Geplaatst op: 04-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

Recreatieschap vertelt verhalen rivier Rotte op 15 zuilen

Hoe vertel je als recreatieschap het verhaal van rivier?

Recreatieschap vertelt verhalen rivier Rotte op 15 zuilen
Bert Wijbenga (l) en Jeannette Baljeu: "Waar markeringen vaak begrenzen, verbinden we hier een groot gebied." Fotograaf Vincent van den Hoven.
Op vrijdagmiddag 4 december hebben het recreatieschap Rottemeren, gemeente Rotterdam en provincie Zuid-Holland één van de markeringen langs de Rotte onthuld. In totaal worden 15 informatiezuilen geplaatst van de oorsprong in Moerkapelle tot de dam op de Hoogstraat in Rotterdam. De markeringen vertellen verhalen over het wonen, werken en recreëren aan en op de Rotte. 

Doel is hiermee de Rotte en het hele recreatiegebied eromheen duidelijker te presenteren en bewoners en bezoekers uit te nodigen om deze bijzondere verbinding te volgen, meldt de gemeente.

Wijbenga laat graag de Rotte zien: "aantrekkelijke en natuurlijke plek in Rotterdam"

De voorzitter van het recreatieschap Rottemeren en tevens wethouder Buitenruimte Bert Wijbenga is trots op dit project: "De afgelopen jaren hebben we intensief samengewerkt om de Rotte om te toveren tot aantrekkelijke, levendige en natuurlijke plek in stad en buitengebied. In de stad bij het Grotekerkplein, de Leuvekolk en de Crooswijksebocht. In het buitengebied is er van alles te beleven dankzij de inzet van de ondernemers, omwonenden en andere betrokkenen uit dat gebied. En daar staat de komende jaren nog veel meer op de agenda. Het recreatieschap Rottemeren werkt aan het ontwikkelplan voor Landschapspark de Rotte. Sinds kort staat er in Zuidplas, Lansingerland en Rotterdam een aantal Rotte Kijkers, kunstwerk en uitkijkpunt over de Rotte in één. De markeringen verbinden de Rotte van oorsprong tot dam. Zo nodigen we wandelaars, fietsers en watersporters uit om een groter gebied van de Rotte te verkennen."

Markering bij overstap stad naar buitengebied

De keuze voor opening van de markering bij het Land van Chabot is niet toevallig. Hier verbindt de stad zich met het buitengebied.  Gedeputeerde Jeannette Baljeu van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland: "Zo’n gezamenlijke benadering is best uniek. Het recreatiegebied de Rottemeren is de groene long en vormt een prachtig landschapspark. Rotterdam is op een mooie, natuurlijke wijze samen met het recreatieschap en omliggende gemeenten het gebied verbonden. Zeker in deze tijd hebben mensen het nodig zich vrij te voelen en zoeken ze letterlijk licht, lucht en ruimte. Het dicht bij huis kunnen beleven van de Rotte op of langs het water, biedt mooie mogelijkheden voor waterrecreatie. Waar markeringen vaak begrenzen, verbinden we hier een groot gebied."

750 jaar dam in de Rotte

Het jaar 2020 is een extra bijzonder jaar voor de Rotte omdat geierd wordt dat 750 jaar geleden de dam op de Hoogstraat werd aangelegd. Het afgelopen najaar zijn twee tentoonstellingen, een landschapsopera, een mooie lezing en de onthulling van het kunstwerk van Ben Zegers en Waterweken in de Crooswijksebocht uitgevoerd. Ook het plaatsen van de markeringen hoort bij deze viering.

Vanwege bouwwerkzaamheden worden de markeringen bij de Crooswijksebocht en op de Hoogstraat later geplaatst.
Trefwoorden: recreatie, Rotterdam, Rotte, recreatieschap, beleid

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

13/04/21
Exclusief voor leden
Luisterplekken Liberation Route bereiken Waddenkust
Met de ingebruikname van ‘luisterplekken’ zijn de provincies Groningen, Fryslân en Noord-Holland officieel aangesloten bij Liberation Route Europe (LRE). Informatiepanelen en audioverhalen op de luisterplekken vertellen in drie talen over wat zich op die locaties heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog.
12/04/21
Keukenhof geniet van drie dagen lang publiek
Keukenhof mocht afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag beperkt open binnen het programma Testen voor ...
09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
08/04/21
13e vakantiepark voor Roompot in Noord-Holland
De grootste aanbieder van vakantieparken in Nederland, Roompot, kondigt vandaag een 13de park in Noord-Holland aan. Gasten kunnen sinds vandaag hun vakantie op het kleinschalige en comfortabele park Strand49 in Sint Maartenszee bij Roompot boeken.
07/04/21
Kampeerder gaat voor laagseizoen en kleine campings
Kampeerders in heel Europa staan te springen om weer te kamperen. Ondanks dat in veel landen nog str...
02/04/21
Leiden Science Box naar Vlaamse media
Vijftien Vlaamse media ontvangen volgende week de Leiden Science Box. Een kistje vol wetenschappelijke (voor)proefjes als aankondiging op Leiden2022, European City of Science.
01/04/21
Wandelnetwerk Amstelland officieel open
Ruim 300 kilometer wandelplezier onder Amsterdam is vanaf april klaar voor gebruik. Wandelnetwerk Am...
01/04/21
Nieuw - Achterhoek Routes app en Interactieve Routemixers wijzen de weg door de Achterhoek
Met ruim 3000 km aaneengesloten wandelnetwerk en 3200 km hoogwaardig fietsknooppuntennetwerk hoef je...