Geplaatst op: 12-11-2020
Auteur: Marc Gerlings
NRIT
Publicatie: R&T 2020-4

Grondruil zorgt voor meer natuur rondom UNESCO werelderfgoed

Schokland Nieuwe natuur nieuwe recreatie

Grondruil zorgt voor meer natuur rondom UNESCO werelderfgoed
Voor het programma Nieuwe Natuur van provincie Flevoland hebben diverse partijen een grote grondruiling mogelijk gemaakt. Door deze grondruiling komt de realisatie van Nieuwe Natuur bij Schokland en Dronten-Oostkant een belangrijke stap dichterbij. Het gaat in totaal om ongeveer 400 hectare aan over te dragen percelen. Dat biedt kansen voor de natuur, recreatie en het kan het UNESCO Werelderfgoed naar een hoger niveau brengen.

Provincie Flevoland en Stichting Flevo-landschap brengen percelen in die al onderdeel waren van het programma Nieuwe Natuur. De percelen van Het Flevo-landschap liggen in het voormalig Oostvaarderswold in Zeewolde. Het perceel van provincie Flevoland ligt aan de Tarpanweg in Swifterbant, gemeente Dronten. Deze gronden worden geruild met het Rijksvastgoedbedrijf. Met deze grondruiling worden gronden voor de projecten ‘DrontenOostkant’ en ‘Nieuwe Natuur bij Schokland’ verkregen. 

Samen uniek gebied realiseren

Er is hard gewerkt om deze ruiling voor te bereiden en te komen tot besluitvorming. Met intensief overleg tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de partijen van programma Nieuwe Natuur. Zonder fysiek overleg vanwege de coronacrisis, is er iets unieks tot stand gekomen. In de tweede week van augustus was het zover en zijn gronden door partijen aan elkaar overgedragen. Gedeputeerde Harold Hofstra: "Deze grondruiling is uniek in haar omvang. Een complex proces met verschillende partijen aan tafel. Ondanks de coronacrisis, is het tóch gelukt om samen deze grondruiling voor elkaar te krijgen. Hiermee staat het licht weer op groen voor de verdere realisatie van nieuwe natuur in onze provincie.” 


Foto: Martien Hoogebeen


Nieuwe Natuur voor recreatie bij Schokland 

Met deze grondruil heeft Het Flevo-landschap al ruim 100 hectare van het centrale projectgebied ten zuiden van Schokland verworven. Het Flevo-landschap is al beheerder van Schokland en een deel van de gronden er omheen. De bijna 200 hectare natuur die uiteindelijk tussen Schokland en de Ramsdijk wordt ingericht, heeft een meervoudige waarde. Natuurontwikkeling en de bescherming van de archeologische bodemschatten van Werelderfgoed Schokland gaan hier hand in hand. In de voormalige duinenstrook rond het oude eiland zijn restanten van jagers gevonden die daar meer dan 10.000 jaar geleden woonden. De nieuwe natuur completeert de natuurzone rond Schokland en versterkt zo de biodiversiteit en robuustheid van het natuurgebied. Tegelijkertijd kan het een impuls zijn voor recreatie en toerisme. Directeur Ben Huisman: "Met deze grondruil zetten we een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het eerste Wereld Erfgoed van Nederland en de bijzondere natuur op en rond dit voormalige eiland. Deze combinatie is uniek en verdient het door veel meer mensen ervaren en beleefd te worden.” 

Programma Nieuwe Natuur
In oktober 2013 is provincie Flevoland gestart met het programma Nieuwe Natuur. Met het programma Nieuwe Natuur stelt provincie Flevoland particulieren en natuurorganisaties in staat zelf toegankelijke en beleefbare natuur te ontwikkelen. Nieuwe natuur die ontstaat vanuit de behoefte van Flevolanders. Natuur dicht bij de eigen woonomgeving. Natuur die op termijn zelfstandig en zonder overheidssteun door de betrokken burgers en organisaties wordt beheerd. Inmiddels is het programma in de uitvoeringsfase en worden diverse Nieuwe Natuurprojecten gerealiseerd. Voor meer informatie over het programma Nieuwe Natuur: www.digizineflevoland.nl/noordelijk-flevoland/nieuwe-natuur

