Geplaatst op: 15-10-2020
Auteur: Redactie
NRIT

Einde van volledige evenementenbranche dreigt

Einde van volledige evenementenbranche dreigt
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay
De Nederlandse evenementensector wil van de overheid een perspectief en een plan voor evenementen in 2021. Als evenementen pas weer kunnen worden georganiseerd als we in de fase ‘waakzaam’ belanden, is het over en uit voor de complete evenementenbranche. Met die keiharde boodschap zoekt de Alliantie van Evenementenbouwers nadrukkelijk de publiciteit.

Volgens de Alliantie van Evenementenbouwers raken de nieuwe coronamaatregelen  de evenementensector wederom onevenredig hard. Het aantal besmettingen loopt op en dat is voor iedereen beangstigend. De alliantie begrijpt de precaire situatie maar het water staat de branche aan de lippen. Er is sterke behoefte aan perspectief en een plan voor 2021. Er is aangetoond dat de evenementensector mensen op een verantwoorde manier kan laten samenkomen. De overheid heeft de branche hier meermaals voor gecomplimenteerd. In andere woorden: de sector kan deel van de oplossing zijn in plaats van het probleem. 

Waar is het perspectief?

Er is volledig begrip dat er extra maatregelen moeten komen en ook dat er duidelijkheid moet komen in de gestelde regels. Een routekaart zou de branche perspectief geven. Echter, voelt de huidige routekaart als een stoplichtfunctie. Hij gaat pas in werking zodra we in de fase ‘waakzaam’ belanden; waar we nu ver vandaan zitten. In de huidige situatie is sprake van een maximaal aantal toegestane bezoekers per ruimte, te weten 30 personen. Niet rendabel voor het gros van de locaties. Jolanda Jansen, woordvoerder namens de Alliantie van Evenementenbouwers zegt: "We hebben maandenlang keihard gewerkt om alle evenementen en locaties coronaproof te krijgen. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. De branche heeft aangetoond mensen op een verantwoorde manier te kunnen laten samenkomen. Erkenning vanuit de overheid hebben we hier meermaals voor ontvangen.”

Test events in laatste fase

Juist vorige week heeft de branche met diverse ministeries aan tafel gezeten en was er overeenstemming over het belang van test events. De opgestelde protocollen worden in de praktijk getest om zo perspectief te bieden. Perspectief aan de branche maar ook aan het publiek. Ontspanning is essentieel voor iedereen. Sport, cultuur, evenementen, samenzijn. Jansen voegt toe: "Je merkt dat de maatschappij en de discussie verhardt, mensen hebben een uitlaatklep nodig. Wij kunnen dit faciliteren op een verantwoorde manier. Geen illegale feesten die nu aan het ontstaan zijn maar gecontroleerd en gereguleerd. Uit recent onderzoek van Fieldlab Evenementen blijkt dat meer dan 93% van de Nederlandse evenementenbezoeker het veilig acht om naar een evenement te gaan. Een soortgelijk aantal is bereid om mee te werken aan extra maatregelen. Kortom: laat ons aantonen dat wij juist kunnen helpen en er mogelijkheden zijn!”

Oproep aan de overheid  

De Alliantie van Evenementenbouwers wil met de overheid in gesprek blijven over een aantal aanpassingen op de TVL en NOW regelingen maar heeft vooral behoefte aan perspectief. Jansen zegt: "Deze situatie is voor zowel grote als kleine spelers niet langer houdbaar. Met deze nieuwe restricties kan dit jaar als verloren worden beschouwd voor de sector. Maar we willen en moeten verder kijken. We willen nú plannen maken voor de langere termijn en horen van de overheid of de pilots met snel testen volgend jaar een oplossing kunnen zijn. We moeten in januari weten waar we aan toe zijn; nog een jaar als dit, waarin we klap na klap na klap moeten incasseren, overleeft de sector niet. Zonder perspectief of plan is het einde oefening voor de volledige evenementenbranche.”
Trefwoorden: evenementen, corona, crisis

||| Blogs |||

30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...
08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/11/20
Exclusief voor leden
Stadspromotie: Rotterdam laat vaker zijn groen-witte kleuren zien
Rotterdam krijgt bij alle 27 toegangswegen een nieuw verkeersbord met daarop de vlag en het wapen van de stad. Het aantal borden wordt snel fors uitgebreid. Ook de vlaggen komen vaker terug in het straatbeeld.
30/11/20
Texel adventskalender op Insta
Voor veel destinaties wordt de kerstperiode ondanks de coronamaatregelen toch een onderdeel voor de ...
30/11/20
M-theater komt er toch
"Van uitstel komt geen afstel! Theater aan het Vrijthof en MECC Maastricht gaan vanaf 11 februari do...
30/11/20
Groenlo opent een interactief VVV Inspiratiepunt
In Groenlo is de VVV verbouwd tot een eigentijds inspiratiepunt. In het nieuwe inspiratiepunt staat ...
30/11/20
Steeds minder belangstelling voor trip naar Nederland
De website Holland.com trekt steeds minder bezoekers, ook de bezoekintentie voor Nederland daalt
30/11/20
Wat is de waarde van online sentimentdata voor toeristische vraagstukken
Het Data & Development (DDL) heeft onderzoek gedaan naar de data over het online sentiment van (potentiële) bezoekers van bestemming Nederland.
30/11/20
Druktemeters vergeleken
Gezien deze actualiteit is het DDL in september een project gestart om te komen tot een objectieve vergelijking van diverse instrumenten die ingezet kunnen worden voor bezoekersmanagement.
30/11/20
ANWB nomineert campings van het jaar en roept 191 campings uit tot Top Camping
De ANWB heeft 24 campings genomineerd voor Camping van het jaar 2021 en alvast 191 Europese campings uitgeroepen tot ANWB Top Camping.