Geplaatst op: 09-12-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Geen versoepelingen voor horeca, wel testevenementen

Geen versoepelingen voor horeca, wel testevenementen
Afbeelding van Alexey Hulsov via Pixabay

Er komen voorlopig geen versoepelingen voor de horeca. Daarvoor is het aantal besmettingen en ic-opnames nog te hoog. Wel komen er vanaf half januari gecontroleerde experimenten met publiek bij sportwedstrijden, theatervoorstellingen, popconcerten, festivals en zakelijke congressen. Doel is om te onderzoeken hoe we dergelijke evenementen zo veilig mogelijk kunnen inrichten zodra daar weer ruimte voor is. Volgens minister-president Rutte zijn experimenten in de horeca niet nodig omdat daar in de zomer al voldoende ervaring mee is opgedaan.

Testevenementen half januari van start

Het kabinet geeft -los van het epidemologisch beeld- toestemming voor praktijktesten rond evenementen. Dit vanwege de lange doorlooptijd voor de organisatie van evenementen.  Om te onderzoeken op welke manier culturele, zakelijke en sportevenementen weer veilig en verantwoord georganiseerd kunnen worden heeft de sector een onderzoeksplan ingediend dat een maatschappelijk en economisch perspectief biedt voor 2021. Dit programma is mede opgezet met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Life, Sciences & Health en CLICKNL.

Om te komen tot bruikbare data zijn in het plan diverse sets van activiteiten voorzien, zoals lab-opstellingen en enkele praktijktesten. Met deze data kan een basis gecreëerd worden waarop het kabinet en de gemeenten besluitvorming kunnen voorbereiden en protocollen aangepast kunnen worden. De praktijktesten zijn onderverdeeld in vier types, gebaseerd op dynamiek en op basislocatie (binnen- of buitenruimten). Het betreft hier bijvoorbeeld een theatervoorstelling, een popconcert, een buitenconcert of voetbalwedstrijd en als laatste een festival als Lowlands. In totaal zullen er acht praktijktesten worden uitgevoerd.

Inzichten uit deze Fieldlabs kunnen helpen om de evenementensector op veilige en verantwoorde wijze weer op te starten, maar dit betekent niet dat er meteen op grootschalig vlak van alles mogelijk wordt. Het kabinet houdt ook de deur open voor het grootschalig testen van bezoekers van evenementen, als die weer zijn toegestaan. Dit wordt ook in de Fieldlabs onderzocht.

Geen perspectief voor de horeca

Ook de komende maand kan de horeca niet op versoepelingen rekenen. Naast een update van de huidige stand van zaken, kondigden premier Rutte en minister De Jonge vanavond aan dat er – gezien het stijgende aantal besmettingen – geen ruimte is voor versoepelingen rondom de feestdagen. Wel werd benadrukt dat de naleving van de huidige regels beter moet. Opnieuw blijft enige vorm van perspectief voor de horeca uit.

KHN vindt het onbegrijpelijk en slecht verteerbaar dat dat de horeca nog steeds gesloten wordt gehouden, terwijl andere plaatsen waar veel besmettingen plaatsvinden – op scholen & in werksituaties – volledig ongemoeid worden gelaten. Aanvullende financiële steun is dan ook het laatste redmiddel om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Het is enorm frustrerend dat de horeca opnieuw geen enkel perspectief wordt geboden. De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer.”

Volgens KHN wordt de volledige horecasector opgeofferd voor de volksgezondheid, terwijl er geen evenredige steun c.q. perspectief wordt geboden. Dit is niet eerlijk tegenover alle ondernemers die hun levenswerk in rook zien opgaan, met pijn in het hart afscheid moeten nemen van betrokken medewerkers en op korte termijn – zonder extra steun - failliet gaan.

Vanmorgen om 10:15 komen ministers Wiebes en Koolmees met een mededeling over de steunmaatregelen.

Trefwoorden: corona, crisis, horeca, evenementen

||| Blogs |||

09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/02/21
Verwachtingen vrijetijdssector sterk negatief
De verwachtingen in de diverse vrijetijdssectoren voor de komende drie maanden zijn uitermate negatief. Meest negatief is de logiesverstrekking. Opvallend genoeg is er meer positiviteit in de reisbranche.
15/02/21
Ondernemersvertrouwen horeca daalt verder
Het ondernemersvertrouwen is nog steeds negatief en de verschillen tussen de bedrijfstakken zijn groot. Vooral in de horeca is die negatief. In alle vrijetijdssectoren staat de continuïteit onder druk.
12/02/21
Sportscholen op omvallen
Eenderde van de leden van sportscholen zegt op dit moment hun abonnement op. at is voor veel sportscholen heel zwaar omdat ze normaal juist in de eerste maanden van het jaar er veel leden bij krijgen
30/01/21
Sidijk en SPI Global Play bundelen krachten door Zweedse investering
De Global Leisure Group doet een grote investering in Sidijk. Met de overname van het Friese bedrijf versterkt de groep zich enorm als internationaal marktleider in leisure totaalconcepten.
27/01/21
Wandelnet lanceert eerste Ommetje bedrijvenchallenge
In maart wordt de allereerste landelijke Ommetje-bedrijvenchallenge gehouden. Deelnemende bedrijven gaan de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk punten bij elkaar te wandelen in het kader van de Wandel tijdens je Werk-dag op 8 april. Uit een peiling van Stichting Wandelnet blijkt dat meer mensen tijdens de coronacrisis en de lockdown wandelen; ook tijdens het (thuis)werken. Veel mensen gebruiken daarvoor de app Ommetje van de Hersenstichting. De twee stichtingen slaan de handen daarom ineen en organiseren samen de eerste landelijke Ommetje-bedrijvenchallenge.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.
11/01/21
Bicycle Tourism Conference over boost in aanleg fietspaden
De coronacrisis heeft een flinke impuls gegeven aan het fietsgebruik en de aanleg van fietspaden in heel Europa. Hoe kan het fietstoerisme hiervan profiteren? En welke trends kunnen we de komende jaren verwachten op dit gebied? Het zijn enkele onderwerpen die de revue passeren tijdens de tweede editie van de IBTC, de International Bicycling Tourism Conference.
06/01/21
Exclusief voor leden
Esports en gamification toegevoegd aan kenniscentrum
"De ontwikkeling van esports, gaming en gamification gaat razendsnel en veel ondernemingen springen in deze wereld."