Geplaatst op: 18-11-2020
Auteur: Redactie
NRIT Media

Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend

Winnende foto: kwelder op Schiermonnikoog

Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend

Een half jaar na de lancering van de fotowedstrijd Landschapskunst mag De Groene Koepel de winnende inzendingen bekendmaken. Alle tien zijn het prachtige meesterwerken waarin het karakteristieke Nederlandse landschap op een bijzondere manier is vastgelegd.


Bewust het landschap ervaren

Nederland is het land van de landschapskunst, we zijn er wereldberoemd om geworden. De meesterwerken van Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Piet Mondriaan zijn in ons collectieve geheugen gegrift. Tegenwoordig worden landschappen niet meer alleen op het witte doek gevangen, maar ook veelvuldig gefotografeerd. Het vastleggen van ons unieke landschap is nu weggelegd voor ons allemaal. ‘De uitdaging was een blik op dát landschap te geven dat men graag zou willen meenemen naar de toekomst’, vertelt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. ‘Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Het is het meest tastbare, toegankelijke erfgoed dat we hebben, met een enorme vertelkracht.’ 

 

De winnaar: kwelder op Schiermonnikoog

Er zijn tientallen prachtige foto’s ingestuurd. Met grote zorg is er een top 10 geselecteerd door de vakjury. De uiteindelijke winnaar is dhr. Wim Hoek met zijn foto van de kwelder op Schiermonnikoog. De jury ligt toe: ‘De wolkenlucht, zo bepalend voor het Nederlandse landschap, is hier wel uitzonderlijk prachtig en groots. De foto geeft een landschap van een Waddeneiland weer, waar Nederlanders vaak bewust het landschap ervaren. Dit landschap is ook opgebouwd uit echt Hollandse landschapselementen zoals het water, het gras en de koeien. Het bootje 'trekt' je het beeld in en laat je merken hoe bijzonder het in het landschap voelt. De dreigende wolken, die hier wel een ruimteschip uit een sciencefiction serie lijken, maken het gevoel van weidsheid welhaast overweldigend. Heel goed gezien, gekozen en mooi weergegeven door de fotograaf.’ De volledige top 10 is hier te zien.

 

De vakjury

Maartje van den Heuvel, jurylid en mede-initiatiefneemster van de fotowedstrijd, vertelt: ‘We zijn echt op zoek gegaan naar de karakteristieken die ons Nederlandse landschap haar identiteit geven. De winnende foto’s hebben weten vast te leggen waar het in het Nederlandse landschap zo vaak om draait: water, weidsheid en dramatische wolkenluchten.’ De vakjury bestond uit een driekoppig panel, met een zeer gevarieerde achtergrond in fotografie: Maartje van den Heuvel, conservator fotografie bij de Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden en interdisciplinair (kunstgeschiedenis/landschapsarchitectuur) gepromoveerd op fotografie van het Nederlandse landschap; Jannie de Kruijff, redacteur fotografie bij fotografietijdschrift Focus; en Loek van Vliet, professioneel fotograaf van het internationale cultuurlandschap en docent fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

 

Mooie prijzen

De tien winnende foto’s mogen een aantal mooie prijzen in ontvangst nemen, waaronder een eervolle vermelding op de website van het fotografietijdschrift Focus Magazine. Daarnaast krijgen ze gratis toegang tot het Fotomuseum en Kunstmuseum in Den Haag, waar in 2021 de schilderijententoonstelling ‘Hollands landschap’ te zien is. De Groene Koepel geeft in 2021 een vervolg aan de fotowedstrijd. De top 10 van dit jaar wordt dan op de 150 Natuurkampeerterreinen in Nederland en Frankrijk tentoongesteld ter inspiratie.

Link: https://www.degroenekoepel.nl/
Trefwoorden: Fotowedstrijd, landschapskunst, Nederlands landschap

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/01/21
Heusden ontwikkelt Art Festival
Door de lockdown is het niet mogelijk om evenementen te houden maar de ontwikkeling gaat wel verder. Heusden zet zich in september op de kaart met een nieuw artistiek evenement, Art Festival Heusden.
06/01/21
Exclusief voor leden
Professionaliseringsslag register mobiel erfgoed
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de koepelorganisatie van en voor al het mobiel erfgoed in Nederland, begint in 2021 met een grote professionaliseringsslag. De bestaande database met mobiel erfgoed wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat zowel particulieren, als overheden en tal van organisaties makkelijk gebruik kunnen maken van dat register.
06/01/21
Slechts 17% van de geprognotiseerde festivals gehouden in 2020
Op basis van festivalcijfers 2019 en de geprognotiseerde groei van de sector was de verwachting dat 2020 zou uitkomen op bijna 1200 kunst- en cultuurfestivals die gezamenlijk 27,4 miljoen bezoeken zouden generen.
04/01/21
Stadsganzebord als coronaproof uitje
Groepswijzer.nl heeft haar succesvolle citygame het Stadsganzenbord uitgebracht in negen historische binnensteden en blijkt een coronaproof gezinsuitje.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
23/12/20
Aantal festivals terug op het niveau van 1985
Geen nieuws maar toch heel confronterend als je het ziet: het festivallandschap van 2020 in cijfers. Respons en VVEM blikken terug op 2020 na een topjaar 2019.
18/12/20
Exclusief voor leden
Grote meerderheid Nederlanders voor vaccinatiebewijs dat meer vrijheden geeft
Een opmerkelijk onderzoek: Een ruime meerderheid van de Nederlanders (71%) is voor een vaccinatiebewijs waarmee het weer mogelijk wordt om met grote groepen mensen bij elkaar te komen.
15/12/20
Exclusief voor leden
Rotterdam wordt gaststad van World Energy Congress in 2025 (WEC2025)
Rotterdam wordt gaststad van het World Energy Congress in 2025 (WEC2025). De World Energy Council in Londen riep WEC Netherlands uit als winnaar van de internationale biedprocedure. Het congres vindt plaats van 8 tot 11 september 2025, in het onlangs opgeleverde Rotterdam Ahoy Convention Centre als congreslocatie.