Geplaatst op: 13-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

Zuid-Holland maakt praatplaat over ruimtelijke kwaliteit

Zuid-Holland maakt praatplaat over ruimtelijke kwaliteit
Debat voeren over ruimtelijke kwaliteit met afbeeldingen. Foto: Provincie Zuid-Holland.

Panorama Zuid-Holland is samengesteld. Aan dit panorama is gewerkt in de Maand van de Ruimtelijke Kwaliteit (oktober). Het panorama kan het beste worden omschreven als een ‘praatplaat’, een middel om het gesprek over de ambities ten aanzien van de grote transities te kunnen voeren. In relatie tot elkaar, maar ook in relatie tot de ruimtelijke kwaliteit in Zuid-Holland.

Anne Koning: "Richting geven"

Gedeputeerde Anne Koning heeft tijdens de afsluitende online bijeenkomst het panorama in ontvangst genomen en is blij met het resultaat: ”Met het Panorama Zuid-Holland zijn ontwikkelingen niet in beton gegoten, maar wordt richting gegeven voor mogelijke oplossingsrichtingen. Daarmee is het panorama een goed hulpmiddel bij het realiseren van onze opgaven.” Een goed voorbeeld is de toename van het aantal distributiecentra, mede als gevolg van het online koopgedrag. Deze ontwikkeling wordt ook wel verdozing van het landschap genoemd. Met het panorama worden mogelijkheden geschetst hoe distributie en ruimtelijke kwaliteit beter kunnen samengaan. Dit is bijvoorbeeld te zien in het beeld Stadshaven als logistieke HUB. Het Panorama Zuid-Holland is een twaalfluik. De beelden representeren plekken in Zuid-Holland waaraan getekend is vanuit 12 opgaven, die aansluiten op de 6 provinciale ambities.

Relaties stad natuur en landbouw

De maand oktober stond in het licht van de ruimtelijke kwaliteit. Tijdens de afsluitende bijeenkomst was er een levendige discussie met onder meer Rijksadviseur Daan Zandbelt, journalist Floor Milikowski en gedeputeerden Anne Koning en Floor Vermeulen over de ruimtelijke effecten van mobiliteit in de stad, de relatie stad en landelijk gebied en de relatie tussen landbouw en natuur.

Aanbevelingen: "Laat zien wat er kan"

Tijdens de bijeenkomst werd afscheid genomen van Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Harm Veenenbos. Hij is inmiddels opgevolgd door Noël van Dooren. Bij zijn afscheid kwam Veenenbos met aanbevelingen voor de toekomst: "Bij ruimtelijk kwaliteitsbeleid moet je niet alleen beschermend optreden, maar ook laten zien wat er kan. Doe dat op regionaal niveau, want ontwikkelingen overstijgen vaak de (gemeente)grenzen. Opgaven zijn vaak complex, bekijk ze daarom in samenhang. Mobiliteit bijvoorbeeld is meer dan infrastructuur. Combineer opgaven waar het kan, maar soms is het beter om te kiezen. Zo past verduurzamen in alle opgaven, maar niet altijd is er plek om alle functies te combineren. En, adel verplicht, want met de decentralisatie van het ruimtelijk beleid heeft de provincie een belangrijke rol die moet worden waargemaakt.”
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: landschap, ruimte, kwaliteit, beleid

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
07/03/24
NS station Leeuwarden steunt museum Princessehof
Spoorbedrijf NS wil meer doen met maatschappelijke partners. Concreet is dit te zien in het station ...
28/02/24
Exclusief voor leden
Ecosysteem rond varend erfgoed onder druk
De toekomst van het Nederlands varend erfgoed staat onder druk. Dat komt omdat traditionele verdienmodellen niet meer volstaan omdat eisen van consumenten veranderen. Als de vloot in de toekomst verder krimpt, kan het hele ecosysteem van maritiem erfgoed kritische massa verliezen en verloren gaan.
27/02/24
Koning opent Nationaal Holocaust Museum
Koning Willem-Alexander opent zondag 10 maart het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Het museum toont aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties de geschiedenis.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...