Geplaatst op: 26-10-2020
Auteur: Marc Gerlings

Gesteggel over aantal besmettingen beveiligers in Schiphol

Gesteggel over aantal besmettingen beveiligers in Schiphol
Kloppen de cijfers van coronabesmettingen onder beveiligers in Schiphol?

De FNV eist transparantie en roept Schiphol op om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de ware omvang van coronabesmettingen onder Schipholmedewerkers. De luchthaven zegt dat sinds 12 maart ongeveer 30 van de 5.000 beveiligers op de luchthaven besmet zijn geraakt met het coronavirus. Uit een peiling van FNV Schiphol blijkt dat 70% van de beveiligers dat aantal als volstrekt onjuist bestempelt. 

De peiling is gehouden onder meer dan honderdvijftig Schipholbeveiligers. Een van de beveiligers die meedeed aan de peiling: ‘Ik ben ervan overtuigd dat er meer dan dertig besmettingen zijn, aangezien ik bij mijn bedrijf zeker al tien collega’s ken die besmet zijn of zijn geweest. En dan kom ik nog niet eens alle collega’s tegen en hoor ik ook niet alles.’ Van de ondervraagden gelooft 5% de cijfers wel en 25% weet het niet.

Verontrust

De FNV is daarnaast verontrust over de vele voorbeelden van een slechte naleving van de coronamaatregelen door bedrijven op Schiphol. Zo blijkt uit de peiling dat beveiligers aan het werk moeten, ook al vermoeden ze dat ze zelf of een huisgenoot besmet zijn. 
Ook zeggen beveiligers dat ze tijdens het wachten op de uitslag van een coronatest door moeten werken. ‘In dat geval kom je dus met meer dan honderd man per dag in aanraking en dan heb ik mijn eigen collega's nog niet meegerekend’, aldus een van de beveiligers.

Lager dan landelijk gemiddelde?

‘Een adequate bescherming van medewerkers begint bij de juiste cijfers en openheid daarover. Zolang Schiphol probeert mooi weer te spelen met deze cijfers zijn de medewerkers dus de dupe’, zegt Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol. ‘Als het percentage besmettingen volgens het RIVM landelijk 3% tot 4% is, dan kan het bij een contactberoep als beveiliger op Schiphol onmogelijk maar 0,6% zijn.’
Trefwoorden: Schiphol, corona, bevviligers, beveiliging

||| Blogs |||

30/11/17
Customer Journey “Teaching 3 weeks on Leisure & Events Management and Tourism in Shanghai”
De pre-exposure fase Een uitnodiging om les te gaan geven als visiting professors bij Shanghai N...
04/03/16
Richting geven aan de groei. Column Jos Vranken
In ieder nummer van Recreatie & Toerisme maakt de redactie ruimte vrij voor een Bedrijfscolumn. ...
23/11/15
Joie de vivre
Joie de vivre
23/11/15 · Onderzoek · Nienke van Boom | Lees meer
Vrijetijd - of ‘leisure’ - wordt vaak geassocieerd met plat vermaak, hedonistisch consumentisme...
16/09/15
Productiviteitsdenken kan te ver gaan
In de afgelopen zomer was ik uitgenodigd voor het bezoeken van een toneelvorstelling op een...
26/05/15
DISCUSS! Visitor pressure in cities only a problem when tourism is not economically important
The Centre of Expertise of Leisure, Tourism Hospitality is doing research on the increasing strain t...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

15/01/21
Naar verhouding veel bedrijven die stoppen in recreatie en horeca in 2020
Het aantal bedrijven in Nederland is in 2020 met 78.312 toegenomen tot 2.078.716. Dit aantal bedrijven stond geregistreerd in het Handelsregister op 1 januari 2021. Maar net in de gastvrijheidsbranche en recreatie stoppen veel bedrijven.
07/01/21
Rli werkt aan advies natuurbeleid
Hoe kan de zorgelijke afname van natuurkwaliteit en biodiversiteit in Nederland op tijd worden omgebogen naar herstel van een veerkrachtige natuur? De kwaliteit van de natuur raakt ook de mogelijkheden voor recreatie.
07/01/21
Kerk wordt Kijkdepot voor Stedelijk Museum
Half maart opent in de recent gerestaureerde Havenkerk in Schiedam het Kijkdepot Schiedam. Daar nemen medewerkers van het Stedelijk Museum Schiedam samen met experts en publiek de historische collectie onder de loep. ‘We hopen dat mensen straks – coronaproof – komen kijken en hun verhaal over de voorwerpen vertellen’, zegt conservator stadsgeschiedenis Merel van der Vaart.
06/01/21
Exclusief voor leden
Professionaliseringsslag register mobiel erfgoed
De Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), de koepelorganisatie van en voor al het mobiel erfgoed in Nederland, begint in 2021 met een grote professionaliseringsslag. De bestaande database met mobiel erfgoed wordt gemoderniseerd naar versie 2.0 zodat zowel particulieren, als overheden en tal van organisaties makkelijk gebruik kunnen maken van dat register.
06/01/21
Slechts 17% van de geprognotiseerde festivals gehouden in 2020
Op basis van festivalcijfers 2019 en de geprognotiseerde groei van de sector was de verwachting dat 2020 zou uitkomen op bijna 1200 kunst- en cultuurfestivals die gezamenlijk 27,4 miljoen bezoeken zouden generen.
28/12/20
Trend: combineer stad en strand
Weet je als ondernemer of regio bezoek aan stad en strand mogelijk te maken? Dit zijn de favoriete locaties voor toeristen blijkt uit een van de trends uit het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020.
24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
17/12/20
Reissector leert veel bij
Net als in de horeca blijkt dat de vakgenoten in de reissector massaal bijleren sinds de start van d...