Geplaatst op: 06-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vijf bedrijven in de vrijetijdssector genomineerd voor duurzaamste bedrijf van Nederland

Vijf bedrijven in de vrijetijdssector genomineerd voor duurzaamste bedrijf van Nederland
Afbeelding van anncapictures via Pixabay
Roompot, Stayokay Bergen op Zoom, Natural Yachts, Electric Ship Facilities en de Snackbar van de Toekomst zijn genomineerd voor de award ‘Duurzaamste bedrijf van Nederland’ Deze verkiezing wordt georganiseerd door de Stichting CO2 Neutraal. Van de 63 genomineerde bedrijven komen er vijf uit de vrijetijdssector. Naast een vakjury kan het publiek ook stemmen.

Roompot
Roompot is door de organisatoren van de Groene Pluim genomineerd als duurzaamste bedrijf van Nederland. De voorbije jaren nam Roompot heel wat duurzame initiatieven die de planeet helpen. Veel van zijn duurzame initiatieven zijn gericht op het verlagen van zijn CO2-voetafdruk, plastic voor eenmalig gebruik te bannen en kinderen die het moeilijk hebben toch een mooie vakantie te geven. 

Zo is het hoofdkantoor van Roompot is A++ gecertificeerd door gebruik van groene energie en recupereert warmte, maken de parken van Roompot zoveel mogelijk gebruik van groene energie, worden vakantiewoningen steeds meer in lokaal ruw hout gebouwd, schakelde Roompot dit jaar over van fossiele naar biopropaangas en dit voorjaar ging Roompot ook de strijd aan tegen voedselverspilling en -overschotten, die nodeloos voor een berg CO2 zorgen. Het ging hiervoor een samenwerking aan met de app Too Good To Go, waarmee het jaarlijks indirect tot 40.000 kg CO2 minder kan uitstoten. Dankzij een recycling-programma met Wecycle laat Roompot alle defecte elektrische apparaten en lampen recyclen. Tot slot opende Roompot in 2019 zijn eerste duurzame en gasloze resort.

Snackbar van de Toekomst
De Snackbar van de Toekomst is een innovatieplatform dat partijen samenbrengt om een gezonder en gevarieerder snackaanbod te ontwikkelen. Verantwoorde snacks die niet alleen smaakvol zijn, maar waarvan de productie, distributie en bereiding tevens bijdragen aan minder vervuiling, minder verspilling en eerlijke handel.

Electric Ship Facilities
Electric Ship Facilities heeft meer dan 10 jaar ervaring in elektrische en hybride aandrijfsystemen en energiesystemen voor recreatieve en commerciële doeleinden. Het bedrijf biedt de nieuwste en meest efficiëntste elektromotoren, batterijen en range extenders voor elektrisch varen. Het bedrijf participeert ook in het programma Green Shipping Waddenzee om de weg voor te bereiden voor Methanol als energiedrager in de maritieme omgeving.

Natural Yachts
Natural Yachts heeft de missie om het recreatie varen zero emissie te maken. Ze bieden de eind gebruiker een totaal concept: moderne jachten met innovatieve techniek. We brengen de eerste zero emissie lijn jachten op de markt. Het gaat hier om volledig elektrisch aangedreven jachten met de mogelijkheid om aan boord voldoende groene stroom te produceren middels een Direct Methanol Fuel Cell range extender, waardoor men onafhankelijk van walstroom is. In ons Experience Center bieden we de gelegenheid kennis maken met elektrisch varen, verschillende modellen en verhuurmogelijkheden om de jachten voor een langere tijd te ervaren.

StayOkay
StayOkay Bergen op Zoom besteed over de volle breedte veel aandacht aan duurzaamheid (energie, water, schoonmaak, inpassing gebouw in de omgeving) en communiceert dit op een prettige manier met de gasten. StayOkay Bergen op Zoom won recent de Gaia Green Award in de categorie hotels voor hun inspanningen op het gebied van duurzaam ondernemen.

Stemmen
De Stichting CO2 neutraal maakt op 3 december aanstaande de groenste ondernemers van Nederland bekend. Daarbij verkiest een vakjury de groenste ondernemer op basis van zijn realisaties. Er is ook een publieksprijs die aan de genomineerde met de meeste stemmen wordt gegeven. Op https://duurzaamstebedrijfvannederland.nl/ kan het grote publiek op de genomineerden stemmen.
Trefwoorden: duurzaam toerisme, watersport, horeca, hotels, verblijfsrecreatie, bungalowaparken

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/01/21
Coronacrisis en meer opbrengsten uit toeristenbelasting begroot!?
Nederlandse gemeenten (gerekend exclusief Amsterdam) verwachten dit jaar 11 miljoen euro meer uit de toeristenbelasting te ontvangen dan vorig jaar was begroot. Heel opmerkelijk aangezien het toerisme in Nederland er vanwege de coronacrisis niet goed voorstaat.
22/01/21
Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten.
22/01/21
Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen
Het Nederlandse kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers uit. In het zicht van de haven is de strategie om niet alle bedrijven te redden, verlaten. Met de uitbreiding van het pakket is een bedrag van 7,6 miljard euro gemoeid. Voor de vrijetijdssector is de aankondiging van een garantiefonds voor evenementen de grote opsteker en het feit dat ook grote bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.
19/01/21
Wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken?
Een meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk dat hun (klein)kinderen ook op een dagje uit gezond eten. Maar wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken? Ondanks het ruime beschikbare eet- en drinkbudget bij veel bezoekers blijkt een aantrekkelijke prijsstelling van gezond eten een belangrijke driver.
19/01/21
MBO hospitality heeft stageplaatsen hard nodig
Onder meer via www.stage010.nl een campagne waarin bedrijven in de regio Rijnmond worden opgeroepen stageplekken aan te bieden aan mbo-studenten. Veel stageplekken zijn door de coronacrisis in de afgelopen tijd weggevallen: ruim 4.000 mbo-studenten zijn momenteel dringend opzoek naar een stageplek.
18/01/21
Nederlandse hotelmarkt volgend jaar hersteld, omzetten nog langer onder druk
De Nederlandse hotelmarkt zal in 2022 weer hersteld zijn en op het niveau van 2019 liggen. Alleen voor Amsterdam zal het herstel een jaar later komen. De omzet is dan evenwel nog niet op niveau.
15/01/21
Naar verhouding veel bedrijven die stoppen in recreatie en horeca in 2020
Het aantal bedrijven in Nederland is in 2020 met 78.312 toegenomen tot 2.078.716. Dit aantal bedrijven stond geregistreerd in het Handelsregister op 1 januari 2021. Maar net in de gastvrijheidsbranche en recreatie stoppen veel bedrijven.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.