Geplaatst op: 18-10-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Tweede lockdown nekslag voor groepenmarkt

Tweede lockdown nekslag voor groepenmarkt
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay
De Nederlandse watersport- en recreatiesector loopt door de tweede lockdown 158 miljoen euro aan omzet mis. Dat gevoegd bij de schade van het voorjaar van 700 miljoen euro en de totale schade loopt bijna naar een miljard euro. Vooral de groepsaccommodaties en buitensportbedrijven worden hard geraakt. Dat meldt brancheorganisatie HISWA-RECRON die pleit voor een Time Out Arrangement.

Medio september was er sprake van massale annuleringen en terugval van boekingen als gevolg van het negatief reisadvies vanuit Duitsland en België. Met de nieuwe lockdown is de schade alleen maar toegenomen. De 5.000 ondernemingen in de watersport- en recreatie zien een daling van 99% van de bestedingen van buitenlandse gasten. Maar ook Nederlandse gasten zijn terughoudender. De boekingsomzet van hen loopt van september tot en met december met 8% terug. 

Miljard coronaschade

"We hebben begrip voor de maatregelen om snel het virus in te dammen en met onze sectorprotocollen leveren wij onze bijdrage. Onze ondernemingen zijn gewoon open. Weliswaar is de horeca gesloten maar vaak worden alternatieven aangeboden zoals een afhaalservice" stelt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie van bedrijven in de watersport en recreatie. "Maar door de nieuwe maatregelen kijkt de sector tot einde jaar naar een extra directe schade van 158 miljoen euro. Vanaf maart tot nu toe was de schade al 700 miljoen euro. Inclusief de voucherschade stevent de sector af op 1 miljard coronaschade." 

Groepenmarkt op slot

Met name de groepenmarkt wordt relatief zwaar getroffen. Vanaf maart kunnen deze bedrijven alleen maar kleine gezelschappen ontvangen met als gevolg dat zeven maanden lang de omzet 70% tot wel 90% lager is dan normaal. Voorlopig is er nog geen zicht op verruiming. Dijks: "dit valt buiten het bedrijfsrisico en hier moet de overheid bijspringen. Deze bedrijven vervullen een heel belangrijke maatschappelijk functie. Voor verenigings- en bedrijfsuitjes, schoolkampen familie- of vriendenweekenden. Zeker als we weer mogen, zullen mensen graag weer samen tijd met elkaar willen doorbrengen, maar dan moeten de mogelijkheden er nog wel zijn."

Time Out Arrangement

HISWA-RECRON pleit samen met andere sectoren bij het kabinet voor een Time Out Arrangement. Veel gezonde bedrijven zijn formeel niet gesloten maar hebben door de overheidsmaatregelen feitelijk al maanden een omzetschade van 65% tot wel 95% zoals de groepsaccommodaties en commerciële buitensportsector.

Eerder zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een overleg met KHN ‘gecharmeerd’ te zijn van het ideevoor een Time Out Arrangement en te werken aan een voorstel.  Een Time-Out Arrangement moet oplossingen bieden voor die bedrijven die door de coronamaatregelen eigenlijk (vrijwel ) niet meer kunnen ondernemen. De basis voor zo’n arrangement zou dan liggen in de Wet Homologatie Onderhands Akkoord ter voorkoming van faillissementen (de WHOA). Deze wet maakt het al mogelijk om met verschillende private schuldeisers tot collectieve afspraken te komen om een faillissement af te wenden. Het voorstel van Wiebes zal hier verdere advisering, coaching en instrumenten aan toevoegen om ondernemers te ondersteunen in het proces om tot zulke afspraken te komen. Wiebes verwacht het voorstel in november te kunnen publiceren.

Trefwoorden: watersport, verblijfsrecreatie, groepsaccommodaties, buitensport, corona, crisis

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/11/20
Digitaal werkbezoek koning bij Blijdorp
Het bezoek stond in het teken van de grote gevolgen van de corona-uitbraak voor onderzoeks- en fokprogramma’s. Diverse programma’s zijn sinds de uitbraak afgeschaald of (tijdelijk) stopgezet.
23/11/20
Plannen voor Van Gogh Homeland Expercience met zeven torens
Noord-Brabant wil met een netwerk van zeven torens verspreid over het Van Gogh Nationaal Park aan het Brabantse leisureaanbod een derde grote publiekstrekker toevoegen.
23/11/20
Commissie kiest vijf Nationale Parken Nieuwe Stijl
Vijf gebieden in Nederland worden voorgedragen voor Nationaal Park Nieuwe Stijl. Dat schrijft een commissie onder voorzitterschap van of. mr. Pieter van Vollenhoven in haar advies. Deze gebieden hebben internationaal unieke natuur-, landschaps- én cultureel erfgoedwaarden.
23/11/20
Nederlanders willen minder luchtvaart en zelf ook minder vliegen
Hoe kijken Nederlanders tegen de luchtvaart aan na de coronapandemie. Groei of juist krimp? Wat vinden ze van een vliegtax? En passen ze hun eigen gedrag aan? Motivaction onderzoek het en komt met antwoorden.
23/11/20
En hoe doet het toerisme het bij onze zuiderburen?
Hoe heeft toeristisch Nederland het ten opzichte van Vlaanderen gedaan? Die vraag pakken we op met data van het Nederlandse CBS en Toerisme Vlaanderen.
23/11/20
Hiswa te Water vangt bot bij verzekeraar
Verzekeraars NN en Vivat hoeven de organisator van de Hiswa te Water geen vergoeding te betalen voor het afgelasten van de editie 2020 van de watersportbeurs. Dat bijkt uit een gerechtelijke uitspraak.
23/11/20
Multatuli Studentenprijs voortrekkershutten zonder drempels
BUas-studente Nienke Steenbergen heeft met haar scriptie ‘Trekkershutten zonder drempels de Multatuli Studentenprijs 2020 gewonnen.
23/11/20
Actieagenda Trein en Luchtvaart
NS, ProRail, Schiphol en KLM hebben samen met IenW een Actieagenda Trein en Luchtvaart opgesteld. Met die agenda in de hand willen deze partijen de internationale trein op zes bestemmingen aantrekkelijker maken.