Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Redactie
NRIT Media

Het pas opgerichte Themafonds Kastelen en historische Buitenplaatsen steunt vier kastelen en buitenplaatsen met nieuwe museale beleefprojecten

Het pas opgerichte Themafonds Kastelen en historische Buitenplaatsen steunt vier kastelen en buitenplaatsen met nieuwe museale beleefprojecten

In de afgelopen zomer richtten het Cultuurfonds en stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) het Themafonds Kastelen en historische Buitenplaatsen op. Dit gezamenlijke fonds is opgericht om particuliere gelden te verwerven voor vernieuwende publieksgerichte projecten van kastelen en historische buitenplaatsen, die bijzondere verhalen op uiteenlopende wijzen met een belangstellend publiek delen. Daarmee kan ook noodzakelijke, vaak onbetaalde inzet van erfgoedvrijwilligers worden ontlast en kunnen deze organisaties een toenemend aantal bezoekers ontvangen. Er zijn vier projecten geselecteerd in een gelijk aantal provincies:


Fryslân; Dekema State (Jelsum) en Martena State (Cornjum), (gemeente Leeuwarden)          Dit betreft een beleefwandeling met interactieve wandelkaart met QR codes van en naar states.Tijdens deze wandeling kan de gebruiker zelfstandig de route tussen de beide buitenplaatsen verkennen. Met behulp van QR-codes op de wandelkaart zijn historische beelden te zien van het omringende landschap aangevuld met historische feiten van beide Friese buitenplaatsen. Zo verkrijgt de gebruiker een unieke beleving rond deze twee prachtige objecten. Tegelijk zijn de vrijwilligers op de states in staat bezoekers beter te ontvangen en is er meer tijd voor het onderhoud van de bijzondere tuinen op deze buitenplaatsen, die bovendien bekend zijn vanwege hun vele bijzondere voorjaarbloeiende stinsenplanten. Het Themafonds draagt € 1.700,- bij aan de totale kosten.


Gelderland: Kasteel en Landgoed Middachten, De Steeg (gemeente Rheden)                          Hier ondersteunt het Themafonds de realisatie van een audiotour voor bezoekers gericht op de historische tuin van kasteel Middachten. Tijdens deze audiotour krijgt de gebruiker een uitgebreide toelichting op de geschiedenis van de kasteeltuin en park maar ook informatie over de opmerkelijke verzameling oude bomen, heesters en beplanting. Dit maakt nieuwe belevenissen voor bezoekers mogelijk. Tegelijk houden de vele vrijwilligers hun handen vrij om zich aan het onderhoud van het park te kunnen wijden. Het Themafonds draagt € 5.000,- bij aan de totale kosten.


Limburg: Kasteelruïne Huys ter Horst, (gemeente Horst aan de Maas)                                Met een bijdrage van het Themafonds wordt het mogelijk bezoekerskaarten met historisch beeldmateriaal samen te stellen over de geschiedenis van de kasteelruïne Huys ter Horst en haar bewoners, de familie Van Wittenhorst. Dit huis heeft een bijzondere historie en bezat ooit een beroemde schilderijenverzameling. De bezoekerskaarten assisteren de 52 enthousiaste vrijwilligers bij rondleidingen zodat bezoekers meer informatie krijgen over de glorietijd maar ook het verval van dit kasteel. Het Themafonds draagt € 2.850,- bij in de totale kosten.


Zuid-Holland: Kasteel Duivenvoorde, (gemeente Voorschoten)                                             Een beleefwandeling voor bezoekers over paarden, rijtuigen en hun eigenaren door de historische tuin en park van kasteel Duivenvoorde. In de audiotour krijgt de gebruiker een brede toelichting op de geschiedenis van uiteenlopende plekken op dit buiten. Denk hierbij aan het paardenkerkhof en -stallen, het oude koetshuis met de bijzondere historische rijtuigen. De wandeling is verrijkt met aanvullende digitale historische beelden en verhalen. De nieuwe educatieve wandelroute wordt aan de bestaande app ‘Buiten op Duivenvoorde’ toegevoegd. Hiermee is Duivenvoorde in staat zich beter te kunnen richten op individuele bezoekers en gezinnen met kinderen. Op deze buitenplaats zijn 125 vrijwilligers actief. Het Themafonds draagt € 3.350,- in de totale kosten.

Link: https://kastelenenbuitenplaatsen.geefaanfonds.nl/, https://www.dekemastate.nl/, https://www.middachten.nl/, https://www.kasteelhuysterhorst.nl/, https://www.kasteelduivenvoorde.nl/,
Trefwoorden: Themafonds kastelen, historische buitenplaatsen, beleefprojecten

CELTH
 






||| Nieuws |||

12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
08/04/24
Elektrische zelfbedieningspont Zuidlaardermeer
In het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer in Groningen is door een zelfbedieningspont een volledig rondje om het Zuidlaardermeer mogelijk.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Waddenkust krijgt pelgrimsroute Het Ziltepad
In Noord-Holland, Fryslân en Groningen wordt de komende drie jaar langs de Waddenkust een pelgrimsroute voor bezinningstoerisme ontwikkeld: Het Ziltepad. Het Ziltepad voorziet volgens de initiatiefnemers in de toenemende vraag naar bezinning en rust in een steeds hectischer wereld.
05/04/24
Opening vernieuwd Scholtenpad Winterswijk
Het 90 kilometer lange vernieuwde Scholtenpad in Winterswijk is geopend door gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland), wethouder Sylvia Fleuren (gemeente Winterswijk) en Henk Bulten (Achterhoek Toerisme).
05/04/24
Exclusief voor leden
Ideeën voor een bereikbare kust tijdens de 30 van Zandvoort
Een bijzondere combinatie. Een wandelevent waar ook ideeen konden worden gegeven voor een beter bereikbare kust. De zesduizend deelnemers aan het wandelevent de 30 van Zandvoort liepen 18 of 30 kilometer en kregen de mogelijkheid om ideeën in te leveren over hoe de kust beter bereikbaar kan worden gemaakt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...