Geplaatst op: 18-11-2020
Auteur: Redactie
NRIT Media

Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend

Winnende foto: kwelder op Schiermonnikoog

Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend

Een half jaar na de lancering van de fotowedstrijd Landschapskunst mag De Groene Koepel de winnende inzendingen bekendmaken. Alle tien zijn het prachtige meesterwerken waarin het karakteristieke Nederlandse landschap op een bijzondere manier is vastgelegd.


Bewust het landschap ervaren

Nederland is het land van de landschapskunst, we zijn er wereldberoemd om geworden. De meesterwerken van Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Piet Mondriaan zijn in ons collectieve geheugen gegrift. Tegenwoordig worden landschappen niet meer alleen op het witte doek gevangen, maar ook veelvuldig gefotografeerd. Het vastleggen van ons unieke landschap is nu weggelegd voor ons allemaal. ‘De uitdaging was een blik op dát landschap te geven dat men graag zou willen meenemen naar de toekomst’, vertelt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. ‘Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Het is het meest tastbare, toegankelijke erfgoed dat we hebben, met een enorme vertelkracht.’ 

 

De winnaar: kwelder op Schiermonnikoog

Er zijn tientallen prachtige foto’s ingestuurd. Met grote zorg is er een top 10 geselecteerd door de vakjury. De uiteindelijke winnaar is dhr. Wim Hoek met zijn foto van de kwelder op Schiermonnikoog. De jury ligt toe: ‘De wolkenlucht, zo bepalend voor het Nederlandse landschap, is hier wel uitzonderlijk prachtig en groots. De foto geeft een landschap van een Waddeneiland weer, waar Nederlanders vaak bewust het landschap ervaren. Dit landschap is ook opgebouwd uit echt Hollandse landschapselementen zoals het water, het gras en de koeien. Het bootje 'trekt' je het beeld in en laat je merken hoe bijzonder het in het landschap voelt. De dreigende wolken, die hier wel een ruimteschip uit een sciencefiction serie lijken, maken het gevoel van weidsheid welhaast overweldigend. Heel goed gezien, gekozen en mooi weergegeven door de fotograaf.’ De volledige top 10 is hier te zien.

 

De vakjury

Maartje van den Heuvel, jurylid en mede-initiatiefneemster van de fotowedstrijd, vertelt: ‘We zijn echt op zoek gegaan naar de karakteristieken die ons Nederlandse landschap haar identiteit geven. De winnende foto’s hebben weten vast te leggen waar het in het Nederlandse landschap zo vaak om draait: water, weidsheid en dramatische wolkenluchten.’ De vakjury bestond uit een driekoppig panel, met een zeer gevarieerde achtergrond in fotografie: Maartje van den Heuvel, conservator fotografie bij de Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden en interdisciplinair (kunstgeschiedenis/landschapsarchitectuur) gepromoveerd op fotografie van het Nederlandse landschap; Jannie de Kruijff, redacteur fotografie bij fotografietijdschrift Focus; en Loek van Vliet, professioneel fotograaf van het internationale cultuurlandschap en docent fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

 

Mooie prijzen

De tien winnende foto’s mogen een aantal mooie prijzen in ontvangst nemen, waaronder een eervolle vermelding op de website van het fotografietijdschrift Focus Magazine. Daarnaast krijgen ze gratis toegang tot het Fotomuseum en Kunstmuseum in Den Haag, waar in 2021 de schilderijententoonstelling ‘Hollands landschap’ te zien is. De Groene Koepel geeft in 2021 een vervolg aan de fotowedstrijd. De top 10 van dit jaar wordt dan op de 150 Natuurkampeerterreinen in Nederland en Frankrijk tentoongesteld ter inspiratie.

Link: https://www.degroenekoepel.nl/
Trefwoorden: Fotowedstrijd, landschapskunst, Nederlands landschap

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/11/20
Eerste grensoverschrijdende Knopen Lopen wandelkaart verkrijgbaar
De wandelkaart van de gemeente Roerdalen is onlangs vernieuwd en uitgebreid met het knooppuntennetwe...
27/11/20
Nieuwe website Trekkershutten maakt online boeken eenvoudiger
Op de nieuwe website van de Trekkershutten, die deze week is gelanceerd, kunnen ...
26/11/20
Blijvend investeren in de vrijetijdssector is essentieel: zonder bezoekers geen herstel!
Heel ondernemend Utrecht wordt getroffen door de coronamaatregelen. De cultuur-, evenementen-, horec...
26/11/20
Exclusief voor leden
Wenteltoren geeft prachtig uitzicht over Waddenzee en achterland
De nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren 'Marsktårnet' is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau BIG en zal vanaf voorjaar 2021 onderdeel uitmaken van de Deense toeristische leisure en educatielocatie aan de rand van het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee.
24/11/20
Maxxton en Stardekk bundelen krachten in de wereldwijde markt van hospitality SaaS-oplossingen
Maxxton en Stardekk, beide reeds jaren vooraanstaande spelers in hospitality software, bundelen de k...
24/11/20
Verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q4 2020) van start
Alle mkb-ondernemers die in het laatste kwartaal van 2020 direct of indirect geraakt worden door de ...
23/11/20
Werkbezoek koning bij Blijdorp
Het bezoek stond in het teken van de grote gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.
20/11/20
Nieuwe fase Hart van Zuid: definitieve komst Pathé bioscoop en parkeergarage
Naast Rotterdam Ahoy komen definitief een bioscoop, horeca en een parkeergarage. Deze week zijn de c...