Geplaatst op: 16-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Eindhoven organiseerde in diepste geheim GLOW 2020

Eindhoven organiseerde in diepste geheim GLOW 2020
Foto: Vincent van den Hoogen
Net als veel andere evenementen kon ook het Eindhovense lichtkunstfestival GLOW dit jaar niet in de gebruikelijke vorm doorgaan. Normaal gesproken trekt het evenement 750.000 bezoekers naar de Eindhovense binnenstad waar ze een route lopen langs diverse lichtkunstwerken. De organisatie is de afgelopen maanden in het diepste geheim bezig geweest een alternatief te organiseren. En dat is gelukt. 

Op 12 november kleurde de Eindhovense skyline blauw met rode stippen. ‘Connecting the Dots’ is een werk van ruim 80 km2 dat bestaat uit meer dan 1.500 ledlampen, 1.000 grote rode lichtpunten in de lucht en meer dan 20.000 rode lichtkunstwerkjes voor de ramen. 

"GLOW 2020 was een editie waarbij we ons nog intenser realiseerden hoe belangrijk persoonlijke relaties, interactie en menselijke connecties zijn”, stelt de organisatie. "Dit jaar kwam GLOW echter op bezoek, er was geen route en iedereen bleef thuis. Maar het eenmalige, magische moment dat ‘licht is leven’ vertegenwoordigde, werd een versie van het traditionele lichtfestival om nooit meer te vergeten.” 


Foto: Paul Raats

Connecting the Dots

‘Connecting the Dots’ omvat drie elementen. Met de blauwe hemel boven Eindhoven zoekt de gerenommeerde Finse lichtkunstenaar Kari Kola verbinding met de natuur en probeert hij bewustwording te creëren. De Nederlandse kunstenaar Ivo Schoofs brengt hier beweging in met 1.000 volledig recyclebare lichtballonnen die dansen op de wind. Deze rode dots symboliseren de verbinding die mensen nodig hebben.  

Persoonlijke GLOWdot

Voor het derde onderdeel deed GLOW met de Eindhovense kunstenaar Hugo Vrijdag een oproep aan basisschoolkinderen in de stad om een persoonlijke GLOWdot te maken. Een lichtkunstwerkje met een eigen verhaal, idee of droom dat aan het raam wordt bevestigd en laat schijnen. Aan de oproep is zoveel gehoor gegeven, ook door volwassenen, dat GLOW meer dan 20.000 dots telde. Samen vormen zij hét ultieme verbindingsmoment van GLOW. 


Foto: Christopher Lund

Volgend jaar hoopt de organisatie weer een normale GLOW te organiseren. 
Trefwoorden: evenementen, Noord-Brabant, corona

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/01/21
Heusden ontwikkelt Art Festival
Door de lockdown is het niet mogelijk om evenementen te houden maar de ontwikkeling gaat wel verder. Heusden zet zich in september op de kaart met een nieuw artistiek evenement, Art Festival Heusden.
06/01/21
Exclusief voor leden
Professionaliseringsslag register mobiel erfgoed
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de koepelorganisatie van en voor al het mobiel erfgoed in Nederland, begint in 2021 met een grote professionaliseringsslag. De bestaande database met mobiel erfgoed wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat zowel particulieren, als overheden en tal van organisaties makkelijk gebruik kunnen maken van dat register.
06/01/21
Slechts 17% van de geprognotiseerde festivals gehouden in 2020
Op basis van festivalcijfers 2019 en de geprognotiseerde groei van de sector was de verwachting dat 2020 zou uitkomen op bijna 1200 kunst- en cultuurfestivals die gezamenlijk 27,4 miljoen bezoeken zouden generen.
04/01/21
Stadsganzebord als coronaproof uitje
Groepswijzer.nl heeft haar succesvolle citygame het Stadsganzenbord uitgebracht in negen historische binnensteden en blijkt een coronaproof gezinsuitje.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
23/12/20
Aantal festivals terug op het niveau van 1985
Geen nieuws maar toch heel confronterend als je het ziet: het festivallandschap van 2020 in cijfers. Respons en VVEM blikken terug op 2020 na een topjaar 2019.
18/12/20
Exclusief voor leden
Grote meerderheid Nederlanders voor vaccinatiebewijs dat meer vrijheden geeft
Een opmerkelijk onderzoek: Een ruime meerderheid van de Nederlanders (71%) is voor een vaccinatiebewijs waarmee het weer mogelijk wordt om met grote groepen mensen bij elkaar te komen.
15/12/20
Exclusief voor leden
Rotterdam wordt gaststad van World Energy Congress in 2025 (WEC2025)
Rotterdam wordt gaststad van het World Energy Congress in 2025 (WEC2025). De World Energy Council in Londen riep WEC Netherlands uit als winnaar van de internationale biedprocedure. Het congres vindt plaats van 8 tot 11 september 2025, in het onlangs opgeleverde Rotterdam Ahoy Convention Centre als congreslocatie.