Geplaatst op: 03-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Vrijetijdsaanbod gaat op slot, reizen naar het buitenland ontraden

Vrijetijdsaanbod gaat op slot, reizen naar het buitenland ontraden
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
En weer een flinke klap voor de vrijetijdssector. Reizen naar het buitenland worden ontraden en veel vrijetijdsaanbod in het binnenland moeten sluiten. De maatregelen moeten de zorg ontlasten. "Het gaat niet slecht maar zeker ook niet goed”, zei minister-president Rutte. "We willen met deze maatregelen zorgen voor minder samenkomsten en bewegingen.We moeten terug naar het niveau van deze zomer.”

Het algemene advies wordt blijf zoveel mogelijk tijd en vermijd niet noodzakelijke reizen. De maximale groepgrootte buiten gaat van 4 naar 2 personen.

Publiek toegankelijke gebouwen en doorstroomlocaties dicht

Alle publiekelijk toegankelijk gebouwen en doorstroomlocaties binnen en buiten gaan twee weken dicht. In Nederland worden daarom bibliotheken, bioscopen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen gesloten. Sportscholen blijven open maar mensen mogen niet sporten in groepslessen. Individueel sporten in de sportscholen blijft mogelijk omdat het kabinet dat als goede uitlaatklep ziet. Ook alle sauna's en zwembaden moeten dicht. Deze maatregelen gaan in op woensdag 22:00 duren twee weken en eindigen dan automatisch.

Reizen naar buitenland ontraden

Het Nederlandse kabinet heeft besloten reizen naar het buitenland tot zeker half januari te ontraden. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat vakantiegangers het virus naar Nederland brengen. Ook reizen naar gele landen wordt ontraden.  "Reis tot half januari niet naar het buitenland tenzij het noodzakelijk is”, zei Rutte die ook aankondigde dat  Caribisch deel van Nederland niet wordt beschouwd als buitenland. Compensatie voor de reisbranche is onderwerp van overleg met het kabinet.

Wisselende reacties uit de branches

De reacties uit de branches zijn wisselend. Sportscholen zijn blij dat ze open mogen blijven en met de erkenning van de overheid. Ze vinden het jammer dat de groepslessen niet meer mogen. Musea hebben begrip voor de maatregelen van het kabinet. Zeker omdat het een overzichtelijke periode is. De Club van Elf hoopt dat de attractieparken en dierentuinen in december weer open kunnen. December is voor de parken een belangrijkere maand dan november waar het wat rustiger is. Overigens zijn veel attractieparken al dicht vanwege de seizoenssluiting. De zwembaden zagen de sluiting totaal niet aankomen omdat het coronavirus in het chloorwater afbreekt.

ANVR noemt de maatregelen teleurstellend en buitenproportioneel en spreekt van een knockout voor de branche. Volgens de brancheorganisatie is reizen niet het probleem maar het gedrag van mensen. Het bevreemdt de ANVR dat ook reizen naar 'gele' gebieden wordt afgeraden, omdat dit verwarring schept in het beleid dat tot op heden is gehanteerd bij een geel reisadvies; namelijk 'reizen kan'. 

Extra steunmaatregelen

Ondernemers die door de coronamaatrdegelen in zwaar weer verkeren kunnen tot 1 januari 2021 uitstel van belastingen vragen. Eerder was dat tot 1 oktober mogelijk. De werkgevers pleiten voor het aanpassen van de steunmaatregelen om nieuwe groepen ondernemers te steunen, slimme praktijkproeven om te kijken hoe de horeca weer open kan en een mee-ademend maatregelenpakket voor ondernemers dat onderdeel wordt van de routekaart van het kabinet. 
Trefwoorden: corona, crisis, reisbranche, cultuur, attractieparken,

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/05/21
Kabinet zet stap 2 van openingsplan met noodknop
Het kabinet heeft de knoop doorgehakt. Stap twee van het openingsplan gaat op woensdag 19 mei in. Er is nog wel een noodknop als de nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet verder dalen. Die wordt dan op maandag 17 mei ingedrukt. Dan gaan de versoepelingen niet door. Stap 2 betekent dat er ruimere openingstijden komen voor terrassen, doorstroomlocaties buiten weer open mogen en buiten van kunst en cultuur kan worden genoten.
07/05/21
Kamer steunt testen voor toegang
De Tweede Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de regeling om mensen via testen toegang te geven tot diverse recreatieve activiteiten. In principe is de wet drie maanden geldig. Vanmorgen stond in diverse dagbladen een paginagrote advertentie van Libémadirecteur Dirk Lips die de regering opriep dierentuinen te openen juist zonder testen voor toegang. V
03/05/21
Weinig animo voor Testen voor Toegang
De experimenten rond Testen voor Toegang zijn afgerond. In april werden ruim 450 locaties in de vrijetijdssector opengesteld. Er was op 230.000 bezoekers gerekend, het werden er uiteindelijk 140.000. De reacties uit de branche waren wisselend.
03/05/21
Dagrecreatiesector moet nog wachten op openstelling
De voorgenomen versoepelingen van 11 mei gaan vooralsnog niet door. Dat betekent dat doorstroomlocaties buiten niet open kunnen.
30/04/21
Studenten BUas innoveren de sector
BUas-studenten Jet Weijn, Nicole Looise, Isra Kooijman, Loes Jongenotter en Iris Abrahamse zijn uitgeroepen tot ‘Best Talents of 2021’. Zij hebben voor Attractiepark Slagharen de communicatie rond coronamaatregelen gethematiseerd.
26/04/21
Slechtste jaar ooit voor de Efteling
Vorig jaar was voor attractiepark de Efteling het slechtste jaar ooit. Dat stelt algemeen directeur Fons Jurgens naar aanleiding van de jaarcijfers over 2020. Door verplichte sluitingen, capaciteitsbeperkingen en hogere kosten vanwege corona liep de omzet fors terug en dook het park in de rode cijfers. Toch is het park niet in gevaar en spreekt Jurgens van een solide financiële basis.
22/04/21
Te weinig belangstelling voor pilot bij Efteling, wel veel aanmeldingen testvakantie
De testopening van attractiepark de Efteling op zaterdag 24 april gaat niet door. Er hebben zich te weinig mensen aangemeld voor de proef. Met andere fieldlabs in de vrijetijdssector gaat het een stuk beter. De tweede testvakantie is met 68.000 aanmeldingen zwaar overtekend. Het aantal mensen dat zich voor een uitstapje liet testen en positief was, bleek heel erg laag te zijn
20/04/21
Baltus Communications organiseert online persdag voor dagattracties
Het toeristisch PR-bureau Baltus Communications organiseert op 20 mei een thematische persdag speciaal voor binnen- en buitenlandse attractieparken en overige dagattracties, waaronder dierentuinen en musea. Op deze dag kunnen de deelnemende attracties zich promoten aan Nederlandse media en bloggers.