Geplaatst op: 10-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Mondriaan Fonds verdeelt 17 miljoen onder musea

Mondriaan Fonds verdeelt 17 miljoen onder musea
Photo by Robin Schreiner from Pexels

Het Mondriaan Fonds heeft in een derde ronde nog 128 musea een compensatiebijdrage voor corona toegekend. Tezamen  hebben 183 musea een bijdrage gekregen voor in totaal 17 miljoen euro.

Het doel van de compensatieregeling is musea als vitale onderdelen in de culturele infrastructuur in stand te houden. Met de compensatieregelingen geeft het Mondriaan Fonds uitvoering aan de Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector covid-19, het eerste steunpakket van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een tweede steunpakket voor de eerste helft van 2021 is reeds aangekondigd. Het Mondriaan Fonds zal hierin regelingen maken ter uitvoering van de 20 miljoen voor private musea en collecties van nationaal belang. De uitwerking volgt in het voorjaar van 2021.

Minister van Engelshoven: "De musea zijn hard geraakt tijdens de coronacrisis. Gelukkig kunnen we nog naar het museum. Met gebruik van het steunpakket voor cultuur konden musea open blijven ondanks dat ze een beperkt aantal bezoekers mogen ontvangen. Dank aan het Mondriaan Fonds voor de ondersteuning hierbij. En fijn dat we ook bij de verdeling van de middelen uit het tweede steunpakket weer een beroep op jullie kunnen doen.”

De regeling stond open voor musea met meer dan 7.500 bezoekers per jaar. De hoogte van een bijdrage varieert; bij de toekenning is een vast bedrag gehanteerd dat verband houdt met het gemiddelde aantal betalende bezoekers in 2017 en 2018. Deze bijdrage van het Mondriaan Fonds is bedoeld om tegemoet te komen aan de gederfde inkomsten als gevolg van Covid-19 in 2020.

Directeur van het Mondriaan Fonds Eelco van der Lingen: "Goed dat we namens het ministerie en in overleg met partners, zoals in dit geval de Museumvereniging, de zwaar getroffen museumsector kunnen helpen in tijden van corona. Met dit pakket hebben vele musea verspreid door heel Nederland compensatie gekregen voor de bezoekers die dit jaar niet konden komen. Hopelijk weten die bezoekers, zodra het kan, in grote getale de prachtige en uiteenlopende musea van Nederland weer te vinden. Tot die tijd is bijvoorbeeld vooraf reserveren verplicht en zijn er looproutes, maar: ze zijn open. Een museum verzet de zinnen, dus gá! Juist in tijden van corona.”

Link: https://www.mondriaanfonds.nl/regelingen-covid-19/
Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, musea, corona, crisis, subsidies

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/02/21
Perceptie reputatie steden verandert door coronamaatregelen
De perceptie van sterkste reputatie van steden verandert door de invloed van een jaar lang aan coronamaatregelen. Amsterdam was altijd de favoriete stad in de ogen van de Nederlanders maar dat verandert. Utrecht neemt die koppositie over en de hoofdstad daalt zelfs twee plaatsen in een top 1 overzicht.
22/02/21
Floriade krijgt primeur met brug van cementloos beton
De Floriade 2022 krijgt veel nieuwe infrastructuur. Het levert meteen kansen op om innovaties toe te passen. Primeurs zijn het materiaal cementloos beton en de bekisting wordt meteen gebruikt voor de groene zijkant in de toekomst.
18/02/21
Meer dan 100.000 aanmeldingen voor testevents
Al meer dan 100.000 mensen hebben zich aangemeld voor de testconcerten en -festivals die in maart worden georganiseerd. De Alliantie van Evenementenbouwers is zeer verheugd over deze massale belangstelling, zelfs zonder dat er een programma bekend is gemaakt.
17/02/21
Pieter Cloo vertrekt bij Floriade
Pieter Cloo heeft besloten zijn werk als statutair directeur Floriade Almere 2022 BV na april 2021 niet voort te zetten. Pieter Cloo ziet geen mogelijkheid voor een verdere constructieve samenwerking met het gemeentebestuur van Almere.
17/02/21
Easyfairs start vakbeurs Tuin & Park Expo
Tuin & Park Expo is het tweejaarlijkse kennis en product event voor de beslissers in de groene branche, gericht op trends, innovatie, materiaal en design. De beurs wordt een combinatie van exposanten, kennissessies, product pitches, demonstraties en netwerkmomenten. De eerste editie van Tuin & Park Expo is op dinsdag 31 augustus en woensdag 1 september 2021 in Evenementenhal Gorinchem.
17/02/21
Ticket voor evenement mag je langer bewaren
De cultuur- en evenementenbranche verlengt de regeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’. Dit heb...
15/02/21
Eerste experiment Fieldlab Evenementen van start
In Utrecht is vandaag het eerste testevenement georganiseerd door het Fieldlab Evenementen. Het ging om een zakelijk congres in het Beatrix Theater.
11/02/21
Vakantiebeurs wordt voor één keer online evenement
Een fysieke Vakantiebeurs in april is gezien de maatregelen en internationale reisrestricties rondom het coronavirus niet mogelijk. Daarom gaat Vakantiebeurs voor één keer online. Dit voorjaar komt de beurs naar de bezoekers toe, met een online vakantiebeleving, meldt de Jaarbeurs.