Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?

Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?
Afbeelding van Cor Gaasbeek via Pixabay

Het aantal besmettingen loopt in Nederland sterk op. Vandaag werden maar liefst 8.793 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt ons in rap tempo steeds dichterbij strengere maatregelen. De Nederlandse regering heeft deze week een aantal documenten uit het Catshuisoverleg openbaar gemaakt. Dat geeft een aardig inkijkje in de mogelijkheden die worden overwogen.

Basis voor alle maatregelen in dat scenario is het verbod op samenkomsten. Dan staat het sluiten van voor publiek toegankelijke gebouwen en locaties weer bovenaan de agenda. Dat betekent sluiting van bioscopen, theaters, filmhuizen, concertzalen, podia voor alle genres van muziek, theaters en hiermee vergelijkbare culturele instellingen, musea, presentatie-instellingen, monumenten met een publieksfunctie, casino's, arcadehallen, speelhallen en markten (m.u.v. warenmarkten). 

Ook doorstroomlocaties weer dicht

Ook doorstroomlocaties zoals attractieparken en dierentuinen worden dan weer gesloten. Als gevolg van het samenkomstenverbod is ook sluiting van fitnesscentra, sportclubs, sauna’s en zwembaden aan de orde. Sportclubs, zwembaden en fitnesscentra mogen open blijven voor jongeren tot 18 jaar. Een gedeeltelijke sluiting van de detailhandel met uitzondering van levensmiddelenbranche, drogisterijen, apotheken en warenmarkten is dan weer een optie. 

Er komt in dat zwarte scenario ook een dringend advies op niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland te vermijden. Ook hotels mogen bij een verscherping geen alcohol meer schenken. 

Forse economische schade

Strengere maatregelen leiden volgens het veel besproken memo van het ministerie van EZK tot grote schade aan de economie en werkgelegenheid. Die worden dan geschat op -22% voor het BBP en -24% voor de werkgelegenheid. Een volledige lockdown is nu economisch gezien desastreus, stellen de opstellers van het memo. Onderzoek voor ontwikkelde economieën wijst uit dat de impact van een harde lockdown meer dan 2.5 keer zo grote negatieve effecten heeft op de economie dan een minder zware lockdown.

Overigens lag bij het laatste Catshuisoverleg ook een memo op tafel waarbij het maximum aantal bezoekers voor culturele instellingen tijdens de kerstperiode werd opgerekt naar 100 personen en het onder strenge voorwaarden openstellen van restaurants. Daar lijkt nu geen sprake meer van.

Trefwoorden: corona, crisis, maatregelen, beleid, horeca, attractieparken, cultuur, sport

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...