Geplaatst op: 17-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

Museum Helmond kindvriendelijkste museum van 2021

Museum Helmond kindvriendelijkste museum van 2021
Alle Museumkids proof musea in Nederland. Illustratie: Museumvereniging.

52 musea mogen zich kidsproof noemen. Die musea hebben elk van minstens 60 kinderen het rapportcijfer 8 of hoger ontvangen. Museum Helmond mag zich het kindvriendelijkste museum van Nederland voor 2021 noemen: het kreeg het rapportcijfer 9,3. 

Ongeveer 10.000 kinderen tot en met 12 jaar oud vulden een verslag in en stuurden dat naar de website van Museumkids.

De kidsproof musea per provincie:

Drenthe
Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Drenthe noemen! Het Nationaal Gevangenismuseum (gemiddeld rapportcijfer van 8,8): " je mag in echte slaapkooien in de hangmatjes liggen, je kunt veel leren van de boevenbustour en de rondleiding”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur. Museum Helmond werd verkozen tot het meest kindvriendelijke museum van heel Nederland.

Flevoland
Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Flevoland noemen. Luchtvaartmuseum Aviodrome (gemiddeld rapportcijfer van 8,6): "je mag écht in de vliegtuigen en ze hebben een te gekke buitenspeelplaats”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Friesland
Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Friesland noemen. Het Natuurmuseum Fryslân (gemiddeld rapportcijfer van 8,6): "de onderwater Safari is supercool, net als de Darwin-zolder”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Gelderland
De Bastei in Nijmegen mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Gelderland noemen. De Bastei (gemiddeld rapportcijfer van 8,7): "er zijn super leuke activiteiten zoals bruggen maken, virtual reality en de wolharige neushoorn”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Limburg
Het Continium Discovery Center in Kerkrade mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Limburg noemen. Het Continium Discovery Center (gemiddeld rapportcijfer van 9,1): "je mag een eigen bruisbal maken, je kan een parcours doen en je kan voelen hoe het is om de lucht in geschoten te worden met een raket”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Noord-Brabant
Museum Helmond mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum 2021 van Nederland noemen.Landelijk winnaar Museum Helmond (gemiddeld rapportcijfer van 9,3): "Je kunt er dingen leren, spelletjes doen en je verkleden als ridder in dit museum waar alleen maar lieve mensen werken”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Noord-Holland
Nemo Science Museum in Amsterdam mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Noord-Holland noemen. NEMO Science Museum (gemiddeld rapportcijfer van 9,0): "je kunt er van alles en nog wat doen, er zijn heel veel activiteiten, je mag alles aanraken en overal mee spelen”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Overijssel
Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Overijssel noemen. Natura Docet Wonderryck Twente (gemiddeld rapportcijfer van 8,9): "de speurtocht is super leuk, je kan in het ‘funky forest’ de bomen laten groeien en ook opgezette dieren zien”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Utrecht
Nationaal Militair Museum in Soest mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van provincie Utrecht noemen. Het Nationaal Militair Museum (gemiddeld rapportcijfer van 8,8): "je kunt met spelletjes ervaren hoe het is om militair te zijn en je mag zelf in de tanks rijden”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Zuid-Holland
Museumpark Archeon in Alphen a/d Rijn mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Zuid-Holland noemen. Museumpark Archeon (gemiddeld rapportcijfer van 8,9): "je mag overal in kijken, zelf een armbandje maken en zoveel over vroeger leren. De mensen waren ook allemaal zo leuk verkleed, net als vroeger”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Museumkidsis een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld en hun eigen omgeving leren ontdekken. De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. 

Trefwoorden: museum, kinderen, kwaliteit, beleid, cultuur

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/01/21
Groot doek wordt zes meter opgetild in Maritiem Museum
Het vijf eeuwen oude kunstwerk van 4 bij 2 meter is 6 meter omhoog getakeld omdat het niet in de grootste lift paste.
20/01/21
Ook vaste banen stoppen bij musea
Voor het eerst blijken niet alleen tijdelijke, maar ook vaste banen verloren te zijn gegaan bij musea door de sterk gedaalde inkomsten. Maar bijna alle musea hebben 2020 alsnog doorstaan. Door noodsteun, kostenbesparing en door bijsturen van de tentoonstellingskalender en aanpassingen aan de anderhalve meter. Dit heeft gevolgen voor de exploitatie in 2021.
20/01/21
Exclusief voor leden
Stadskantoor Schiedam twee weken langer projectiescherm kunst
De kunstprojectie van het Stedelijk Museum Schiedam op het stadskantoor blijft op verzoek van de gemeente Schiedam twee weken langer te zien. Op de 50 meter hoge toren komt werk voorbij van schilders, fotografen en videokunstenaars. "Wij vinden de fotoprojectie op ons stadskantoor een geweldig initiatief."
13/01/21
Exclusief voor leden
Einde voor innovatief coronaproof M-theater
De verlenging van de lockdown betekent het einde voor dit initiatief maar de twee partijen hebben elkaar wel gevonden.
13/01/21
Extra maand voor tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped
De tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped waarbij de verwachtingen vooraf hooggespannen war...
12/01/21
Prijzen vrijetijdsbesteding stijgen sterker dan gemiddeld
Vorig jaar bedroeg de inflatie in Nederland gemiddeld 1,3%. Dat was een stuk minder dan in 2019 toen de prijzen nog met 2,6% stegen. In de vrijetijdssector stegen de prijzen over het algemeen sterker dan gemiddeld. Dat maakt het CBS bekend.
08/01/21
Heusden ontwikkelt Art Festival
Door de lockdown is het niet mogelijk om evenementen te houden maar de ontwikkeling gaat wel verder. Heusden zet zich in september op de kaart met een nieuw artistiek evenement, Art Festival Heusden.
07/01/21
Kerk wordt Kijkdepot voor Stedelijk Museum
Half maart opent in de recent gerestaureerde Havenkerk in Schiedam het Kijkdepot Schiedam. Daar nemen medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam samen met experts en publiek de historische collectie onder de loep. ‘We hopen dat mensen straks – coronaproof – komen kijken en hun verhaal over de voorwerpen vertellen’, zegt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart.