Geplaatst op: 15-10-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Einde van volledige evenementenbranche dreigt

Einde van volledige evenementenbranche dreigt
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay
De Nederlandse evenementensector wil van de overheid een perspectief en een plan voor evenementen in 2021. Als evenementen pas weer kunnen worden georganiseerd als we in de fase ‘waakzaam’ belanden, is het over en uit voor de complete evenementenbranche. Met die keiharde boodschap zoekt de Alliantie van Evenementenbouwers nadrukkelijk de publiciteit.

Volgens de Alliantie van Evenementenbouwers raken de nieuwe coronamaatregelen  de evenementensector wederom onevenredig hard. Het aantal besmettingen loopt op en dat is voor iedereen beangstigend. De alliantie begrijpt de precaire situatie maar het water staat de branche aan de lippen. Er is sterke behoefte aan perspectief en een plan voor 2021. Er is aangetoond dat de evenementensector mensen op een verantwoorde manier kan laten samenkomen. De overheid heeft de branche hier meermaals voor gecomplimenteerd. In andere woorden: de sector kan deel van de oplossing zijn in plaats van het probleem. 

Waar is het perspectief?

Er is volledig begrip dat er extra maatregelen moeten komen en ook dat er duidelijkheid moet komen in de gestelde regels. Een routekaart zou de branche perspectief geven. Echter, voelt de huidige routekaart als een stoplichtfunctie. Hij gaat pas in werking zodra we in de fase ‘waakzaam’ belanden; waar we nu ver vandaan zitten. In de huidige situatie is sprake van een maximaal aantal toegestane bezoekers per ruimte, te weten 30 personen. Niet rendabel voor het gros van de locaties. Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers zegt: "We hebben maandenlang keihard gewerkt om alle evenementen en locaties coronaproof te krijgen. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. De branche heeft aangetoond mensen op een verantwoorde manier te kunnen laten samenkomen. Erkenning vanuit de overheid hebben we hier meermaals voor ontvangen.”

Test events in laatste fase

Juist vorige week heeft de branche met diverse ministeries aan tafel gezeten en was er overeenstemming over het belang van test events. De opgestelde protocollen worden in de praktijk getest om zo perspectief te bieden. Perspectief aan de branche maar ook aan het publiek. Ontspanning is essentieel voor iedereen. Sport, cultuur, evenementen, samenzijn. Jansen voegt toe: "Je merkt dat de maatschappij en de discussie verhardt, mensen hebben een uitlaatklep nodig. Wij kunnen dit faciliteren op een verantwoorde manier. Geen illegale feesten die nu aan het ontstaan zijn maar gecontroleerd en gereguleerd. Uit recent onderzoek van Fieldlab Evenementen blijkt dat meer dan 93% van de Nederlandse evenementenbezoeker het veilig acht om naar een evenement te gaan. Een soortgelijk aantal is bereid om mee te werken aan extra maatregelen. Kortom: laat ons aantonen dat wij juist kunnen helpen en er mogelijkheden zijn!”

Oproep aan de overheid  

De Alliantie van Evenementenbouwers wil met de overheid in gesprek blijven over een aantal aanpassingen op de TVL en NOW regelingen maar heeft vooral behoefte aan perspectief. Jansen zegt: "Deze situatie is voor zowel grote als kleine spelers niet langer houdbaar. Met deze nieuwe restricties kan dit jaar als verloren worden beschouwd voor de sector. Maar we willen en moeten verder kijken. We willen nú plannen maken voor de langere termijn en horen van de overheid of de pilots met snel testen volgend jaar een oplossing kunnen zijn. We moeten in januari weten waar we aan toe zijn; nog een jaar als dit, waarin we klap na klap na klap moeten incasseren, overleeft de sector niet. Zonder perspectief of plan is het einde oefening voor de volledige evenementenbranche.”
Trefwoorden: evenementen, corona, crisis

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
13/12/18
Recreatieondernemer: generalist of specialist?
Na de Tweede Wereldoorlog werd het verschijnsel toerisme maatschappelijk steeds belangrijker. Vo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/11/20
Coronacampagnes MarketingOost leveren Lovie Award op
Liesje22 en de Familie Flamingo zijn beloond met prestigieuze Lovie Awards. Dat zijn Europese onders...
20/11/20
Oproep MKB-Nederland voor ruime steun aan expliciet en impliciet gesloten  bedrijven
MKB-Nederland vindt dat het 3e steunpakket voor ondernemers drastisch moet worden aangepast. Zeker voor bedrijven die op last van de overheid expliciet en impliciet zijn gesloten. De steun moet juist worden verruimd omdat ondernemers door hun reserves heen zijn.
18/11/20
Winnaars fotowedstrijd Landschapskunst bekend
Een half jaar na de lancering van de fotowedstrijd Landschapskunst mag De Groene Koepel de winnende ...
18/11/20
Avonturenhuis ontvangt LEADER-subsidie
Voor de bouw van het Avonturenhuis op Scoutinglandgoed Zeewolde is de zogenoemde LEADER-subsidie toegekend, een bedrag van maar liefst € 500.000,- euro. Het Avonturenhuis wordt in 4 pagina's belicht in de komende R&T die 24 november bij de abonnees aankomt.
16/11/20
Eindhoven organiseerde in diepste geheim GLOW 2020
Net als veel andere evenementen kon ook het Eindhovense lichtkunstfestival GLOW dit jaar niet in de gebruikelijke vorm doorgaan. De organisatie is de afgelopen maanden in het diepste geheim bezig geweest een alternatief te organiseren. En dat is gelukt.
03/11/20
Exclusief voor leden
Le Champion schrapt zijn fysieke sportevenementen
Sportorganisatie Le Champion heeft besloten om geen fysieke evenementen te organiseren tot 1 maart 2...
02/11/20
IVN ziet negatieve invloed illegale feesten in natuur
Naast de kritiek die jongeren krijgen vanwege het schenden van de coronamaatregelen ziet IVN negatieve invloed van de feesten op de natuur.
27/10/20
Kabinet komt met aanvullende steun voor horeca, evenementen, theater, sport en toeleveranciers
De Nederlandse regering heeft vandaag extra steunmaatregelen aangekondigd voor bedrijven die zwaar zijn getroffen door de recente beperkingen.