Geplaatst op: 18-11-2020
Auteur: Redactie
NRIT Media

Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend

Winnende foto: kwelder op Schiermonnikoog

Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend

Een half jaar na de lancering van de fotowedstrijd Landschapskunst mag De Groene Koepel de winnende inzendingen bekendmaken. Alle tien zijn het prachtige meesterwerken waarin het karakteristieke Nederlandse landschap op een bijzondere manier is vastgelegd.


Bewust het landschap ervaren

Nederland is het land van de landschapskunst, we zijn er wereldberoemd om geworden. De meesterwerken van Jacob van Ruisdael, Jan van Goyen en Piet Mondriaan zijn in ons collectieve geheugen gegrift. Tegenwoordig worden landschappen niet meer alleen op het witte doek gevangen, maar ook veelvuldig gefotografeerd. Het vastleggen van ons unieke landschap is nu weggelegd voor ons allemaal. ‘De uitdaging was een blik op dát landschap te geven dat men graag zou willen meenemen naar de toekomst’, vertelt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. ‘Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Het is het meest tastbare, toegankelijke erfgoed dat we hebben, met een enorme vertelkracht.’ 

 

De winnaar: kwelder op Schiermonnikoog

Er zijn tientallen prachtige foto’s ingestuurd. Met grote zorg is er een top 10 geselecteerd door de vakjury. De uiteindelijke winnaar is dhr. Wim Hoek met zijn foto van de kwelder op Schiermonnikoog. De jury ligt toe: ‘De wolkenlucht, zo bepalend voor het Nederlandse landschap, is hier wel uitzonderlijk prachtig en groots. De foto geeft een landschap van een Waddeneiland weer, waar Nederlanders vaak bewust het landschap ervaren. Dit landschap is ook opgebouwd uit echt Hollandse landschapselementen zoals het water, het gras en de koeien. Het bootje 'trekt' je het beeld in en laat je merken hoe bijzonder het in het landschap voelt. De dreigende wolken, die hier wel een ruimteschip uit een sciencefiction serie lijken, maken het gevoel van weidsheid welhaast overweldigend. Heel goed gezien, gekozen en mooi weergegeven door de fotograaf.’ De volledige top 10 is hier te zien.

 

De vakjury

Maartje van den Heuvel, jurylid en mede-initiatiefneemster van de fotowedstrijd, vertelt: ‘We zijn echt op zoek gegaan naar de karakteristieken die ons Nederlandse landschap haar identiteit geven. De winnende foto’s hebben weten vast te leggen waar het in het Nederlandse landschap zo vaak om draait: water, weidsheid en dramatische wolkenluchten.’ De vakjury bestond uit een driekoppig panel, met een zeer gevarieerde achtergrond in fotografie: Maartje van den Heuvel, conservator fotografie bij de Bijzondere Collecties van Universiteit Leiden en interdisciplinair (kunstgeschiedenis/landschapsarchitectuur) gepromoveerd op fotografie van het Nederlandse landschap; Jannie de Kruijff, redacteur fotografie bij fotografietijdschrift Focus; en Loek van Vliet, professioneel fotograaf van het internationale cultuurlandschap en docent fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

 

Mooie prijzen

De tien winnende foto’s mogen een aantal mooie prijzen in ontvangst nemen, waaronder een eervolle vermelding op de website van het fotografietijdschrift Focus Magazine. Daarnaast krijgen ze gratis toegang tot het Fotomuseum en Kunstmuseum in Den Haag, waar in 2021 de schilderijententoonstelling ‘Hollands landschap’ te zien is. De Groene Koepel geeft in 2021 een vervolg aan de fotowedstrijd. De top 10 van dit jaar wordt dan op de 150 Natuurkampeerterreinen in Nederland en Frankrijk tentoongesteld ter inspiratie.

Link: https://www.degroenekoepel.nl/
Trefwoorden: Fotowedstrijd, landschapskunst, Nederlands landschap

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/11/20
Exclusief voor leden
Wenteltoren geeft prachtig uitzicht over Waddenzee en achterland
De nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren 'Marsktårnet' is ontworpen door het wereldberoemde Deense arch...
25/11/20
Blijf investeren in kwaliteit routenetwerken
De kwaliteit van de Overijsselse routenetwerken moet gelijk op lopen met de toenemende populariteit ...
25/11/20
Trendzz For You biedt totaaloplossing voor souvenirs aan Landal GreenParks
Trendzz For You verzorgt vanaf 1 januari 2021 de souvenirs, gift-artikelen en ansichtkaarten bij Lan...
25/11/20
ACM publiceert vuistregels voor online platformen
De platformeconomie groeit. Consumenten kopen en handelaren verkopen steeds meer via online platform...
25/11/20
Exclusief voor leden
Eigen vakantiepark voor Avonturenboerderij Molenwaard
Avonturenboerderij Molenwaard gaat in de regio een eigen vakantiepark realiseren. Directe aanleiding is de vraag van consumenten naar overnachtingsmogelijkheden in de regio. En die zijn schaars in de Alblasserwaard….
25/11/20
KLM heeft met Elbers weer stem in IATA
Pieter Elbers, president-directeur van KLM, is weer benoemd als lid van de Board of Governors tijdens de Annual General Meeting (AGM) van de International Air Transport Association (IATA) op 24 november 2020.
25/11/20
KHN vraagt om eenduidige uitspraken Kabinet
KHN is van mening dat deze uitspraak zorgt voor veel vragen en onrust in de sector omdat de eenduidigheid in het kabinetsbeleid ver te zoeken is, de reserves op zijn en er opnieuw geen perspectief wordt geboden.
24/11/20
Landelijk DMO netwerk breidt uit met Merk Fryslân
Merk Fryslân wordt partner van Kennisnetwerk Destinatie Nederland. Daarmee treedt de regiomarketing- en managementorganisatie voor de provincie Friesland toe tot het landelijke DMO netwerk om samen te werken aan de versterking van het vakgebied destinatiemanagement en de verdere ontwikkeling van de rol van DMO’s bij bestemmingsontwikkeling.