Geplaatst op: 06-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Slechte herfstvakantie voor verblijfsrecreatie

Slechte herfstvakantie voor verblijfsrecreatie
De Nederlandse verblijfsrecreatie heeft een slechte herfstvakantie achter de rug. Vergeleken met de herfstvakantie 2019 daalde zowel het aantal reserveringen (-17,5%) als de omzet (-8%). Vooral het negatieve reisadvies van Duitsland voor bijna alle Nederlandse provincies gooide roet in het eten. Dat blijkt uit de benchmark van Stratech.

De verwachtingen waren juist zo goed. De branche zag veel omgeboekte vakanties vanuit het voorjaar en gasten die vroeger boekten dan andere jaren. Maar met de aanhoudende crisis en de nieuwe maatregelen, slonk die boekingsvoorsprong al snel. 

Duitsers annuleerden massaal

Nadat Duitsland op vrijdagavond 2 oktober voor 10 provincies het reisadvies aanscherpte zagen de bedrijven de voorsprong in een achterstand veranderen. Duitse gasten mochten nog wel afreizen naar Nederland, maar bij thuiskomst moesten zij echter in quarantaine. 

Het gevolg van deze aangescherpte maatregelen was dat het gros van de Duitse gasten binnen 24 uur na het verkondingen van de maatregelen weer thuis zat en de Duitse gasten die nog een verblijf in het vooruitzicht hadden, deze direct annuleerden. Hoewel de Nederlandse gast kon profiteren van de lege plekken in eigen land, heeft dit geleid tot een herfstvakantie die dit jaar slechter presteert ten opzicht van vorig jaar.

Minder omzet en reserveringen

Vergeleken met de herfstvakantie van 2019 zijn er gemiddeld 17,5% minder reserveringen gemaakt, waardoor er 8% minder omzet uit verblijven genoteerd staat. Hier zijn de omzetcijfers van faciliteiten op parken zoals horeca niet meegenomen.



Plussen en minnen voor verhuuraccommodaties

De schade wordt deze herfstvakantie beperkt door de verhuuraccommodaties: deze hebben ten opzichte van vorig jaar 3,2% meer reserveringen genoteerd staan, echter gaat het toenemende aantal reserveringen gepaard met 3,9% minder omzet. De gemiddelde lagere prijs lijkt verband te hebben met de annuleringen van onze ooster- en zuiderburen voor deze periode, die veel gaten in de bezetting veroorzaakten. Veel accommodaties zijn last-minute in oktober verhuurd aan gasten. Van alle reserveringen voor de herfstvakantie van 2020 kwam 30% in oktober binnen en 27% in september. 

Forse minnen voor kampeerplaatsen

De kampeerplaatsen hebben deze herfstvakantie beduidend minder gepresteerd ten opzichte van de herfstvakantie van 2019. Naast de vele annuleringen, speelde het matige weer hier ook een rol in. Er zijn 46,9% minder reserveringen gemaakt, wat resulteert in 32,0% minder omzet. De kampeerplekken zijn dit jaar ook relatief laat over de toonbank gegaan: van alle reserveringen voor de herfstvakantie werden er in de maand oktober 54% geboekt en in september 21%.

Grote impact coronacrisis op cijfers

Al met al ziet Stratech we de gevolgen van de coronacrisis goed terug in de cijfers. Zoals eerder aangegeven zal de schade voor de recreatieondernemers nog groter zijn, daar waar minder gasten ook betekent dat er minder aan de faciliteiten wordt uitgegeven. Enig lichtpuntje was dat de gasten de herfstvakantie van 2020 over het algemeen met een dikke voldoende wordt beoordeeld.
Link: https://www.stratech.nl/recreatie/nieuws/stratech-benchmark-impact-coronavirus-deel-6.html?utm_source=nrit&utm_medium=referral&utm_campaign=rcse&utm_content=benchmark-corona-deel6
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, vakantieparken, boekingen, omzet

||| Blogs |||

03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachten, afgelaste evenementen en gesloten horeca als gevolg. Inmiddels zitten we volop in de tweede lockdown.
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/01/21
EuroParcs nieuwe eigenaar van familiecamping Camping Oriëntal
EuroParcs is de nieuwe eigenaar van Camping Oriëntal in Berg en Terblijt. Met de aankoop van de cam...
15/01/21
Exclusief voor leden
Platform Makers van Maastricht is live
Het is een mooie samenwerking van de creatieve industrie en de dmo Maastricht Marketing. Gistermiddag werd het platform Makersvanmaastricht.nl gestart.
15/01/21
Verkiezing Camping van het Jaar 2021
De ANWB heeft tijdens een online evenement de winnaars bekendgemaakt van de ANWB Camping van het Jaar verkiezing 2021. Acht campings vielen in de prijzen. De prijs kan van invloed zijn na de forse populariteit van deze vorm van recreatie in 2020 door de coronacrisis. In de weging van de onderdelen is te zien wat consumenten verlangen van een type camping.
15/01/21
Naar verhouding veel bedrijven die stoppen in recreatie en horeca in 2020
Het aantal bedrijven in Nederland is in 2020 met 78.312 toegenomen tot 2.078.716. Dit aantal bedrijven stond geregistreerd in het Handelsregister op 1 januari 2021. Maar net in de gastvrijheidsbranche en recreatie stoppen veel bedrijven.
15/01/21
Reisplannen naar Nederland op dieptepunt
Steeds minder buitenlanders plannen op korte termijn een reis naar Nederland. De reisintentie daalt met de groei van de coronabesmettingen. Korter van te voren boeken is nu de trend.
14/01/21
Check-in Kiosk voor recreatiebedrijven
Stratech heeft in samenwerking met C.A.T. Control Systems op Camping Julianahoeve een Check-in Kiosk ontwikkeld waardoor gasten receptieloos kunnen inchecken. In coronatijd een belangrijk instrument om snel en veilig het incheckproces te laten verlopen.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.
13/01/21
Exclusief voor leden
Einde voor innovatief coronaproof M-theater
De verlenging van de lockdown betekent het einde voor dit initiatief maar de twee partijen hebben elkaar wel gevonden.