Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?

Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?
Afbeelding van Cor Gaasbeek via Pixabay

Het aantal besmettingen loopt in Nederland sterk op. Vandaag werden maar liefst 8.793 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt ons in rap tempo steeds dichterbij strengere maatregelen. De Nederlandse regering heeft deze week een aantal documenten uit het Catshuisoverleg openbaar gemaakt. Dat geeft een aardig inkijkje in de mogelijkheden die worden overwogen.

Basis voor alle maatregelen in dat scenario is het verbod op samenkomsten. Dan staat het sluiten van voor publiek toegankelijke gebouwen en locaties weer bovenaan de agenda. Dat betekent sluiting van bioscopen, theaters, filmhuizen, concertzalen, podia voor alle genres van muziek, theaters en hiermee vergelijkbare culturele instellingen, musea, presentatie-instellingen, monumenten met een publieksfunctie, casino's, arcadehallen, speelhallen en markten (m.u.v. warenmarkten). 

Ook doorstroomlocaties weer dicht

Ook doorstroomlocaties zoals attractieparken en dierentuinen worden dan weer gesloten. Als gevolg van het samenkomstenverbod is ook sluiting van fitnesscentra, sportclubs, sauna’s en zwembaden aan de orde. Sportclubs, zwembaden en fitnesscentra mogen open blijven voor jongeren tot 18 jaar. Een gedeeltelijke sluiting van de detailhandel met uitzondering van levensmiddelenbranche, drogisterijen, apotheken en warenmarkten is dan weer een optie. 

Er komt in dat zwarte scenario ook een dringend advies op niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland te vermijden. Ook hotels mogen bij een verscherping geen alcohol meer schenken. 

Forse economische schade

Strengere maatregelen leiden volgens het veel besproken memo van het ministerie van EZK tot grote schade aan de economie en werkgelegenheid. Die worden dan geschat op -22% voor het BBP en -24% voor de werkgelegenheid. Een volledige lockdown is nu economisch gezien desastreus, stellen de opstellers van het memo. Onderzoek voor ontwikkelde economieën wijst uit dat de impact van een harde lockdown meer dan 2.5 keer zo grote negatieve effecten heeft op de economie dan een minder zware lockdown.

Overigens lag bij het laatste Catshuisoverleg ook een memo op tafel waarbij het maximum aantal bezoekers voor culturele instellingen tijdens de kerstperiode werd opgerekt naar 100 personen en het onder strenge voorwaarden openstellen van restaurants. Daar lijkt nu geen sprake meer van.

Trefwoorden: corona, crisis, maatregelen, beleid, horeca, attractieparken, cultuur, sport

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/07/21
Recreatieve druk Rottemeren verlagen door speciale fietsroute voor wielrenners
Het is heel druk rond de Rottemeren. Daarom is er met en voor de wielrenners nu een alternatieve route ontwikkeld: de WielerRotte. Dit wordt gefinancierd door het recreatieschap.
16/07/21
TeamNL Olympic Festival wordt geopend door de koning
Het TeamNL Olympic Festival, dat van 23 juli tot en met 8 augustus 2021 gehouden wordt op hét sportstrand van Den Haag (Scheveningen), inclusief de huldigingen van de Olympische sporters kan doorgaan.
13/07/21
Na gemist seizoen richt SnowWorld zicht op zomerskiën
Door de lockdown zag SnowWorld zich afgelopen winter genoodzaakt al haar vestigingen te sluiten. Meer dan een miljoen Nederlandse wintersportfans konden niet op wintersport en dat gemis merkt SnowWorld nu. De vraag naar activiteiten op de sneeuw is groter dan in een normale zomer.
28/06/21
Rotterdam The Hague Airport tot 2022 sponsor lokaal hardloopevenement
Rotterdam The Hague Airport blijft ook dit jaar hoofdsponsor van het hardloopevenement Bergse Plasloop. Al twee jaar eerder was de regionale luchthaven hoofdsponsor. Het heeft het nu verlengd voor dit jaar en voor 2022.
25/06/21
Exclusief voor leden
Flevoland komt met de 10 mooiste racefietsroutes
Speciaal voor de wielerliefhebbers hebben Sportservice Flevoland en Visit Flevoland, samen met de wielerclubs, de 10 mooiste racefietsroutes van de provincie gelanceerd. De fietsers zien de highlights van Flevoland, in groen, landschap en voormalige eilanden.
14/06/21
Speelsteden EK verdienen fors minder aan voetbalfans
Het EK-voetbal levert de speelsteden niet de toeristische inkomsten op waar voor de pandemie op was gerekend. Toch vallen de opbrengsten niet tegen. Dat heeft Pitchinvasion in een economische impactstudie berekend.
07/06/21
Beurs Bike Motion biedt online kick-off
Bike Motion ’21 organiseert op dinsdag 15 juni een online evenement voor fietsliefhebbers, waarbij In het Wiel de hosts in de studio zijn. Bike Motion, het fietsevent voor de sportievelingen die zich graag op de wielrenfiets, gravelbike of mountainbike in het zweet werken is compleet vernieuwd en zal op 29, 30 en 31 oktober 2021 veel fietsharten letterlijk en figuurlijk sneller laten kloppen.
28/05/21
Vuelta start in Utrecht en Brabant
De Vuelta start in de provincie Utrecht en Noord-Brabant. Hoewel er op dit moment nog slechts in beperkte vorm evenementen met publiek kunnen plaatsvinden vanwege COVID-19, staan alle seinen op groen voor de start van de Spaanse Wielerronde ‘La Vuelta’ in 2022 in Nederland, meldt provincie Utrecht. Simone Richardson mag het project leiden.