Geplaatst op: 13-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Sunweb blaast overname Corendon af

Sunweb blaast overname Corendon af
Sunweb heeft de overname van Corendon afgeblazen. Opmerkelijk want eind oktober gaf de ACM juist toestemming voor de overname. Corendon is niet blij met dit besluit en vecht het voor de rechter aan. 

Op 3 juni 2019 kondigde Sunweb de overname aan van de touroperator-activiteiten van Corendon in Nederland en België, de backoffice in Turkije en Corendon Dutch Airlines. De overname zou worden gedaan door de Zweedse investeerder Triton die al eigenaar was van Sunweb. Aangezien het twee grote partijen op de reismarkt betreft moesten zowel de Nederlandse als de Belgische autoriteiten onderzoek doen naar de marktverhoudingen na de overname. Die toestemming kwam er na een jaar maar toen zaten we middenin de coronacrisis. Sunweb heeft laten weten dat ze de overname niet zal  voortzetten omdat er voor de zogenaamde "long stop date” niet kon worden voldaan aan de eisen om de transactie af te ronden. 

Corendon vecht besluit aan

"We betreuren het om deze aankondiging te doen, aangezien Sunweb Group aanzienlijke tijd en middelen heeft geïnvesteerd om deze transactie mogelijk te maken. Omdat er voor de long stop date niet aan de eisen is voldaan van de koop- en verkoopovereenkomst, hebben we de transactie beëindigd", aldus Mattijs ten Brink, CEO van Sunweb Group. Volgens Corendon-directeur Steven van der Heijden is met de toestemming van de autoriteiten de overname definitief geworden: "Dit is een typische actie van een investeringsmaatschappij die in coronatijd geen zin meer heeft in zo'n overname.”

Sunweb blij met huidige light businessmodel

Dat Sunweb met dit nieuws naar buiten komt, heeft te maken met het feit dat de verkopers van Corendon dit besluit hebben aangevochten en daarmee in de openbaarheid komt. Opmerkelijk is dat Sunweb nu schijnbaar heel erg blij is dat het geen vliegtuigen of hotels bezit, eerder een incentive om Corendon over te nemen: "Sunweb Group is getroffen door de COVID-19-crisis, maar heeft het voordeel een mix van zon- en skivakanties aan te bieden en dit met een asset light businessmodel, en lage vaste kosten, omdat het geen vliegtuigen of hotels bezit en haar pakketten rechtstreeks online verkoopt aan de consument”, stelt het bedrijf in een verklaring. 

"Deze karakteristieken, in combinatie met sterke partnerships en blijvende steun van haar aandeelhouders en kredietverstrekkers, zorgen ervoor dat Sunweb Group sterk staat ondanks de moeilijke marktomstandigheden.” Mattijs ten Brink: "Als organisatie zullen we de huidige periode gebruiken om onze digitale agenda verder te versnellen. Ik ben verheugd dat onze kredietverstrekkers en aandeelhouders achter ons staan om ons door deze crisis te helpen, zelfs nu de COVID-19-crisis vermoedelijk zal voortduren".

Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, overnames, touroperators, corona, crisis

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
29/05/20
Niet doemdenken maar doendenken
Patronen doorbreken is moeilijk. En dat is precies wat er in deze tijden noodzakelijk is.
06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/01/21
Exclusief voor leden
Emirates start vaccinatie personeel
Terwijl in Europa nog volop de start van vaccinatieprogramma's een lastig politiek en operationeel probleem is, heeft Emirates vandaag de start gemaakt met het vaccinatieprogramma voor het personeel.
18/01/21
Ryanair moet compensatievorderingen toch betalen
Goed nieuws voor claimorganisaties. Het gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat claims op luchtvaartmaatschappijen die door claimorganisaties worden ingediend, moeten worden betaald.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.
12/01/21
Overgang KRAS aanbod naar TUI omgeving
De KRAS reizen zijn sinds 11 januari te vinden op TUI.nl. Tegelijkertijd is de mediacampagne gestart om de overgang wereldkundig te maken.
05/01/21
Exclusief voor leden
TUI ontwikkelt shop voor losse vliegtickets
Het platform wordt in de komende maanden toegesneden op de Nederlandse markt en komt in februari 2021 beschikbaar voor alle reisagenten. Er is veel concurrentie in dit segment en toch verwacht de touroperator dit jaar nog miljoenen euro's omzet.
04/01/21
Sunweb vraagt klant om te boeken bij de concurrent
Touroperator Sunweb geeft op een bijzondere manier weer dat de nood hoog is in de reissector. Het be...
29/12/20
Nauwelijks boekingen, soepele voorwaarden essentieel voor herstel
Steeds meer reisorganisaties bieden Geld Terug-garantie bij een negatief reisadvies. Dit lijkt – samen met andere soepele boekingsvoorwaarden – essentieel om het vertrouwen van de Nederlandse vakantieganger terug te winnen.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.