Geplaatst op: 03-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in de zomer van 2020 gepresteerd?

Hoe hebben de Nederlandse logiesaccommodaties in de zomer van 2020 gepresteerd?
Afbeelding van 0805edwin via Pixabay
Nederlandse logiesaccommodaties hebben in de zomer van 2020 overall minder gasten getrokken. De grote toestroom van Nederlandse gasten kon het verlies van buitenlanders niet goed maken. Gasten bleven wel langer. Goed ging het met de huisjesterreinen en kampeerterreinen. Verliezen moesten hotels en groepsaccommodaties incasseren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit de Statistiek Logiesaccommodaties over juli en augustus.

Deze zomer hebben Nederlandse logiesaccommodaties 9 miljoen gasten getrokken, dat zijn er 8% minder dan in 2019. Van de twee zomermaanden waarover het CBS rapporteert deed augustus het met -7% beter dan juli met -10%. Gasten bleven wel langer want het aantal overnachtingen daalde met slechts 2% naar 35,5 miljoen. Augustus is met 4,8 miljoen gasten een belangrijkere vakantiemaand dan juli met 4,2 miljoen gasten. 

Herkomst

Het aantal Nederlandse gasten groeide met 20% naar 6,6 miljoen. Dat kon het verlies aan buitenlandse gasten niet goed maken, die daalden met 44% naar 2,4 miljoen. Uit alle landen ontving Nederland minder gasten met een bandbreedte van -4% tot -97%. Gelukkig lieten de voor het Nederland toerisme belangrijke herkomstlanden nog bescheiden minnen zien. Duitsland voorop met slechts -4%, gevolgd door België met -26% en het Verenigd Koninkrijk met -79%. Intercontinentale herkomstlanden werden geminimaliseerd met afnames van meer dan 90%. 

Type accommodatie

Van alle typen accommodaties deden groepsaccommodaties met 27% minder gasten en hotels met 21% minder gasten het slecht. Plussen waren er voor kampeerterreinen (+19%) en bungalowparken (+6%). Zij zagen ook fors meer overnachtingen, respectievelijk +25% en +8%. 
Link: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82059NED/table?ts=1604393212429
Trefwoorden: hotels, horeca, verblijfsrecreatie, kampeerterreinen, campings, bungalowparken, groepsaccommodaties, gasten, overnachtingen

||| Blogs |||

29/05/20
Wie breekt de macht van de Online Travel Agency’s?
Leisure Brains begrijpt er geen (J)OTA van dat er nog een OTA bestaat…. Ze vragen zich af of omdenken kans van slagen heeft.
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

27/01/21
Coronacrisis en meer opbrengsten uit toeristenbelasting begroot!?
Nederlandse gemeenten (gerekend exclusief Amsterdam) verwachten dit jaar 11 miljoen euro meer uit de toeristenbelasting te ontvangen dan vorig jaar was begroot. Heel opmerkelijk aangezien het toerisme in Nederland er vanwege de coronacrisis niet goed voorstaat.
22/01/21
Machtige brouwers blijf coulant voor de horeca
Traditiegetrouw vinden in januari de gesprekken plaats tussen brouwerijen en horecaondernemers over de afspraken voor het nieuwe jaar en de afwikkeling van het voorgaande jaar. 2020 was een ongekend slecht jaar voor de horeca met historisch lage omzetten.
22/01/21
Uitbreiding coronasteun voor bedrijven en garantiefonds evenementen
Het Nederlandse kabinet breidt de steunmaatregelen voor ondernemers uit. In het zicht van de haven is de strategie om niet alle bedrijven te redden, verlaten. Met de uitbreiding van het pakket is een bedrag van 7,6 miljard euro gemoeid. Voor de vrijetijdssector is de aankondiging van een garantiefonds voor evenementen de grote opsteker en het feit dat ook grote bedrijven in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de vaste lasten.
19/01/21
Wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken?
Een meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk dat hun (klein)kinderen ook op een dagje uit gezond eten. Maar wat kunnen dagattracties ondernemen om gasten gezondere keuzes in hun horeca te laten maken? Ondanks het ruime beschikbare eet- en drinkbudget bij veel bezoekers blijkt een aantrekkelijke prijsstelling van gezond eten een belangrijke driver.
19/01/21
MBO hospitality heeft stageplaatsen hard nodig
Onder meer via www.stage010.nl een campagne waarin bedrijven in de regio Rijnmond worden opgeroepen stageplekken aan te bieden aan mbo-studenten. Veel stageplekken zijn door de coronacrisis in de afgelopen tijd weggevallen: ruim 4.000 mbo-studenten zijn momenteel dringend opzoek naar een stageplek.
18/01/21
Nederlandse hotelmarkt volgend jaar hersteld, omzetten nog langer onder druk
De Nederlandse hotelmarkt zal in 2022 weer hersteld zijn en op het niveau van 2019 liggen. Alleen voor Amsterdam zal het herstel een jaar later komen. De omzet is dan evenwel nog niet op niveau.
15/01/21
Naar verhouding veel bedrijven die stoppen in recreatie en horeca in 2020
Het aantal bedrijven in Nederland is in 2020 met 78.312 toegenomen tot 2.078.716. Dit aantal bedrijven stond geregistreerd in het Handelsregister op 1 januari 2021. Maar net in de gastvrijheidsbranche en recreatie stoppen veel bedrijven.
14/01/21
Meer faillissementen in vrijetijdssector
In 2020 zijn 2.703 bedrijven en instellingen failliet verklaard. Dat is 16% minder dan in 2019. Door de coronacrisis hadden veel bedrijven het moeilijk, maar het aantal faillissementen lag afgelopen jaar op het laagste niveau in 20 jaar. In de vrijetijdssector gingen juist meer bedrijven failliet.