Geplaatst op: 17-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

Museum Helmond kindvriendelijkste museum van 2021

Museum Helmond kindvriendelijkste museum van 2021
Alle Museumkids proof musea in Nederland. Illustratie: Museumvereniging.

52 musea mogen zich kidsproof noemen. Die musea hebben elk van minstens 60 kinderen het rapportcijfer 8 of hoger ontvangen. Museum Helmond mag zich het kindvriendelijkste museum van Nederland voor 2021 noemen: het kreeg het rapportcijfer 9,3. 

Ongeveer 10.000 kinderen tot en met 12 jaar oud vulden een verslag in en stuurden dat naar de website van Museumkids.

De kidsproof musea per provincie:

Drenthe
Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Drenthe noemen! Het Nationaal Gevangenismuseum (gemiddeld rapportcijfer van 8,8): " je mag in echte slaapkooien in de hangmatjes liggen, je kunt veel leren van de boevenbustour en de rondleiding”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur. Museum Helmond werd verkozen tot het meest kindvriendelijke museum van heel Nederland.

Flevoland
Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Flevoland noemen. Luchtvaartmuseum Aviodrome (gemiddeld rapportcijfer van 8,6): "je mag écht in de vliegtuigen en ze hebben een te gekke buitenspeelplaats”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Friesland
Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Friesland noemen. Het Natuurmuseum Fryslân (gemiddeld rapportcijfer van 8,6): "de onderwater Safari is supercool, net als de Darwin-zolder”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Gelderland
De Bastei in Nijmegen mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Gelderland noemen. De Bastei (gemiddeld rapportcijfer van 8,7): "er zijn super leuke activiteiten zoals bruggen maken, virtual reality en de wolharige neushoorn”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Limburg
Het Continium Discovery Center in Kerkrade mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Limburg noemen. Het Continium Discovery Center (gemiddeld rapportcijfer van 9,1): "je mag een eigen bruisbal maken, je kan een parcours doen en je kan voelen hoe het is om de lucht in geschoten te worden met een raket”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Noord-Brabant
Museum Helmond mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum 2021 van Nederland noemen.Landelijk winnaar Museum Helmond (gemiddeld rapportcijfer van 9,3): "Je kunt er dingen leren, spelletjes doen en je verkleden als ridder in dit museum waar alleen maar lieve mensen werken”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Noord-Holland
Nemo Science Museum in Amsterdam mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Noord-Holland noemen. NEMO Science Museum (gemiddeld rapportcijfer van 9,0): "je kunt er van alles en nog wat doen, er zijn heel veel activiteiten, je mag alles aanraken en overal mee spelen”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Overijssel
Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Overijssel noemen. Natura Docet Wonderryck Twente (gemiddeld rapportcijfer van 8,9): "de speurtocht is super leuk, je kan in het ‘funky forest’ de bomen laten groeien en ook opgezette dieren zien”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Utrecht
Nationaal Militair Museum in Soest mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van provincie Utrecht noemen. Het Nationaal Militair Museum (gemiddeld rapportcijfer van 8,8): "je kunt met spelletjes ervaren hoe het is om militair te zijn en je mag zelf in de tanks rijden”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Zuid-Holland
Museumpark Archeon in Alphen a/d Rijn mag zich het komend jaar hét Kidsproof Museum van Zuid-Holland noemen. Museumpark Archeon (gemiddeld rapportcijfer van 8,9): "je mag overal in kijken, zelf een armbandje maken en zoveel over vroeger leren. De mensen waren ook allemaal zo leuk verkleed, net als vroeger”, aldus een enthousiaste Museuminspecteur.

Museumkidsis een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld en hun eigen omgeving leren ontdekken. De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren. De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. 

Trefwoorden: museum, kinderen, kwaliteit, beleid, cultuur

CELTH
 






||| Nieuws |||

17/04/24
Exclusief voor leden
Jaarbeurs zet campagne congrescoaches op voor vasthouden toppositie
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
Exclusief voor leden
Boekingstrends meivakantie
Met de meivakantie aanstaande komen diverse touroperators met hun boekingstrends. TUI Nederland ziet 10% meer reizigers tijdens de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. De VakantieDiscounter ziet een grote belangstelling voor een all-inclusive naar Turkije.
17/04/24
Exclusief voor leden
Erfgoeddag met thema 'Thuis'
Zondag 21 april is het Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Een 700-tal erfgoedorganisaties biedt meer dan 1.000 gratis activiteiten aan. Het thema van de Erfgoeddag is 'Thuis'.
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
17/04/24
Jaarverslag Koninklijke Jaarbeurs 2023
Na een periode van drie moeizame coronajaren is er weer behoefte om elkaar te zien en te ontmoeten. Koninklijke Jaarbeurs publiceerde deze week het jaarverslag 2023. Jaarbeurs is weer volop in bedrijf.
15/04/24
Minke Rabaut in workshop 3ST
Minke Rabaut van Impuls Zeeland is toegevoegd aan de workshop 3ST tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024, op 18 april in Vlissingen
15/04/24
Uitstoot industrie omlaag maar luchtvaart omhoog
In 2023 was de uitstoot van de Nederlandse bedrijven binnen het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) 13,2% lager dan in 2022. In tegenstelling tot de luchtvaart die noteerde een stijging van 11%.
15/04/24
Inchecken met betaalpas in buurtbus
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van vervoerder Arriva.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...