Geplaatst op: 10-11-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Speelconcept De Klimaatboom zoekt een ondernemer

Speelconcept De Klimaatboom zoekt een ondernemer
Het speelconcept De Klimaatboom zoekt een ondernemer. Midpoint Brabant organiseert daartoe op donderdag 26 november een informatiebijeenkomst.

De Klimaatboom is een kruising tussen een kunstobject en een speeltoestel. Het concept is bedacht door Urban Jazz en Kinetic Creative, samen met Een Gezond Leisureklimaat en partners binnen Landschapspark Pauwels. Het is een innovatief en uitgewerkt concept. De klimaatboom is bedoeld voor de inwoners van het gebied en de wijken van Tilburg Noord, voor de recreanten in het gebied en voor de (toeristische) bezoekers die in het gebied verblijven.

De Klimaatboom

De boom komt op een talud in een parkachtig ingericht terrein. Rondom het talud ligt een vijver waarin (regen)water opgevangen wordt om te gebruiken bij de speelactiviteiten zoals een waterspeeltuin, een ondergrondse wortelstelsel (de kruipbuis) met communicatiebuis, een geluidsspiegel in de vorm van een bloem, verlichting met glasfiber en windversterkers en -makers. Verder is er ruimte voor een terras en kunnen kinderen de boom beklimmen. Door spreekbuizen aan de takken van de boom kan met de bodem gecommuniceerd worden en geluidsspiegels staan vanuit de boom gericht op hun wederhelft die op het talud staan. In de top van de boom is het hoogst bereikbare plateau aangebracht die alleen bereikt kan worden door een klimroute af te leggen. Op het plateau staan luchtdrukpistolen opgesteld die zaadjes naar de omgeving kunnen schieten. Bezoekers kunnen boven met een zogenaamde zipcoaster weer naar beneden afdalen.Warmte, wind en water ervaren

Binnen de ruim 20 meter hoge Klimaatboom maken bezoekers spelenderwijs kennis met vraagstukken als: Wat kun je doen tegen hitte? Hoe kun je water vasthouden? Of juist water sneller weg laten stromen? Zo zorgt de klimaatboom voor bewustwording bij jong en oud over het samenspel tussen water, warmte en wind en wat je kunt doen om hierop in te spelen. Het is een uniek speel- en kunstobject dat veel bezoekers zal trekken. 

Onderdeel van Landschapspark Pauwels

De Klimaatboom gaat een plek krijgen in Landschapspark Pauwels; het gebied tussen de noordelijke stadsrand van Tilburg en de Loonse en Drunense Duinen. Er zijn verschillende geschikte locaties om samen te verkennen en we kunnen ondersteunen bij de zoektocht naar financiering. De ondernemer die we zoeken gaat de Klimaatboom wel zelf laten bouwen én exploiteren.

De oppervlakte van de Klimaatboom is circa 30 x 30 meter en de hoogte is maximaal 30 meter. De constructie bestaat uit staal met duurzame afwerkingsmaterialen, waarbij de toegepaste materialen voldoen aan keurmerken duurzaamheid of de herkomst ervan is aantoonbaar duurzaam (bijvoorbeeld uit lokale bronnen). Het uitgangspunt voor het realisatiebudget is maximaal € 500,000.

Informatiebijeenkomst

Ben je ondernemer en heb je interesse om binnen Landschapspark Pauwels dit unieke concept te gaan realiseren? Op donderdag 26 november organiseert Midpoint Brabant een online informatiebijeenkomst over de Klimaatboom en de kansen die dit concept je zou kunnen bieden. Het concept van De Klimaatboom is uitgewerkt in een bidbook met specificaties. 
Link: https://www.houseofleisure.eu/smart_leisure/informatie-bijeenkomst-klimaatboom/
Trefwoorden: dagrecreatie, attracties, speeltoestellen, spelen, duurzaam toerisme, Noord-Brabant

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/11/20
Exclusief voor leden
Wenteltoren geeft prachtig uitzicht over Waddenzee en achterland
De nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren 'Marsktårnet' is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau BIG en zal vanaf voorjaar 2021 onderdeel uitmaken van de Deense toeristische leisure en educatielocatie aan de rand van het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee.
25/11/20
Blijf investeren in kwaliteit routenetwerken
De kwaliteit van de Overijsselse routenetwerken moet gelijk op lopen met de toenemende populariteit ...
25/11/20
Exclusief voor leden
Eigen vakantiepark voor Avonturenboerderij Molenwaard
Avonturenboerderij Molenwaard gaat in de regio een eigen vakantiepark realiseren. Directe aanleiding is de vraag van consumenten naar overnachtingsmogelijkheden in de regio. En die zijn schaars in de Alblasserwaard….
24/11/20
Naturalis en IUCN organiseren Groene Verkiezingsdebat
Het Groene Verkiezingsdebat, een initiatief van IUCN NL en Naturalis Biodiversity Center, vindt plaats bij Naturalis in Leiden en is te volgen via een livestream.
23/11/20
Werkbezoek koning bij Blijdorp
Het bezoek stond in het teken van de grote gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.
23/11/20
Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens
Noord-Brabant wil met een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park aan het Brabantse leisureaanbod een derde grote publiekstrekker toevoegen.
20/11/20
Ondanks mooie zomer toch zorgen over Zeeuwse vrijetijdssector
De Zeeuwse vrijetijdssector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. De sector, bestaande uit verblijf, horeca en vermaak, maakt in een enquête van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme alvast de balans op voor 2020 en de resultaten laten een zorgelijk beeld zien.
20/11/20
Nieuwe fase Hart van Zuid: definitieve komst Pathé bioscoop en parkeergarage
Naast Rotterdam Ahoy komen definitief een bioscoop, horeca en een parkeergarage. Deze week zijn de c...