Geplaatst op: 11-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

Hollandse Duinen vraagt status Nationaal Park nieuwe stijl aan

Hollandse Duinen vraagt status Nationaal Park nieuwe stijl aan
Nationaal Park in drukste provincie van Nederland.
Natuurgebied Hollandse Duinen in Zuid-Holland heeft de officiële status van nationaal park aangevraagd bij het ministerie van LNV. Een belangrijke stap in de samenwerking van Dunea, Staatsbosbeheer en de provincie Zuid-Holland en 53 gebiedspartners om de ambities van dit nationaal park nieuwe stijl waar te maken. 

"Voor een gebied zo bijzonder als Hollandse Duinen is het niet meer dan logisch om een nationaal park te zijn”, zegt Berend Potjer, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland. "Het heeft ook niet voor niets de publieksprijs gekregen voor mooiste natuurgebied in 2016. Met de status van Nationaal Park gaan alle partners de uitdaging aan om dit unieke landschap te versterken. Het gaat ons helpen om de nodige verbindingen te leggen en nog meer samen op te trekken. Zo werken we met z’n allen aan een prachtig en krachtig gebied voor mens en natuur, waar je fijn kunt wonen, werken, en ontspannen.”

Drukste provincie

Het bundelen van de krachten is in deze tijd extra belangrijk: het park ligt in de drukste provincie van Nederland en is kwetsbaar voor ontwikkelingen op het gebied van klimaat, milieu en bevolkingsgroei. De combinatie van verstedelijking, intensieve land- en tuinbouw en de groei van toerisme en recreatie zet de kwaliteit van natuur en landschap onder druk en daarmee ook de kwaliteit van wonen in de regio. 

Samenwerken aan oplossingen

Het creëren van groene buffers rond kwetsbare Natura 2000-gebieden, om stikstof op te vangen, is één van de prioriteiten van Nationaal Park Hollandse Duinen. Ook staan de inrichting van het watersysteem en robuuste ecologische verbindingen tussen deze en andere natuurgebieden hoog op het lijstje. Dit allemaal om de biodiversiteit te vergroten. Tegelijkertijd kijken de gebiedspartners naar het verbeteren van de toegankelijkheid en beleefbaarheid van het park en het in goede banen leiden van bezoekers.

Verbinding van stad en land, verbinding van partners

Hollandse Duinen is niet alleen van belang voor de ontspanning en recreatie van de inwoners. Het voorziet ook in een stevige kustverdediging, hoge kwaliteit drinkwater, economische bedrijvigheid en de broodnodige biodiversiteit. Bijna 7000 verschillende soorten planten, vogels, zoogdieren, dagvlinders en libellen zijn er geteld.

"Als één ding in dit corona-jaar duidelijk is geworden, dan is het wel dat de aanwezigheid van natuur dicht bij mensen een noodzaak is en geen luxeartikel,” concludeert Wim Drossaert, directeur van Dunea en voorzitter van NPHD, "Nu we met ruim 50 partners zijn, kunnen we die natuur en de drinkwatervoorraad beter beschermen en onze gezamenlijke ambities voor dit prachtige nationaal park waarmaken.”

Nationaal Park nieuwe stijl

Hollandse Duinen kiest voor een toekomst als nationaal park Nieuwe Stijl. Een gebied dat begint in zee en loopt tot de laatste landinwaarts gelegen strandwal, met waardevolle natuur, bijzondere landschappen en cultuurhistorie, zoals de Atlantikwall en de landgoederen. Maar ook met dorpen, steden en economische bedrijvigheid. Een park dus dat niet alleen uit één natuurgebied bestaat maar een groot samenhangend landschap omvat waar geschiedenis en cultuur deel van uitmaken; van de brede kusstrook van Hoek van Holland tot aan Hillegom.

Meer informatie over Hollandse Duinen is te vinden op www.nphd.nl
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: natuur, duinen, Zuid-Holland, Nationaal Park

CELTH
 






||| Nieuws |||

11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Exclusief voor leden
Uitkijk- en radartoren Hedwigepolder
De veelbesproken Hedwigepolder in Zeeland krijgt een uitkijktoren. Uniek is de combinatie met een radarpost van Rijkswaterstaat. De provincie Zeeland en Rijkswaterstaat hebben daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
22/03/24
Geld voor drie recreatievie projecten op de Veluwe
Drie recreatieve projecten krijgen geld uit de Regiodeal Veluwe 2020. De 3 projecten gaan vooral over het verbeteren van de balans tussen recreatie en natuur.
20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Regeneratieve vakantie-ervaringen in Denemarken
In Denemarken kunnen toeristen meewerken aan natuurbehoud. Visit Denmark start met vier proefreizen en ze zoeken daarvoor Nederlandse en Duitse toeristen. Ze noemen het regeneratieve vakantie-ervaringen.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.