciteit? En hoe zorgen je dat mensen zich aan regels (kunnen) houden? Een handige tool om deze vragen te beantwoorden zijn 3D simulaties. Daarmee krijg je een realistisch beeld van mogelijke problemen in de 1,5 meter-samenleving en je kunt verschillende scenario’s testen en toetsen. In de Crowd Science Hub en in de minor wordt samengewerkt met startup uCrowds. Dit bedrijf is een economische spinoff van de Universiteit Utrecht dat zich gespecialiseerd heeft op het gebied van crowd simulation-software. Binnen dit unieke partnership werken we middels toegepast onderzoek intensief samen om binnen de driehoek onderwijs, praktijk en studenten oplossingen te vinden voor een veiligere samenleving en optimale bezoekersbeleving in de vrijetijdsbranche.

Bronnen:

  • Still, G. K. (2009) ‘Safety in Numbers.’ ISquare, pp. 23–26. 
  • Still, G. K. (2014a) Introduction to Crowd Science. 1 edition, Boca Raton: CRC Press.
Dit artikel is eerder verschenen in Uncover, een uitgave van het domein Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. Nieuwsgierig naar de andere artikelen uit Uncover? Stuur dan een mailtje naar ton@nrit.nl.
Trefwoorden: evenementen, onderwijs, crowd control, drukte

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
24/02/21
7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.
23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.
23/02/21
Taxeren moet je aan een expert overlaten
In de 40 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren van recreatie- en watersportbedrijven, is er veel veranderd in taxatieland. Taxaties en de taxateurs dienen in meerdere mate te voldoen aan allerlei wettelijke eisen alsmede aan voorwaarden van de banken.