Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?

Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?
Afbeelding van Cor Gaasbeek via Pixabay

Het aantal besmettingen loopt in Nederland sterk op. Vandaag werden maar liefst 8.793 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt ons in rap tempo steeds dichterbij strengere maatregelen. De Nederlandse regering heeft deze week een aantal documenten uit het Catshuisoverleg openbaar gemaakt. Dat geeft een aardig inkijkje in de mogelijkheden die worden overwogen.

Basis voor alle maatregelen in dat scenario is het verbod op samenkomsten. Dan staat het sluiten van voor publiek toegankelijke gebouwen en locaties weer bovenaan de agenda. Dat betekent sluiting van bioscopen, theaters, filmhuizen, concertzalen, podia voor alle genres van muziek, theaters en hiermee vergelijkbare culturele instellingen, musea, presentatie-instellingen, monumenten met een publieksfunctie, casino's, arcadehallen, speelhallen en markten (m.u.v. warenmarkten). 

Ook doorstroomlocaties weer dicht

Ook doorstroomlocaties zoals attractieparken en dierentuinen worden dan weer gesloten. Als gevolg van het samenkomstenverbod is ook sluiting van fitnesscentra, sportclubs, sauna’s en zwembaden aan de orde. Sportclubs, zwembaden en fitnesscentra mogen open blijven voor jongeren tot 18 jaar. Een gedeeltelijke sluiting van de detailhandel met uitzondering van levensmiddelenbranche, drogisterijen, apotheken en warenmarkten is dan weer een optie. 

Er komt in dat zwarte scenario ook een dringend advies op niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland te vermijden. Ook hotels mogen bij een verscherping geen alcohol meer schenken. 

Forse economische schade

Strengere maatregelen leiden volgens het veel besproken memo van het ministerie van EZK tot grote schade aan de economie en werkgelegenheid. Die worden dan geschat op -22% voor het BBP en -24% voor de werkgelegenheid. Een volledige lockdown is nu economisch gezien desastreus, stellen de opstellers van het memo. Onderzoek voor ontwikkelde economieën wijst uit dat de impact van een harde lockdown meer dan 2.5 keer zo grote negatieve effecten heeft op de economie dan een minder zware lockdown.

Overigens lag bij het laatste Catshuisoverleg ook een memo op tafel waarbij het maximum aantal bezoekers voor culturele instellingen tijdens de kerstperiode werd opgerekt naar 100 personen en het onder strenge voorwaarden openstellen van restaurants. Daar lijkt nu geen sprake meer van.

Trefwoorden: corona, crisis, maatregelen, beleid, horeca, attractieparken, cultuur, sport

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/03/21
Vakantiepark De Eikensingel is de beste
Vakantiepark De Eikensingel in het Gelderse Uddel is uitgeroepen tot ‘Beste vakantiepark van Nederland’. Droomparken werd uitgeroepen tot ‘Beste keten van Nederland’.
05/03/21
Amsterdamse Bos: asfalt eruit bomen erin
Voor Amsterdammers is het Amsterdamse Bos een belangrijk recreatiegebied. De gemeente maakt het bos ...
05/03/21
Kleurrijk initiatief: bloemenlint van Mook tot Maastricht
Natuurorganisatie IKL neemt een kleurrijk initiatief. Er komt een lint van bloemen van Maastricht tot Mook. Een bloemrijke oase boordevol voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten, en een beschutte leefplek voor allerlei dieren.
04/03/21
Exclusief voor leden
Regionale overheden bekijken kansen voor samenwerking met bruine vloot
Overheden en schippers van de bruine vloot verstevigen de samenwerking. Dat is de belangrijkste constatering uit het symposium “Toekomst van de Bruine Vloot”. Onderzocht wordt hoe het varend erfgoed een rol kan spelen in het verwezenlijken van maatschappelijke ambities zoals waardevol cultuurtoerisme, er is geld ingezameld voor onderzoek naar alternatieve financieringsmogelijkheden en er werd, en passant, een initiatief gelanceerd om de vloot op de UNESCO werelderfgoedlijst te krijgen.
04/03/21
TUI introduceert nieuw label: Fair Travel
TUI introduceert onder het label Fair Travel pakketreizen die een positieve impact hebben op de lokale bevolking en bijdragen aan de verduurzaming van de mobiliteit.
04/03/21
Proefvakanties naar het buitenland en terrassen open
Nu de vaccinaties op stoom raken, komen ook de wensen om versoepelingen weer in grote kracht terug. Zeker vanuit getroffen sectoren. Horecaondernemers voeren actie om in iedere geval de terrassen weer te openen en daar vinden ze een gewillig oor bij de meerderheid van de Nederlanders. En goed voorbeeld doet volgen want ook de reisbranche wil net als de evenementenbranche fieldlabs organiseren voor vakanties naar het buitenland.
03/03/21
Te veel plannen voor camperplaatsen in Limburg
Het aantal camperplaatsen in de provincie Limburg kan de komende jaren nog bescheiden groeien. Daarmee kan de groeiende populariteit van campers goed worden opgevangen. Om Limburg als camperprovincie op de kaart te zetten moeten de Limburgse DMO’s aan de slag. Ook ondernemers moeten werken aan kwaliteitsverbetering en prijsdifferentiatie.
03/03/21
Wonen op een vakantiepark met huurtoeslag
Een bijzondere situatie: tijdelijke bewoners van recreatieparken kunnen huurtoeslag aanvragen. Tenminste, wanneer door de gemeente tijdelijke bewoning wordt toegestaan of gedoogd. Dat meldt Vitale Vakantieparken in haar nieuwsbrief.