Geplaatst op: 03-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

Durven jouw medewerkers EHBO te verlenen?

Durven jouw medewerkers EHBO te verlenen?
Zijn al je medewerkers bekend met de basis voor EHBO?

Hebben al je medewerkers kennis van EHBO en van reanimatie? Als bij mensen de basiskennis ontbreekt durven zij gasten in nood in jouw bedrijf meestal niet te helpen. "Het gebrek aan EHBO-kennis is levensgevaarlijk."

Ruim de helft van de Nederlanders die aangeven een ander niet te helpen tijdens een ongeval, zegt dat dit komt omdat ze bang zijn het verkeerde te doen. De angst om niet het juiste te doen is zelfs groter dan de angst voor corona. Eén op de drie helpt niet omdat ze besmetting willen voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar in opdracht van het Rode Kruis. Het is aan managers in de vrijetijdssector om dit gevaar te onderkennen en het met trainingen op te lossen.

Met name bij reanimatie zouden relatief weinig mensen te hulp schieten. Vooral jongeren geven aan niet te durven reanimeren. "Het gebrek aan EHBO-kennis is letterlijk levensgevaarlijk. We moeten en kunnen dit doorbreken. Er is nu nog geen natuurlijk moment waarop deze kennis standaard wordt aangeleerd. Door EHBO-training op school in te voeren krijgt iedereen het mee,” aldus Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Rode Kruis. 

Verschil tussen 35% en 80%

Mensen zonder EHBO-kennis durven minder goed te helpen. Zo zou slechts 35% van de mensen zonder EHBO-diploma een AED gebruiken. Onder mensen met een EHBO-diploma is dit ruim acht op de tien. In totaal zou minder dan de helft van de ondervraagden iemand reanimeren als dit nodig is. Onder jongeren is dit zelfs maar 25%. Ook hier zit er een groot verschil tussen mensen met en zonder EHBO-diploma. 86% van de mensen met diploma zou iemand reanimeren. Slechts een op de drie zonder diploma zou dit doen. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat het totaal aantal mensen dat bereid is hulp te verlenen na een ongeval, de afgelopen jaren is gestegen. Het kennisniveau over hoe verschillende letsels te behandelen is ook omhoog gegaan. Van Schaik: "Dit bevestigt opnieuw het belang van EHBO-training. Als meer mensen zouden weten wat ze moeten doen, zou er meer geholpen worden.” 

EHBO-training in het onderwijs

In Noorwegen is EHBO-training ingevoerd in het vaste lesprogramma. Daar heeft naar schatting 90% van de bevolking de juiste kennis om EHBO te verlenen. In Denemarken is het aantal geslaagde reanimaties verdrievoudigd nadat eerste hulp een vast lesonderdeel werd op de middelbare school. Het Rode Kruis pleit ook in Nederland voor EHBO-training in het onderwijs. De hulporganisatie startte vorig jaar met artsengroep Schok & Pomp en radio 10-dj Rob van Someren een burgerinitiatief om EHBO een vast onderdeel te maken van het onderwijs. Die werd ruim 60.000 keer ondertekend. In januari 2021 wordt het voorstel tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer besproken.
Trefwoorden: EHBO, leisure, gastvrijheid

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • ||| Blogs |||

  25/02/21
  Voorwaarts Mars!
  Voorwaarts Mars!
  25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
  Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
  03/01/21
  2021 wordt een mooi(er) jaar!
  2021 wordt een mooi(er) jaar!
  03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
  2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
  09/12/20
  Brood en betaald voetbal
  Brood en betaald voetbal
  09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
  In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
  30/10/20
  Open brandbrief
  Open brandbrief
  30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
  Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
  05/10/20
  Van overtoerisme naar ondertoerisme?
  Van overtoerisme naar ondertoerisme?
  05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
  Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  26/02/21
  Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
  Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
  26/02/21
  Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
  Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
  26/02/21
  Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
  Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
  25/02/21
  VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
  Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
  24/02/21
  The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
  Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
  24/02/21
  Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
  Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
  24/02/21
  Sifra Mooren start campingplatform
  Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
  24/02/21
  7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
  Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.