Dit uitgestrekte gebied wordt deels vochtig, deels kruidenrijk grasland voor weide- en andere vogels en insecten, en deels biologische akker. Gedeputeerde Staten van Flevoland besloten in april 2019 om maximaal € 2.500.000 uit ZZL-middelen bij te dragen aan de eerste fase van de integrale gebiedsontwikkeling van Schokland. Schokland is het oudste Werelderfgoed van Nederland en staat dit jaar 25 jaar op de UNESCO lijst. Over het hele eiland loopt een fiets- en wandelroute die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt. Buiten het broedseizoen kun je ook een stuk langs het eiland wandelen. De gemeente Noordoostpolder heeft al jaren de wens dat het gebied 100.000 bezoekers per jaar ontvangt. Waarschijnlijk gaat het al die kant op want het museum Schokland ontving afgelopen jaar 42.000 bezoekers. 


Foto: Klaas Eissens AV / Flevo-landschap

Het hele eiland krijgt met de grondruil een natuurzone om zich heen. Hoe dat een stimulans wordt voor recreatie en toerisme is nog niet te voorspellen, meldt Het Flevo-landschap. De zuidkant moet lokaal worden vernat voor behoud van de bodemschatten. Hoe, dat moet nog waterhuishoudkundig worden bepaald, rekening houdend met agrariërs eromheen. Daaruit volgt een inrichtingsplan met daarin ook de ontsluiting voor bezoekers. Het Flevo-landschap doet er alles aan voor de versterking van de beleving van het voormalige eiland en directe omgeving. Zeer waarschijnlijk krijgt het provinciale landschap extra subsidie voor de ontwikkeling van de beleving.
Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, natuurontwikkeling, flevoland

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/01/21
Nieuwe CAO voor watersportbedrijven en zeilmakerijen
Er is een nieuwe HISWA/SZS-cao afgesloten voor watersportbedrijven en zeilmakerijen. HISWA-RECRON (o...
22/01/21
673 duurzame accommodaties voor recreatie, vakantie en zakelijke markt ontvangen het Green Key certificaat 2021
Vandaag worden door het keurmerk Green Key 673 certificaten verstrekt aan ondernemers in de toeristi...
22/01/21
Exclusief voor leden
Kampioen recycling is nog niet sterk in de circulaire economie
In de recreatiesector biedt de circulaire economie een grote kans om de duurzaamheid naar een hoog peil te brengen. Bouwmaterialen, inrichting en verlichting van accommodaties, het kan allemaal de cirkel in voor hergebruik. Nederland is goed in het scheiden van afval maar de stap naar een circulaire economie blijkt moeilijk. Daarom verbetert Van Veldhoven het beleid op dit gebied.
22/01/21
Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten.
22/01/21
Groener Osdorp voorbeeld voor bedrijventerreinen
Op woensdag 13 januari zijn 42 extra bomen geplant langs het centrale wandelpad (kunstroute) langs de Etnastraat. Samen met andere duurzame maatregelen kan Business Park Amsterdam Osdorp hiermee een kan hiermee de komende jaren als voorbeeld dienen voor andere Amsterdamse bedrijventerreinen.
22/01/21
Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen
Het Nederlandse kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers uit. In het zicht van de haven is de strategie om niet alle bedrijven te redden, verlaten. Met de uitbreiding van het pakket is een bedrag van 7,6 miljard euro gemoeid. Voor de vrijetijdssector is de aankondiging van een garantiefonds voor evenementen de grote opsteker en het feit dat ook grote bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.
21/01/21
Exclusief voor leden
Gelderland geeft duizenden stacaravans huisnummer voor verbetering veiligheid
Provincie Gelderland heeft ruim 9.500 Gelderse stacaravans en chalets een huisnummer gegeven. Zo zijn de bewoners minder anoniem, en worden vakantieparken veiliger. De provincie gaat door met de registratie.
21/01/21
Groot doek wordt zes meter opgetild in Maritiem Museum
Het vijf eeuwen oude kunstwerk van 4 bij 2 meter is 6 meter omhoog getakeld omdat het niet in de grootste lift paste.