Geplaatst op: 03-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

Recreatie uitlaatklep maar recreatiegebieden kunnen de drukte niet goed verwerken

Recreatie in crisis in Noord-Holland. Overtoerisme verplaatst naar natuur

Recreatie uitlaatklep maar recreatiegebieden kunnen de drukte niet goed verwerken
Stijgende vraag naar recreatie. Mensen willen meer groene omgeving. Dat botst met bestaand beheer, gebieden en zonering.

De coronacrisis heeft afgelopen periode gezorgd voor grote drukte in de natuur en in recreatiegebieden in Noord-Holland. Het werd duidelijk dat de gebieden niet genoeg zijn toegerust op steeds meer bezoekers. Ook is er onvoldoende capaciteit om toezicht te houden, meldt beheerorganisatie Recreatie Noord-Holland NV. Recreatie heeft een belangrijke functie voor de maatschappij maar innovatie is nodig.

Bij die constatering meldt Natuurmonumenten en zeven andere terreinbeherende organisaties de oproep gericht aan de provincie Noord-Holland om structureel geld vrij te maken voor vernieuwing, beheer en onderhoud van de recreatievoorzieningen en het toezicht in deze gebieden.

Groeiende vraag naar recreatie bovenop wens voor groene omgeving

Hoe belangrijk de natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland voor de inwoners van onze provincie zijn, blijkt uit de QuickScan die de acht terreinbeherende organisaties hebben laten uitvoeren door het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd. De coronadrukte komt bovenop de structurele vraag naar groene ontspanningsruimte in een dichtbevolkte provincie.
"De verwachting is dat de groei van het aantal inwoners in de provincie doorzet, onder andere vanwege de woningbouwopgave in de MRA-regio," meldt Recreatie Noord-Holland en geeft daarmee helder aan dat het niet draait om een éénmalige piek tijdens de coronapandemie. Recreatie had al vernieuwing nodig en de vraag naar recreatie zal de komende jaren toenemen.

Lasten en lusten in de praktijk

Hoe is de grote drukte merkbaar voor de beherende organisaties. Jowien van der Vegte, boswachter Natuurmonumenten in Noord-Holland: "Heel fijn dat steeds meer mensen eruit op uittrekken in de natuur en groene ontspanning dichtbij zoeken. Toch heeft deze drukte ook een keerzijde. Het kost ons extra werk om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag zoals barbecueën in de natuur, van de paden af gaan, vuilnis achterlaten en geluidsoverlast”. Maar ook reiniging, slijtage en vandalisme aan voorzieningen zorgen terreinbeherende organisaties zoals Natuurmonumenten extra kosten. Tegelijkertijd dalen de inkomsten uit pacht, excursies en evenementen. Een betere balans tussen lasten en lusten is nodig. Daarom wordt gekeken naar een oplossing via een fonds. Recreatie Noord-Holland beheert vijf gebieden.

Speciaal fonds

Om het recreatieve aanbod en de kwaliteit ervan in de natuur- en recreatiegebieden in Noord-Holland op peil te houden en uit te breiden vragen de organisaties aan de provincie een zogenaamde onderhoudssubsidieregeling en een ‘Kwaliteitsimpuls Recreatieve Voorzieningen’ in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld via een speciaal fonds. Naast publieke middelen kan dit fonds ook gevuld worden door partijen die profiteren zoals projectontwikkelaars van woningbouw- en bedrijventerreinen.

Interactieve kaart laat de drukte zien

De interactieve kaart geeft inzicht per deelgebied hoe groot de drukte was en hoe daarmee is omgegaan. Het openen van de interactieve kaart duurt zo'n 7-8 seconden. Klik na opening van de kaart aan de rechterkant het vinkje aan bij Recreatie- en Natuurgebieden om de gewenste informatie te zien.

Veel partijen steunen vernieuwing recreatie

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties en de recreatieschappen in provincie Noord-Holland werken vaker samen. Voorbeelden hiervan zijn spreiding van de drukte op piekmomenten en toekomstige financiering van beheer en onderhoud. Deelnemers zijn: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat, PWN, Waternet, Amsterdamse Bos, IVN, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Recreatie Midden-Nederland, Recreatie Noord-Holland en Recreatieschap Westfriesland.

Wil je een indruk krijgen van het gebruik van ruimte en de druk op de ruimte in de MRA, bekijk dan de onderstaande documentaire.

Trefwoorden: recreatie, druk, drukte, fonds, innovatie, beleid, natuur, mra

CELTH
 






||| Nieuws |||

19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
12/04/24
Bas Maes gedeputeerde Brabant voor vrijetijdseconomie
Bas Maes (SP) is benoemd als gedeputeerde voor de provincie Noord-Brabant. Bas Maes zal zich voor de komende 3 jaar van deze bestuursperiode inzetten voor de portefeuille Energie, Cultuur, Sport, Erfgoed en voor de Vrijetijdseconomie.
11/04/24
Exclusief voor leden
Van Gogh Nationaal Park gaat Brabant Behagen
De gemeenten Oirschot, Rucphen, Best en Tilburg zijn als eerste verkozen om mee te doen aan Brabant Behaagt, een nieuw landschapsproject van Van Gogh Nationaal Park. et Brabantse platteland moet hierdoor natuurlijker en beter beleefbaar worden. Ook moet het landschap voor boeren verdienvermogen opleveren. Zo gaan natuur, recreatie en economie hand in hand.
09/04/24
Campagne Varen doe je samen afgetrapt
Tijdens de Veiligheidsdag aan de Eem heeft gedeputeerde Rob van Muilekom voor de provincie Utrecht d...
08/04/24
Elektrische zelfbedieningspont Zuidlaardermeer
In het populaire fietsrondje Zuidlaardermeer in Groningen is door een zelfbedieningspont een volledig rondje om het Zuidlaardermeer mogelijk.
05/04/24
Ambitie Utrechts Landschap 10.000 bomen planten
Om de natuur te versterken wil natuur- en beheerorganisatie Utrechts Landschap komend jaar ruim tien...
05/04/24
Waddenkust krijgt pelgrimsroute Het Ziltepad
In Noord-Holland, Fryslân en Groningen wordt de komende drie jaar langs de Waddenkust een pelgrimsroute voor bezinningstoerisme ontwikkeld: Het Ziltepad. Het Ziltepad voorziet volgens de initiatiefnemers in de toenemende vraag naar bezinning en rust in een steeds hectischer wereld.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...