Geplaatst op: 01-11-2020
Auteur: Misael Bergman & Karel Werdler
Inholland University of Applied Sciences
Publicatie: VTS 2019-2

Narco toerisme in Medellin als toeristisch product

Narco toerisme in Medellin als toeristisch product
Afbeelding van Ulises Casaraz via Pixabay
Na een periode vol geweld en het verlies van vele mensenlevens lijken Colombia en de stad Medellin zich langzamerhand te onttrekken aan hun negatieve imago. Maar dat laat onverlet dat het duistere verleden nog wel degelijk aanwezig is en door sommige toeristen juist gezocht wordt. Dit kan mede het gevolg zijn van de succesvolle Netflix-series zoals Narcos waarin een prominente rol is weggelegd voor Pablo Escobar als de belangrijkste handelaar in cocaïne. Dit onderzoek richt zich echter niet op de bezoekers, maar juist op de lokale bevolking en in het bijzonder op twee partijen die ten opzichte van het fenomeen narco-tourism een andere positie innemen. Aan de ene kant zijn dat ondernemers die tours aanbieden waarin de focus vaak gericht is op de meer extravagante levensstijl van de misdadigers, aan de andere kant is daar de lokale overheid die eigenlijk liever een ander verhaal vertelt dat meer gericht is op de slachtoffers van het conflict. 

Het onderzoek werd in het voorjaar en de zomer van 2019 uitgevoerd in Medellin en richtte zich op de problematiek rondom het aanbod van de zogenaamde Narco-Tours. Meer specifiek was het gericht op de houding van verschillende partijen ten opzichte van dergelijke tours, hun mogelijke belangen en de verhaallijnen (narratives). Het succes van dergelijke tours bij vooral buitenlandse bezoekers heeft bij het bestuur van de stad geleid tot een aantal vragen. Zoals : Hoe kunnen de verschillende belanghebbenden bij de tours samenwerken? Wat moet men vertellen over Pablo Escobar? Hoe kunnen de tours respectvol worden uitgevoerd ten aanzien van de slachtoffers en in het bijzonder als die tours worden georganiseerd door voormalige leden van het drugs-kartel?  En wie heeft het recht om bepaalde verhalen te vertellen? Tot op heden is de houding van het stadsbestuur ten opzichte van de tours negatief en gaat men zelfs over tot het verwijderen van het overgebleven ‘narco-erfgoed’. Dit leidde tot grote verontwaardiging bij de organisatoren van dergelijke excursies die hun voornaamste product dreigen te verliezen. Ook de slachtoffers van het conflict zijn schijnbaar niet tevreden met de huidige gang van zaken, zij voelen zich tekort gedaan en niet gehoord. Het huidige conflict tussen alle betrokken partijen was voor het gemeentebestuur de aanleiding om dit onderzoek te laten uitvoeren. 

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de toeristische autoriteiten, waaronder het gemeentebestuur, een negatieve houding tonen ten opzichte van het aanbod van de narco-tours omdat die te weinig respect tonen voor de slachtoffers en het foute en misdadige imago van Medellin eerder bevestigen en ten gelde maken op een moment dat de stad zich juist wil laten voorstaan op zijn positieve transformatie. De touroperators aan de andere kant stellen zich juist defensief op en benadrukken dat het aanbod tegemoet komt aan de wensen en verwachtingen van de toeristen. Daarnaast blijken de tours op social media en review-sites veel genoemd als één van de best verkopende toeristische producten van de stad. De slachtoffers van de narco-oorlog tonen over het algemeen desinteresse en vinden over het algemeen dat de huidige tours te weinig respect tonen voor hun lijden tijdens die periode. Volgens hen zou dat in positieve zin veranderd kunnen worden door juist de slachtoffers als gidsen in te zetten in plaats van voormalige kartelleden en de focus meer te richten op het onrecht dan op het snelle geld en de verering van misdadigers.

Uiteindelijk blijkt dat Medellin nog een lange weg te gaan heeft als het gaat om het verwerken van het recente verleden en het aanbod van narco-tours opent wonden die nog niet geheeld zijn. Misschien moet men zich hier dan ook wel afvragen of het niet te vroeg is om het recente en gewelddadige verleden als toeristisch product aan te bieden.

Volledig rapport : Re-telling the violent past of Medellin through tourism, the case of narco-tours. Bachelor thesis Inholland.
Opdrachtgever : Alcaldia de Medellin, subsecretario de turismo.En met veel dank aan Anne Marie van Broeck!
Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, speciaal toerisme, Colombia

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/02/21
Bordjes weg, bordjes terug, beroering in fietsland
Heel wat beroering deze week bij de langeafstandfietsers. Routenetwerk Twente had een deel van de bewegwijzering van de LF-14 Saksenroute verwijderd. De toeristische belangenbehartigers compleet in de gordijnen omdat de route die door drie provincies loopt, onbruikbaar was geworden. Inmiddels worden de bordjes weer teruggeplaatst maar het onderliggende conflict is daarmee nog niet uit de wereld.
26/02/21
Europese reissector doet voorstellen om reizen weer op te starten
Vandaag hebben 60 Europese reis- en toerismeorganisaties, waarin ook de Nederlandse reisbrancheorgan...
26/02/21
Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in 2020 gepresteerd?
Nederlandse logiesaccommodaties hebben vorig jaar 30% minder overnachtingen van gasten geregistreerd, het aantal gasten daalde met 40% harder omdat Nederlandse gasten langer bleven. Voor groepsaccommodaties en hotels was 2020 een extreem slecht jaar. Kampeer- en huisjesterreinen deden het met minnen nog relatief goed
25/02/21
VisitBrabant organiseert websessie met tips en tools voor komend seizoen
Op donderdag 11 maart organiseert VisitBrabant de websessie T-Tijd | Tijd voor Toerisme. In deze gratis websessie krijgen Brabantse vrijetijdsondernemers allerlei praktische tips en tools aangereikt waarmee zij direct aan de slag kunnen ter voorbereiding op het toeristische seizoen dat voor de deur staat.
24/02/21
The Rolling Stones – Unzipped kan nog tot 18 april in Nederland zijn
Het Groninger Museum verlengt The Rolling Stones – Unzipped tot en met 18 april 2021. De verlenging is een uiterste poging van het museum om de tentoonstelling zo lang mogelijk open te houden en zoveel mogelijk bezoekers toe te kunnen laten. Hierna is geen verlenging meer mogelijk omdat de expositie vanaf juni te zien is in het Franse Marseille.
24/02/21
Verhoging steun vaste lasten (TVL) lichtpuntje voor horeca
Ondernemers krijgen in het eerste en tweede kwartaal van 2021 een hogere maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL). Ook verhoogt het kabinet in het eerste kwartaal de maximale voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel van 200.000 euro naar 300.000 euro. Het kabinet trekt voor deze verruiming 375 miljoen euro uit. Dat schrijven minister Van ’t Wout en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag aan de Tweede Kamer.
24/02/21
Sifra Mooren start campingplatform
Waar campingverblijf bij Nederlanders al erg bekend is, gaat de interesse in luxe kampeeraccommodaties (glamping) met eigen faciliteiten omhoog. Een trend die door de specalisten van Groepen.nl is opgepakt.
24/02/21
7 miljoen euro subsidie voor bereikbaar houden jachthavens IJsselmeer
Vaargeulen in het IJsselmeergebied slibben makkelijk dicht. Om geulen en jachthavens bereikbaar te houden, biedt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland subsidie voor de baggerwerkzaamheden. Dat is nodig, het gaat om 242 jachthavens in deze regio.