Geplaatst op: 02-11-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Veluwse recreatieondernemers aan de slag met het versterken van de biodiversiteit

Veluwse recreatieondernemers aan de slag met het versterken van de biodiversiteit
Afbeelding van Joop van der Schaaf via Pixabay
Veluwse recreatieondernemers trekken zich de achteruitgang van de biodiversiteit aan en gaan deze versterken. Eerste initiatief is deelname aan de cursus ‘Vitale Vakantieparken, natuurlijk’. Deze praktijkcursus maakt ondernemers en medewerkers bewust van het belang en de kansen die de natuur op hun park biedt. De cursus ‘wordt georganiseerd door het programma Vitale Vakantieparken. 

De kwaliteit van de Veluwse natuur staat onder druk. Zo’n 40% van de planten en dieren in Gelderland staan op de Rode lijst van bedreigde soorten. Stikstof heeft daarbij juist op de kwetsbare Veluwse zandgronden een negatieve invloed. Een groep ondernemers met vakantieparken en campings op de Veluwe gaat aan de slag om zelf bij te dragen aan het versterken van de biodiversiteit in het gebied. Op donderdag 29 oktober zijn zij gestart met de cursus Vitale Vakantieparken, natuurlijk. De cursus is één van de initiatieven waarmee het programma Vitale Vakantieparken bijdraagt aan een duurzamere Veluwe. 

Nul-meting voor elk park

De praktijkcursus - door de Corona maatregelen enigszins in vorm aangepast - maakt ondernemers en medewerkers bewust van het belang en de kansen die de natuur op hun park biedt. De deelnemers leren de natuurwaarde van hun terrein te verhogen en leren hoe ze dit zichtbaar en beleefbaar kunnen maken voor hun bezoekers. Per park is een nul-meting uitgevoerd om inzicht te krijgen in verbetermogelijkheden. Tijdens zes dagdelen krijgen deelnemers een training waarin ze leren én zelf aan de slag gaan. Na afloop ontvangen de cursisten een strippenkaart waarmee ze concrete maatregelen kunnen uitvoeren op hun park. IVN Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland, met medewerking van Natuurmonumenten, zorgen voor de inhoud van de cursus.  

Waarom deelnemen?

"Op onze bijzondere plek willen we niet alleen zorgen voor een heerlijke locatie voor onze gasten om van te genieten, maar net zo belangrijk, ook zorgen voor al het andere dat hier leeft. Hoe meer wij leren, des te beter kunnen we alle natuurbelangen beschermen en ontwikkelen. Als wij ons beheer, wat we toch altijd al moeten doen, anders kunnen uitvoeren voor een betere omgeving, dan is dat ‘makelijke winst’ voor de natuur ”, aldus Annemieke Baumann, eigenaar van Camping de Bankenburg in Heerde.  

René Zweers, eigenaar van Camping de Wildhoeve in Emst: "Eén van onze belangrijkste USP’s is onze mooie natuurlijke ligging, dat moeten de gasten dan natuurlijk in hoge mate op het terrein ervaren!” 

En daarmee raken deze cursisten precies de kern van wat het programma Vitale Vakantieparken met deze cursus beoogt. De praktijkcursus reikt ondernemers concrete handvatten aan om zelf de handen uit de mouwen te steken. Door recreatieondernemers te informeren en realistische verbetermogelijkheden te laten zien, hoopt het programma hen te inspireren en tot actie aan te zetten.  

Divers en hoogwaardig aanbod

De cursus ‘Vitale Vakantieparken, natuurlijk’ wordt georganiseerd door het programma Vitale Vakantieparken in samenwerking met Veluwe op 1. In het programma Vitale Vakantieparken slaan elf Veluwse gemeenten en de provincie Gelderland de handen in één om samen met recreatieondernemers en anderen te werken aan een divers en hoogwaardig aanbod van vakantieparken op de Veluwe. Duurzaamheid is een belangrijk thema. Onder de vlag ‘472 kansen voor een duurzamere Veluwe’ wordt aan diverse samenhangende projecten gewerkt om de duurzaamheid op en rond de bijna 500 Veluwse vakantieparken te versterken. Deze eerste ronde van de cursus betreft een pilot met zes vakantieparken en campings uit de gemeenten Epe en Heerde. Insteek is de cursus bij succes een vervolg te geven.
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, natuur

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.
29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Meer fun en groen in speeltuin Spoorwegmuseum
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is druk bezig met de herinrichting van het buitenterrein. De inrichting van de speeltuin, het traject van de kindertrein en de plek van de distributie-ingang worden aangepast.
22/03/24
Exclusief voor leden
Eerste Changing Places Toilet in Beekse Bergen
In Beekse Bergen wordt op woensdag 27 maart het eerste Changing Places Toilet – een liggende toiletvoorziening voor kinderen en volwassenen met een ernstige beperking – geopend. Het dierenpark heeft hiermee – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects - een Nederlandse primeur: er is verder nog nergens in het land is een dergelijke verzorgingsplek aanwezig die voldoet aan de internationale standaard.
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
12/03/24
Exclusief voor leden
MKB-Nederland wil af van verhoging minimumloon
Zet een streep door de voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli aanstaande. Die oproep doen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer, die donderdag over dit onderwerp debatteert.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...