Geplaatst op: 18-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Tweede lockdown nekslag voor groepenmarkt

Tweede lockdown nekslag voor groepenmarkt
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
De Nederlandse watersport- en recreatiesector loopt door de tweede lockdown 158 miljoen euro aan omzet mis. Dat gevoegd bij de schade van het voorjaar van 700 miljoen euro en de totale schade loopt bijna naar een miljard euro. Vooral de groepsaccommodaties en buitensportbedrijven worden hard geraakt. Dat meldt brancheorganisatie HISWA-RECRON die pleit voor een Time Out Arrangement.

Medio september was er sprake van massale annuleringen en terugval van boekingen als gevolg van het negatief reisadvies vanuit Duitsland en België. Met de nieuwe lockdown is de schade alleen maar toegenomen. De 5.000 ondernemingen in de watersport- en recreatie zien een daling van 99% van de bestedingen van buitenlandse gasten. Maar ook Nederlandse gasten zijn terughoudender. De boekingsomzet van hen loopt van september tot en met december met 8% terug. 

Miljard coronaschade

"We hebben begrip voor de maatregelen om snel het virus in te dammen en met onze sectorprotocollen leveren wij onze bijdrage. Onze ondernemingen zijn gewoon open. Weliswaar is de horeca gesloten maar vaak worden alternatieven aangeboden zoals een afhaalservice" stelt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie van bedrijven in de watersport en recreatie. "Maar door de nieuwe maatregelen kijkt de sector tot einde jaar naar een extra directe schade van 158 miljoen euro. Vanaf maart tot nu toe was de schade al 700 miljoen euro. Inclusief de voucherschade stevent de sector af op 1 miljard coronaschade." 

Groepenmarkt op slot

Met name de groepenmarkt wordt relatief zwaar getroffen. Vanaf maart kunnen deze bedrijven alleen maar kleine gezelschappen ontvangen met als gevolg dat zeven maanden lang de omzet 70% tot wel 90% lager is dan normaal. Voorlopig is er nog geen zicht op verruiming. Dijks: "dit valt buiten het bedrijfsrisico en hier moet de overheid bijspringen. Deze bedrijven vervullen een heel belangrijke maatschappelijk functie. Voor verenigings- en bedrijfsuitjes, schoolkampen familie- of vriendenweekenden. Zeker als we weer mogen, zullen mensen graag weer samen tijd met elkaar willen doorbrengen, maar dan moeten de mogelijkheden er nog wel zijn."

Time Out Arrangement

HISWA-RECRON pleit samen met andere sectoren bij het kabinet voor een Time Out Arrangement. Veel gezonde bedrijven zijn formeel niet gesloten maar hebben door de overheidsmaatregelen feitelijk al maanden een omzetschade van 65% tot wel 95% zoals de groepsaccommodaties en commerciële buitensportsector.

Eerder zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een overleg met KHN ‘gecharmeerd’ te zijn van het ideevoor een Time Out Arrangement en te werken aan een voorstel.  Een Time-Out Arrangement moet oplossingen bieden voor die bedrijven die door de coronamaatregelen eigenlijk (vrijwel ) niet meer kunnen ondernemen. De basis voor zo’n arrangement zou dan liggen in de Wet Homologatie Onderhands Akkoord ter voorkoming van faillissementen (de WHOA). Deze wet maakt het al mogelijk om met verschillende private schuldeisers tot collectieve afspraken te komen om een faillissement af te wenden. Het voorstel van Wiebes zal hier verdere advisering, coaching en instrumenten aan toevoegen om ondernemers te ondersteunen in het proces om tot zulke afspraken te komen. Wiebes verwacht het voorstel in november te kunnen publiceren.

Trefwoorden: watersport, verblijfsrecreatie, groepsaccommodaties, buitensport, corona, crisis

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...